Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje dálkově ovládaný kohout přívodu vody k zahradní hadici?

Na baráku mám klasický 1/2" uzavírací kohout, ke kterému připevňuji hadici, na jejímž konci v průběhu zalévání měním různé typy postřikovačů.

V průběhy výměny se ale musím vracet ke kohoutku jej uzavírat. Neexistuje něco, čím by šlo dálkově ovládat, jako např. ventily u topení ?

Pokud ano, prosil bych o Vaše zkušenosti.

Předmět Autor Datum
Slo by to vyrobit. Nestretol som sa vsak s tym,ze by to niekto predaval. Kazdoapdne zakladnym kompon…
Matfej 18.06.2014 20:06
Matfej
Dík za reakci a za informaci o tom ventilu. Pokud jde o tu elektriku, stačila by normální 230V zásu…
Tyson 18.06.2014 20:17
Tyson
Parada, vymysleli ste to este lepsie ako som to myslel ja :) Samozrejme by to stacilo :) Do takejto…
Matfej 18.06.2014 20:52
Matfej
záleží na požadovaném průtoku, ale nechá se využít i ventil z pračky, myčky atd ;-)
Uroboros 18.06.2014 21:01
Uroboros
Samozrejme, to ma ani nenapadlo nejak :) Ale na 230V by som skor neodporucal. Voda, elektrina, zahra…
Matfej 18.06.2014 21:04
Matfej
Pri tych ventiloch dodam, ze su v zaklade 2 druhy. Jeden sa uzatvori aj bez tlaku vody a druhe sa za…
Matfej 18.06.2014 20:59
Matfej
Hele šel bych od lesa, kup propojovací kohout za 50kč a hod ho před tu pistoli na konci hadice + něj…
vodník 18.06.2014 21:45
vodník
Nemusí mít žádný kohout. Rychlospojka od Gardeny (existují i od jiných výrobců, Torro a podobně, leč…
Rce 18.06.2014 23:14
Rce
jo, přesně to jsem chtěl napsat! prodávaj to v každým druhým železářství za pár kaček, není nutná hn…
filuna 19.06.2014 13:24
filuna
Ja sem tohle z vetsiny spojek vystipal. Funguje to dobre, o to nic, ale ten zpetnej ventil skrti pru… poslední
bahno 19.06.2014 13:28
bahno
Chlapi všem díky, diskuse byla inspirativní; tolik příspěvků jsem nečekal. Jinak vidím, že ten můj…
Tyson 19.06.2014 00:46
Tyson
Ano, tymto sposobom, teda vyuzitim casovych hodin z baubau obchodu za par eur a nejakeho elektrovent…
Matfej 19.06.2014 10:38
Matfej

Slo by to vyrobit. Nestretol som sa vsak s tym,ze by to niekto predaval.
Kazdoapdne zakladnym komponentom bude elektromagneticky ventil Ten sa da spinat elektricky. Nasledne poriesit elektricky signal je uz vecou inou. Dalo by sa nieco vyskladat pouzitim rele, trafka a dialkoveho modulu z ebayu.

Parada, vymysleli ste to este lepsie ako som to myslel ja :) Samozrejme by to stacilo :) Do takejto zasuvky by sa zapojil elektromagneticky ventil. Treba ale vybrat vhodny . Niektore sa napajaju 24 V AC, niektore aj 230V AC. Na prve by trebalo trafo. Idem pozriet nieco na nete. Odporucal by som asi na 24 koli bezpecnosti, aj ked treba ten transformator. Je to na zvazenie a zalezi od konstrukcie konkretneho ventila.

Pri tych ventiloch dodam, ze su v zaklade 2 druhy. Jeden sa uzatvori aj bez tlaku vody a druhe sa zatvoria len pri tlaku vody. To znamena ze ak mame ventil co sa zatvara vzdy, tak ten sa skutocne zavrie aj vtedy, ked nie je potrubie pred nim natlakovane. Proste sa zavrie. Su drahsie.
Druhy typ je taky, ze sa nezavrie, pokym v nom netecie voda. Prave tok vody ho akoby zatvara. Cize ak sa da na potrubie bez vody, on sa nezatvori. Az nasledne pustena voda ho zavrie.
Vam staci tento druhy, jednoduchsi typ si myslim. Prvy sa pouziva na specialnejsie aplikacie, ked napriklad je protitlak alebo podobne.
Vela som montoval tychto: http://www.aquagarden.sk/obchod/action/productdeta il/oc/1104626/product/elektromagneticky-ventil-hun ter-pgv-101-mm.xhtml
Privedenim napatia 24V AC sa otvori. Odpojenim sa zavrie. Ten ma vyhodu,z e ak sa dnu dostane necistota, lahko sa rozobera, ma 4 skrutky nerezove. Su celkom spolahlive, nezvyknu robit problem.
Ale najdete toho kopec. K tomu bude treba transformator 230/24 Ak trafo nechcete, najdite nieco na 230, ale tie budu asi drahsie a mosadzne. Neviem, ja montujem len tieto na 24.

Hele šel bych od lesa, kup propojovací kohout za 50kč a hod ho před tu pistoli na konci hadice + nějaká spojka a nemusíš nikam běhat, práce tak na 5min. Zavřeš si ho a můžeš měnit koncovky na místě. Hadice musí tlak bez problémů vydržet.

Nemusí mít žádný kohout. Rychlospojka od Gardeny (existují i od jiných výrobců, Torro a podobně, leč to jsou krámy), o málo dražší než normální rychlospojka a má zpětnou klapku. Když se vyjme stříkadlo, voda ani neukápne. Stejně tak lze za tlaku v hadici zarazit jiný bazmek na cákání aniž to člověka zleje. Používám to už mnoho let. To tak, cválat pokaždé až ke kohoutku to vypínat. Jednoduché a spolehlivé řešení.

Ja sem tohle z vetsiny spojek vystipal. Funguje to dobre, o to nic, ale ten zpetnej ventil skrti prutok vody. Pro rucni zalejvani OK, ale kdyz tam pichnu rozstrikovac, tak se stop-spojkou ma o cca 1.5-2 m mensi dostrik, coz u me znamena, ze mi nezaleje celou zahradku. A to me pekne stvalo.

Chlapi všem díky, diskuse byla inspirativní; tolik příspěvků jsem nečekal.

Jinak vidím, že ten můj původní problém by šel asi skutečně vyřešit nějakým bazmekem na konci hadice (což mě hňupa nenapadlo), ale na druhou stranu to elektrické ovládání poskytuje další možnosti. Např. mám doma nějaké staré dálkově ovládané zásuvky zn. Intertechno, jež jdou i časově programovat, což by šlo využít i při zalévání.
Já je již léta používám a dokonce k nim mám moduly (Telldus), kterými lze ty zásuvky navíc ovládat i přes PC a Internet. Takže se na tom budu moci pěkně vyblbnout.

Prosím o označení dotazu jako vyřešeného.

Ano, tymto sposobom, teda vyuzitim casovych hodin z baubau obchodu za par eur a nejakeho elektroventilu plus trafa sa da zostrojit primitivny zavlazovaci automat. Da sa to rozne obmienat. Podstatou je elektricke spinanie ventila. Je mozne to spravit aj plne cez pocitac, dokonca cez net a podobne vychytavky. Ale to uz su skor take hluposti.
Viemz e gardena predava aj hotovy komplet elektroventil plus casove hodiny v jednom zariadeni, co sa len primontuje na kohutik. Ale neni to zrovna lacne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru