Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje kniha "Zaklady Linuxu pro blbce a uzivatele XP"?

Ahoj,
viz nadpis :-) - Kubuntu me zaujalo natolik, ze bych vam byl vdecny za tip na kvalitni knihu v cestine, ktera by mne jako Unixem nedotceneho cloveka uzivatelsky hloubeji znaleho Win95 - XP byla schopna vysvetlit:

- zakladni rozdily mezi Linuxem a Win (kam se podely Program Files? Proc jsou Windows ve slozce "Windows" a Linux neni ve slozce "Linux"? A kde teda je?)
- filozofie prace na Linuxu (k cemu Root a proc je dobre nebyt prihlaseny jako Root, kdyz nemusim?)
- zakladni pojmy (co prinase Ext2,3 oproti FAT nebo NTFS?, co je to balicek? Proc se anti-linuxaci s oblibou ohaneji "neustalym kompilovanim jadra"?)
- jak si nainstalovat do Linuxu program stazeny z netu
- co v Linuxu muzu a co naopak nesmim
- jak Linux zabezpecit proti virum a utokum atd. (ja vim ze to je bezpecny system, ale...)

Skutecne preferuju klasickou knihu - nevim proc, ale stoh vytisknutych papiru z netu zhorsuje mou vnimavost o 50% a studovat "z monitoru" je teprve zabity cas.
Pochopitelne kniha by mela byt stale v distribuci na uzemi CR.

Dekuji.

Předmět Autor Datum
Dobře hodnocená je kniha- manuál k Mandrivě od Ivana Bíbra: http://www.root.cz/clanky/ivan-bibr-mand…
nononot 27.04.2007 13:10
nononot
Musím tě zklamat, kniha "pro blbce" neexistuje, pouze pro inteligenty :-D;-). Pro tebe se přímo nab…
Rce 27.04.2007 13:14
Rce
Ja su brnak:-) ja taky kupuju odborne knizky hodne dlouho, listuju, zkoumam... presne tak... ten dru…
Moas 27.04.2007 14:10
Moas
-program files neexistuju...programy si instalujes kde chces. vacsina "programov" sa nachadza v /bin…
fleg 27.04.2007 14:31
fleg
Kniha Linux pro blbce koluje po netu jako PDF.
Ynd0r 27.04.2007 14:52
Ynd0r
Vyšla kniha SLAX linux do kapsy, autor Martin Tesař, Computer press, na objasnění základních pojmů b…
čumil 27.04.2007 16:41
čumil
Mandriva Linux 2007 CZ. To pre vrtákov, čo by povedali, že som nedal novú knihu. Je tam všetko, čo c… poslední
msx. 27.04.2007 18:07
msx.

Musím tě zklamat, kniha "pro blbce" neexistuje, pouze pro inteligenty :-D;-).

Pro tebe se přímo nabízí: http://www.grada.cz/katalog/kniha/linux-ve-svete-wi ndows/detail/?det=11931&pro=3976 . Já bych ti spíš ale doporučil: http://www.grada.cz/katalog/kniha/linux_3957/detail /?det=12759&pro=3957 . Nejlepší pro tebe bude, navštívit nějaké technické knihkupectví (v Praze doporučuji u Jindřišské věže) a knížky si prolistoval a vybral, která ti bude nejvíce vyhovovat. Neboj se, že budeš pro tom blbě vypadat. Já když hledám nějakou odbornou knihu, tak si jí docela dlouho prohlížím, jestli obsahuje co potřebuji abych se nekoupil a) Něco, co už znám, b) aby skutečně řešila problém, co potřebuji a ne něco jiného.

-program files neexistuju...programy si instalujes kde chces. vacsina "programov" sa nachadza v /bin alebo /user/bin ci /user/sbin. ja nevidim prakticky dovod ani vo windowse aby existovalo nieco ako program files
-ak nie si prihlaseny ako root je takmer nemozne znicit system a to bud omylom alebo umyselne. takisto spustanie roznych softov pod userom minimalizuje bezpecnostne riziko (napr ak ma program bezpecnostnu trhlinu jeho opravnenia nie su dostatocne na ovladnutie systemu)
-ext2,3 porovnavat s fat nema velmi zmysel. porovnanie s ntfs by zabralo pomerne velky odstavec. balicek je nieco ako instalator...rozbalis ho a program sa cely instalne. klasicky postup je totizto kompilovanie zo zdrojovych kodov (ktore si mozes napr upravit predtym). kompilovanie samotne ti poskytuje kopec volieb pri instalacii programu (pri configure mozes pouzit rozne prepinace).
-zalezi ci mas zdrojak alebo uz pripraveny balicek pre tvoju verziu. napr debian a jeho klony pouziva apt-get meno_balicka a instalacia prebehne sama. pokial si stiahnes len zdrojak musis ho vacsinou rozpakovat (byva ztarovany a zazipovany) a potom ist cez configure make a make install.
-ako user mozes vsetko...systemu neublizis. ako root si davaj pozor na to co robis. system nema skoro ziadne varovania....napr root moze vymazat cely system z disku. takze pozor na rm -rf;o)
-proti virom zatial nijako (naozaj zbytocne na tych par kuskov)...proti utokom si tiez pomerne odolny. snad si len davat pozor na utoky z lokalnych kont kedy je system ovela zranitelnejsi ako remotne.
-nezabudni sa zbavit navykov z okien...nehladat cecko, decko, program files, d&s apod...a potom to pojde aj same (treba si len zvyknut na novu strukturu).

Vyšla kniha SLAX linux do kapsy, autor Martin Tesař, Computer press, na objasnění základních pojmů by to možná stačilo.
A na posledním dvd časopisu CHIp je Ubuntu Ultimate Edition 1.3 live a je tam k němu cca 50 stránkový manuál v PDF.

Mandriva Linux 2007 CZ. To pre vrtákov, čo by povedali, že som nedal novú knihu. Je tam všetko, čo chceš vedieť, akurát, že je to Mandriva.

Výhody:
Všimol som si, že obsahuje 2 inštalačné DVD miesto jedného. Po študovaní knihy som pochopil. Na DVD sú nejaké programy navyše ako LinDVD, VMware a podobne. Či sú to plné verzie alebo skúšobné, to som ešte neskúšal. Kniha je doslova pre debilov, lebo len inštalácia je rozpísaná na štvrtinu knihy.

Nevýhody:
O iných Linuxoch sa tam nedočítaš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru