Avatar uživatele
michalds

Existuje možnost střetu policie navzájem?

Je nějaká možnost střetu policie, nebo jejích složek vůči sobě? Může státní policista pokutovat městského, pokud udělá přestupek (i to se může stát), anebo naopak? Nemám samozřejmě na mysli policistu v civilu, mimo výkon služby.

Pokud dojde k incidentu, např. vražda, která se stala na poli mimo obec a je přivoláno více policejních komand z různých měst, mohou se navzájem o to, kdo má pravomoci to vyšetřit, nějak přetahovat? Nebo rušit si navzájem rozhodnutí při vyšetřování?

Tzn, že i území mezi obcemi mají přesně rozparcelováno? Pokud se tedy stane vražda někde mezi městy, tak pak automaticky přijedou pouze ze předem určené služebny?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2469 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Odpoveď byla označena jako užitečná

K určitým střetům může dojít, a to sice státní policista může udělit pokutu tomu městskému, ale naopak to nejde, protože státní policista podléhá vojenské kárné pravomoci a tak pokud vyjde najevo, že se jedná o policistu vyřeší jeho přestupek nadřízený. Pokud se nepřizná, že je státním policistou může dostat pokutu i on.

Každá událost se zpracovává dle místní a také odborné způsobilosti, čili obvod je přesně dán, stane-li se např. nehoda v nějakém obvodu (třeba hranice okresů) tak se zkoumá zda je to před nebo za cedulí a pokud je to „těsně za“ tak se informuje operační důstojník z jehož souhlasem se to může zajistit i ve vedlejším okrsku a přivolá se policie z druhého obvodu, která je místně příslušná. Navíc tento případ až na vyjímky řeší dopravní policie, čili případ sice spadá pod nějaké obvodní oddělení, které místo zajistí, ale samotnou věc přijede zpracovat nehodovka daného okresu.

Pokud se samozřejmě stane vražda vyjedou nejprve místní, ti zajistí místo a pak přijede tým z kraje případně i nějaký celorepublikový útvar. Samozřejmě kolem toho lítají i místní lidé, ale neřídí to.

V každém případě to co bývá ve filmech, že se hádají o to kdo to bude zpracovávat, komu to jako patří (kdo to bude jako „muset“ dělat), to se u nás stát téměř nemůže a pokud dojde k výjimce., tak se jedná přesně o opačný případ, a to sice, že to nikdo dělat nechce. Jako příklad mě napadá snad jen zbořený plot v obci (na místě je patrno, že tam vletělo auto čemuž nasvědčují úlomky plastů a rozbité zbytky světěl, ale nikdo neví kdy se to přesně stalo – vlastník byl místo na rallye v práci a sousedi si ničeho nevšimli, koneckonců jako vždy, protože přece nebudou nic říkat…. ještě by k tomu museli vypovídat k výslechu a pak by je někdo tahal rok po výsleších nebo soudech …. ne, nic jsme neviděli 🙂 ). Vezměme do úvahy, že obcí projížděla v rámci „uzavřené trati“ nějaká soutěžácká auta. Pokud byla uzavřena trať, tak zde již neplatí pravidla jako na běžné silnici a nejedná se tak o dopravní nehodu, ale o škodní událost. Úplně vidím jak by to vypadalo na místě. Nejprve by přijeli obvoďáci a zajistili místo. Pak by přijela nehodovka, které by se to nechtělo dělat a možná i v dobré víře a znalá okolností rallye by řekla hlídce z obvodu ….. byla tu rallye a tak se jedná o škodní událost. Pokud by obvoďáci byli blbci, tak by to nakonec zpracovali. Pokud by nebyli blbí, tak by odvětili a kde berete tu jistotu, že ten plot zbořil někdo v době té rallye a musela by to zpracovávat nehodovka, která by nakonec třeba zjistila, že k tomu došlo v době rallye a odložila by to s tím, že se jednalo o škodní událost.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?michalds Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jejich pravomoci jsou předem dané. Vždy je jasné, co, kdo a kde bude danou věc vyšetřovat. Pokud by mělo dojít k pokutování jednotlivých složek navzájem, tak to řeší zvláštní skupina na MV.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
luckykubrt

Jistě… nezkorumpovaná policie proti zkorumpované. 🙂

Upravil/a: luckykubrt

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Samozřejmě, k „válkám policajtů“ dochází po celém světě. Nemusí mít vždy charakter viditelného ozbrojeného boje.
Pokutování MP Policií ČR je možné a sám jsem to viděl (za parkování v zákazu).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek