Avatar uživatele
anonym

Existuje na australském kontinentu ještě původní obyvatelstvo?

Zajímalo by mě, jestli ještě existují na australském kontinentu původní obyvatelstvo Austrálie, tzv. Austrálci? P.S. Nemám na mysli Australany(přis­těhovalce)! Děkuji.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap před 2463 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano.

"Austrálci (Indigenous Australians) jsou domorodé etnikum, které obývá australský kontinent již více než 40 000 let a jsou tedy původními obyvateli tohoto kontinentu.

V minulosti si Austrálci vytvořili naprosto jedinečnou kulturu a velmi zajímavé vnímání světa, společnosti, svého okolí i sebe sama

Hovoříme-li o obyvatelích australské buše, pak máme samozřejmě na mysli Aborigince (neboli Austrálce, anglicky Indigenous Australians), původní obyvatele Austrálie, kteří dnes již sice žijí většinou ve městech, ale stále jaksi odtrženi od běžných civilizačních návyků bílého obyvatelstva.

Živili se (a dodnes se v buši živí) výhradně klokany, larvami, červy, brouky a ještěrkami. Velmi zajímavým způsobem také dodnes připravují želvy. Hovoří mnoha nářečími, o kterých je všeobecně známo, že jsou pro představitele jiného etnika prakticky nenaučitelné.

Příliv civilizace byl pro Aborigince fatální. Zkazil jejich kulturu a přivedl je do měst, kde začali užívat neřestí, především alkoholu, kterému jejich organismus (stejně jako například u Indiánů) nedokázal díky odlišným genetickým předpokladům ani po mnoha staletích přivyknout. Pravých a jak říkají Australané – nezkažených mnoho nezbylo.

Ti co odolali, zůstali v buši a pouštích a vyhýbají se civilním mravům. S většinou, žijící v „bílém světě“, si australská společnost dodnes zcela „neporadila“. Na jedné straně je totiž pocit dluhu, který bílé obyvatelstvo k Aborigincům má. Způsob, jakým Angličané kolonizovali Austrálii, neměl s pověstným anglickým gentlemanstvím mnoho společného, neboť původní místní obyvatelstvo zvládali silou.

Podmaňovali, zotročovali, vybíjeli a pokořovali národ, který měl mnohatisíciletou historii. S tímto dědictvím se dnešní Australané stále vypořádávají. Na druhou stranu stále sílí hlasy, volající po zbytečně přehnané pozitivní diskriminaci. Aboriginci požívají od státu značných výhod, což část australské populace nese s nevolí.

Na rozdíl od „nepůvodních“ Australanů mají právo na bezplatné získání nemovitosti od státu, bezplatné školství a zdravotnictví a bezúročné půjčky. Tento stav je často vede k poměrně zahálčivému způsobu života, který je mnohým trnem v oku.

Situace Aboriginců, historicky nesmírně zajímavého etnika, tak z mnoha důvodů zůstává v Austrálii společenským tématem číslo jedna."

http://www.go2au­stralia.cz/au­stralie/austral­ci-puvodni-obyvatele-australie

Aboriginci, skuteční vynálezci bumerangu, žijí takřka na okraji současné australské společnosti, která je v názoru na ně velmi rozpolcená. Jejich současná situace v mnohém připomíná postavení evropských Romů.

Původní obyvatele Austrálie nazývá Aboriginci takřka celý svět, krom samotných Australanů.

Ti pro ně používají termín „Indigenous“, v češtině se potom používají označení Australan (novodobá bělošská populace) a Austrálec (= Aboriginec).

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano, existují. Aboriginové. Původně jsme se učili že přišli do Austrálie asi před 40000 lety. Podle posledních průzkumů to bylo již o 20000 let dříve.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek