Avatar uživatele
Floki

Existuje norma na volný prostor kolem kliky a zámku u dveří?

Denně v práci odemykám spousty dveří a některé jsou opravdu unikátní,například klika ve výši kolen.

Ale co mě vytáčí nejvíc je případ na fotce,kdy není žádný prostor pro otočení klíče takže si tam vždycky obrousím klouby o zeď.

Zajímalo by mě proto jestli existuje norma která určuje vzdálenost FABky od zdi nebo od futra,která je na fotce pouhých 25mm?

Zajímavá 0 před 2322 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že nějaká státní norma na to neni. Možná nějaká oborová pro výrobce dveří. Ta však neni pro všechny závazná.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Jestvujú Bezpečnostné normy pre jednotlivé zámky.
Univerzálna štátna norma nie je, je len oborová norma určujúca konštrukciu zámku, ale vzhľadom na väčší počet výrobcov zámkov, aj zo zahraničia, ťažko možno operovať nejakou EU normou.
Myslím, že tu nejde ani tak o normu vzdialenosti zámkovej vložky od hrany dverí, ako o nesprávny výber celého zámku k daným podmienkam. Malá vzdialenosť vložky od hrany sa používa v prípade, že stena so zárubňou pokračuje v rovine dverí. Pri použití zámku k zárubni kolmej na rovinu zámku sa používa zámok s väčším odstupom zámkovej vložky od hrany dverí.

PS.
zhodou okolností som sa nedávno týmto zaoberala a prehrabávala sa v množstve ponúkaných zámkov do dverí. Boli aj plytké, aj hlboké, diere pre vložku blízko hrany, aj ďalej od hrany,… Bolo z čoho vyberať naozaj podľa daných podmienok.
Bližšie informácie:
Policejní akadémie České republiky vydala v roku 2009: UHLÁŘ, Jan. Technická ochrana objektů I. díl. Mechanické zábranné systémy II.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… není státní norma, ve stavebnictví jsou víceméně nastaveny průchozí stavební otvory, existuje oborová norma, která určuje rozteč zámku a kliky, usazení pantů, tvar zárubní (futer) >>> bez této normy by nemohlo docházet ke kombinaci různých futer a dvěří … jsou ale bezpečnostní předpisy, doporučení … ale jak si to kdo postaví, tak to má …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek