Avatar uživatele
bll

Existuje nějaká vyhláška nebo přímo zákon, který říká něco o sbírání psích exkrementů po vodících a asistenčních psech?

Můj kamarád, podotýkám téměř nevidomý, chodí venčit svého vodícího pejska a jedna všetečná sousedka nemá nic jiného na práci než sledovat kdy se ten pejsek vytentoval nebo nevytentoval. Marně hledám nějakou vyhlášku nebo zákon, kde by o této problematice byla nějaká zmínka. Děkuji za každou připomínku a radu.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zjentek, Cenobita, sesednizkola před 2779 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Podle mého názoru. Ano existuje např. vyhláška o čistotě města, kde je to uvedeno. Myslím, že nerozlišuje majitele psa nebo nevidomého majitele psa. Po spáchání přestupku pak záleží na konkrétní situaci. Zcela jistě orgán upustí od potrestání majitele, pokud je nevidomý a tudíž logicky nemůže ovlivnit sběr exkrementů.
Ze strany zmiňované sousedky bych to viděl na hienismus a ono na ni jednou dojde.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Zákon nezná pojem vodící či asistenční pes, a tak se na Vás vztahují všechny zákonné normy jako na ostatní majitele psů. Jedinou výjimkou je osvobození od místních poplatků, zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích.

Ze zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, zákona č. 215/92 Sb. o veterinární péči a občanského zákoníku, zákon č. 40/1964 Sb. v platném znění, vyplývají pro majitele psů následující povinnosti a odpovědnosti:
Vodící i asistenční psi a zákon

•Nesmíte připustit, aby pes znečišťoval chodby domů, chodníky, parkové cesty, dětská hřiště apod.
•Ze zákona jste tedy jako majitelé psa povinni po svém psovi uklízet exkrementy a další nečistoty či toto zabezpečit jinou osobou. Proto je nezbytné ráno psa dostatečně vyvenčit, a tak ho zvyknout pravidelnému vyprazdňování. Přesto je potřeba, abyste měli vždy při ruce sáček na odstranění psem vykonané potřeby na místě, kde je Vaší povinností po psovi uklidit – například na veřejných komunikacích, v městském parku, v těsné blízkosti hotelů apod. Sáček s nečistotou hodíte do koše. Kolemjdoucích se zeptáte, kde je. Stejně tak v hotelu je samozřejmostí psovi před vstupem do pokoje očistit tlapky, případně srst, uklidit po psovi případné zvratky, rozkousané šišky, klacky apod.

http://www.lor­m.cz/cs/doteky/prak­ticke-rady-pro-majitele-psu.php

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Výcvik psů jako slepeckých je týrání zvířat, slepota člověka není ospravedlní tohoto krutého výcviku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Toto upravují obecní vyhlášky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Cenobita: 1. výchova – 2. výcvik.
1. Dítě je vychováváno mj. prostřednictvím mimiky, názorných příkladů, poznáváním okolí, vzájemnou komunikací a spoluprací za účelem zdárného rozvoje osobnosti.
2. Pes se učí pomocí gest, náznaků, kontaktem tváří v tvář, napodobováním, intonací hlasu, ani zde, ani zde nechybí spolupráce směřující k dosažení pozitivních výsledků..
Vytváření harmonického vztahu, optimálních životních podmínek včetně lidského zacházení je samozřejmostí pro každého rodiče. Stejně tak pro majitele/cvičitele psa, ať zdravého či nevidomého. Až na výjimky, které se bohužel najdou vždycky, nepotřebují zákony a vyhlášky, aby je k takovému chování vedly.

Týrání = úmyslné fyzické nebo psychické poškozování zdraví jiného člověka, zvířete. A to je povídání o něčem úplně jiném.…

před 2779 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Samozřejmě souhlasím s tím, co napsal JájsemRaibek.
Hyenismus se jaksi rozmnožil a bohužel znám i případy které byly řešeny bez sebemenší špetky lidskosti. Smutné, ale jak je vidět i krutě reálné…

před 2779 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek