Avatar uživatele
Kalpy

Existuje nějaké pravidlo pro psaní čárek v koncovkách přídavných jmen?

Dobrý den, chci se zeptat… nikde jsem to nenašel. Když mám přídavné jméno končící na samohlásku a, existuje nějaké pravidlo pro psaní čárek? Třeba: zůstaneš zamknutá/a v komnatě apod… Já to dosud dělal tak, jak jsem to cítil, nevím jestli dobře, nebo špatně. Existuje nějaké pravidlo? Díky.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2858 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Dobrý den,

dnes jsou již pravidla ohledně tohoto značně benevolentnější než dříve. Pravidlo existuje – pokud je vlastnost nějakým způsobem (časově) omezená či dočasná nebo je výsledkem něčeho, upřednostňujeme krátký tvar (často spojeno s doplňkem), u stálých vlastností pak dlouhý tvar. Zde tedy: Zůstaneš zamknuta v komoře (klasický doplněk – dočasná vlastnost v rámci „zůstávání“).
Cituji z příručky ÚJČ:
„Chceme-li vyjádřit děj, dáváme přednost opisnému pasivu, a to zejména v projevech psaných: Objednávky byly/jsou/budou vyřizovány postupně. Sazenice byly/jsou přesazovány a pravidelně přihnojovány. Hovorověji: vyřizované, přesazované, přihnojované.
Chceme-li vyjádřit výsledný stav (tj. stav jako výsledek předcházejícího děje), dáváme rovněž přednost opisnému pasivu, zejména v psaných projevech: Byt byl/je/bude zapečetěn. Jsem objednán na osmou hodinu k lékaři. Všechny programy byly/jsou/budou aktivovány. Hovorověji: zapečetěný, objednaný, aktivované.
Chceme-li vyjádřit stav chápaný jako vlastnost podmětu, užijeme jmenné konstrukce se sponou. Mezi následujícími dvojicemi vět je významový rozdíl: Včera byla místnost uzavřena (= v předešlých dnech byla otevřená) × Včera byla místnost uzavřená (= včera místnost nikdo neotvíral). — Včera byla jednání uzavřena (= včera jednání skončila, byla ukončena) × Včera byla jednání uzavřená (= včera se konala neveřejná jednání).“

Více viz zdroj

příspěvek od pucipuci je nesmysl. „Bez čárky je to příslovce?“ WTF?!

Zdroj: http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?id=420

Upravil/a: quentos

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Emefej, kenyrts Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Jisté pravidlo existuje,. záleží na kontextu, na významu atd.

Podrobnosti najdtete v odkazu
http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?id=420

  1. Krátké tvary přídavných jmen, která nejsou odvozena od sloves, jsou dnes již omezené slovotvorně i tvarově a jejich užívání je knižní. Přídavných jmen jako churav, jist, nemocen, ochoten, schopen, šťasten, věren, zvědav, zdráv a dalších se užívá jen ve větách s lidským subjektem, a to většinou jen v 1. p.; někdy se jimi vyjadřuje spíše stav přechodný,

    Náš dědeček je už zdráv (= byl nemocen, ale již se uzdravil) × Náš dědeček je zdravý jako rybička (= delší dobu přetrvávající stav, stálá vlastnost).

  2. Přídavná jména jako dojatý, nesený, upravený a další, která jsou odvozena z příčestí trpného, tedy z tvarů dojat, nesen, upraven, si v dnešní češtině konkurují. Konstrukce typu jsem dojatý (= sponové sloveso být + přídavné jméno) se výrazně prosazují na úkor konstrukcí s tvary příčestí trpného (jsem dojat = opisné pasivum). Významové rozdíly mezi oběma konstrukcemi se postupně stírají.

    Pro volbu konstrukce je nejdůležitějším činitelem to, zda chceme vyjádřit a) děj, b) jeho výsledek, popř. c) vlastnost."

--
Tvar zamknutý nebo zamčený je jiná kapitola. Oba jsou příčestí trpná, Tvar zamčen je běžnější. Koncovky jsou dané historicky, souvisejí s přechodem sloves do jiné slovesné třídy, i když je mezi tvary menší významový rozdíl.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

V mých Pravidlech tvar zamknutá vůbec není, je uvedo zamknuta a zamčena.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pucipuci

Jednoduše. Každé přídavné jméno má čárku. Bez čárky je to příslovce. Rozdíl -ptáme se jaká který čí na přídavné jméno. Bez čárky JAK příslovce.
Zamknutá se nepíše,je to hovorové, píše se zamčená nebo zamčena.

Upravil/a: pucipuci

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek