Avatar uživatele
zvonisek

Existuje opravdu 13. znamení zvěrokruhu hadonoš?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? GM, johana 56 před 2672 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, existuje. Ovšem jen pro toho, kdo chce třinácté znamení mít. Jinak se běžně stále užívá 12 znamení.

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zvonisek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

„Třináct znamení zvěrokruhu hadonoš“? Být ty Češka?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Vzhledem k tomu, že se o tom píše v tiskovinách a na stránkách novin dosti nedůvěryhodných, nebyla bych jsem si tak úplně jistá s tím názvem. Ale souhvězdí s názvem „hadonoš“ existuje, je tedy pravděpodobné, že by se tak mohlo jmenovat i znamení.

Třinácté znamení v počátcích existence zvěrokruhu totiž pravděpodobně existovalo. Dnes běžně známý zvěrokruh pochází ze Starověké Babylonie. Tam se, podobně jako ve většině Starověkých říší, používal solární kalendář, který se řídí měsíčním cyklem. Lunární rok má obvykle 12 měsíců, z nichž každý trvá 29 dnů. Rok má ale běžně 365 dnů a proto se měsíce nedělí na letní a zimní, protože se v průběhu let může kterýkoliv měsíc dostat na kterékoliv roční období (příkladem je třeba islámský rok, který je také lunární a vůči našemu roku se posouvá).
V některých oblastech ale existovaly (nebo existují) svátky, zvyky, slavnosti, rituály apod. , které spadaly do určitého měsíce, ale zároveň do určitého ročního období (pár takových příkladů je v židovském kalendáři – opět lunárním) a takové mohly být i v Babylonii. V takovém případě nebylo žádoucí, aby se daný měsic posouval napříč ročními obdobími. Aby se to nedělo, bylo potřeba zavést přestupné roky, které byly o měsíc delší. Měli tedy 13 měsíců. Protože v Babylonii (nebo možná až v pozdější době) se měsícům přiřazovala ta souhvězdí, dostal své i ten 13. měsíc.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek