Avatar uživatele
Kelt

Existuje otázka, na kterou se nedá odpovědět? Nebo opačně z toho plyne, že se mělo dát odpovědět na všechny otázky?

A nemyslím to tak, že by se na takovou otázku člověk bál odpovědět, nebo styděl. Odpověď samozřejmě nemusí být pravdivá a objektivní. Například je v souhvězdí Labutě dusičnan draselný? Odpovědi ano, ne, možná. Správnou odpověď se asi nedozvíme nikdy, ale zeptat se takto můžeme. Souhlasíte nebo ne? Děkuji.

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? gagaga, hapiky před 2585 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud neřešíte správnost odpovědi, tak se dá na každou otázku odpovědět stručně. Ano, ne, nevím. Bez ohledu na správnost.

Zvídavé proč – aby stará nekvokala, že nemá proč.

Vezměte si výrokovou logiku, v níž je třeba uvažovat o pravdivosti výroků.

Navíc existuje skutečnost – objektivní realitia a možnost – Možnost je vlastnost skutečnosti, která se může měnit. Takže vzhledem k tomu se mohou i odpovědi lišit.

Na každou otázku nemůže každý odpovědět správně.
Je mnoho věcí nepoznaných či nepoznatelných., tvrdil už i J. A. Komenský. Ale hodně se od jeho doby změnilo.

Slce stále platí, že někdo se s určitým jevem setkal, druhý nikoliv.
Nebo rozdíl mezi smyslovým vnímáním – smysly nás klamou = zdání – vždy nemusí být pravdivé,, a věděním – co je prověřené rozumem. Jaká bude případná odpověď na otázku?
.-------
Co třeba záporné otázky?

Nevíš, zda se to nedá někde najít?
Ne (tedy vím), ne (tedy dá), ale nevím kde.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jsou otázky, na které se odpovědět nedá, protože odpověď znát nikdo nemůže. Jako např. „jsme ve vesmíru sami?“ Nebo jsou otázky zadány špatně, nepřesně, nejednoznačně a správná odpověď záleží na více faktorech. Takových je tady bohužel hodně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hapiky

Otázek je několik druhů, především by měly mít řešení či smysl. Nesmyslných otázek je hafó, např: Když je Bůh všemocný, ať stvoří tak těžký kámen, který sám nezvedne nad hlavu apod. Otázky aby byly smysluplné, musí mít nutně řešení. Ptaní se na otázky tipu:Jsme ve vesmíru sami, nevíme, ale zanedlouho jistě budeme vědět. Jedno platí určitě: V samotném vesmíru existují otázky či zákony, které nemůže dnešní mozek člověka ani pochopit, natož odpovědět. Ale to je již jiná kategorie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nie, pretože aj odpoveď typu: „Na danú otázku nepoznám odpoveď“, alebo „Na danú otázku nebudem odpovedať“ je odpoveď.
Odpoviem inak:
Existuje otázka, na ktorú pri súčasných znalostiach nepoznáme odpoveď. Z toho plynie, že odpoveď môžme dať len na otázku, na ktorú je možno odpovedať vzhľadom na svoje znalosti.

Dodatok:
aj keď Kepler (Johanes, XVI.storočie) sa v astronómii skutočne vyznamenal svojimi objavmi, rovnako ako Kepler (odpovedi.cz, XXI.storočie) sa v problematike „Jsou otázky, na které se odpovědět nedá, protože odpověď znát nikdo nemůže. Jako např. "jsme ve vesmíru sami?"" nedokázal nájsť odpoveď.
Pokiaľ nikto nedokáže pravdivosť/ne­pravdivosť tvrdenia "Jsme (lidé) ve vesmíru sami“, moja priateľka „Kráľovná Fantázie“ ako mocná čarodejka, zaradila túto otázku dočasne do kategórie „otázka, na kterou se nedá odpovědět“.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radomil

Je to jinak. Na každou otázku existuje odpověď. To že na nějakou otázku odpověď neznáme, neznamená že neexistuje, Důležité je, že pravda existuje. Jaká pravda, není důležité. Nějaká je a to platí. Např. tvrzení: Tento text má šedou barvu. Někdo namítne, že černou, jiný vidí popelavě šedou, jiný stříbrnou. Každý může vidět barvu jinak, mít jiné pojmenování, může být dvě stě možností, jaká je skutečně barva tohoto textu. Je to jedno. Důležité je, že nějaká barva to je. Jaká se neshodneme, ale je to přesně ta barva, která to je a to je pravdou 🙂 O to jediné se můžeme opřít. Toto platí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Radomil, čo je to tá pravda? je to filozofický pojem, alebo len tvrdenie o… ?
 🙂

Nový příspěvek