Avatar uživatele
Phil

Existuje zákon o době opravení písemných prací?

Ahoj, máme na škole profesora, který nebyl schopen nám od listopadu opravit 7 písemek a my nyní neznáme naše známky, nevíme průměry, jaké máme a ani výsledky na pololetní vysvědčení. Ptám se proto, zda je nějaká zákonná hranice, do kdy musí vyučující písemky opravit?

Nebojím se o vysvědčení. Tenhle profesor je náš třídní. Problém ale je, že prostě nevíme známky. Školní řád jsem prošel, spíš jsem trochu doufal, že existuje vyšší pravidlo.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Phil

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3024 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Učitel by vám měl známky sdělit co nejdříve. Pokud jste neuspěli u vyučujícího, zkuste se obrátit na třídního a problém s ním prokonzultovat.

Pročetl jste si školním řád? V tom by to mělo být uvedené to. co je např. např. v odkazu
https://www.gasos-ro.cz/web/index­.php/sos-54/skolni-rad

§ 6 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků, bod 5 a 6

"Zkoušení je prováděno zásadně před kolektivem třídy. Učitel oznamuje žákovi výsledek každé klasifikace, klasifikaci zdůvodňuje a poukazuje na klady a nedostatky hodnocených projevů, výkonů, výtvorů. Po ústním, pohybovém a praktickém ověření schopností a dovedností oznámí učitel žákovi výsledek hodnocení okamžitě.

Výsledky hodnocení písemných prací, grafických prací a projektů oznámí žákovi nejpozději do 14 dnů, v tomto termínu je opravené žákům také předloží."

Pokud jste si rozklikl odkaz, dověděl jste se, že „Školní řád vychází ze zákona 561/2004 Sb. (školský zákon), vyhlášky MŠMT č.13/2005 Sb. o středním vzdělávání a dalších právních norem …“

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Prostuduj si váš školní řád a na třídnické hodině se na to zeptej. Neboj se, do konference to pan profesor určitě stihne a pololetní vysvědčení bude!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
orwell

To vyšší pravidlo, jak píšeš, vyplývá ze Školského zákona č. 472/2011 sb. a jeho novel, poslední z 9.11.2012 (nevím jistě). Ten určuje podmínky a pravidla pro tvorbu Školního řádu, jehož součástí je Klasifikační řád školy. Ten píší všichni ředitelé škol tak, aby nebyl v rozporu se Školským zákonem vydaným Ministerstvem školství. Takže hledej tyto informace v Klasifikačním řádu školy, kterou navštěvuješ. Patrně tam nenajdeš nic jiného, než co píše annas.
Soukromá rada: pokus se to vyřešit rozumnou cestou s vyučujícím, nedoporučuji se s ním chytat pod krkem. Nepíšeš, zda to klasifikační vakuum trvá od začátku, či od konce listopadu. Teď je začátek ledna, takže se může jednat o měsíc… Tím nikoho neomlouvám. Z vlastní zkušenosti ale vím, že když se to nahrne se všemi dalšími úkoly (např. nekonečné přepisování ŠVP a další a další věci) kromě běžné výuky, tak se ani pořádně nevyspíš. Měl jsem kolegu, co učil i 17 předmětů (nemusíš věřit) na odborné škole a to je pak na chcípnutí. Ale vykládej to někomu, kdo v životě něco takového nezažil a vidí jen ty prázdniny a ředitelská volna…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Phil

http://www.pe­kargmb.cz/gym­pl_rady/pdfsou­bory/2.pdf

Tady je klasifikační řád.

před 3024 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Phil

Učí jen dějepis a češtinu, trvá to od začátku, co ho máme. Říká, že po škole má osobní volno, nebo lepší věci na práci, tak neopravuje písemky…

před 3024 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

No, i takoví se najdou. Potom nezbývá, než obrátit se na zástupce ředitele školy, nebo (pokud nevyřeší) přímo na ředitele školy. Pak už zbývá jenom oznámení inspektorům. Ale tak daleko to ředitel asi nenechá dojít. Ještě by neškodilo se přesvědčit, jestli známky nejsou uvedeny někde na webové stránce školy – informace pro studenty, či rodiče a pod. Přístup vašeho pana učitele i jeho komentáře jsou zvláštní. Pokud dojde k „válce“, připrav se, že ti to pak může dát sežrat. Ideální by bylo řešit to v rámci působnosti „Žákovského parlamentu“, pokud ho máte založen. Tam dva zvolení žáci na začátku školního roku zastupují třídu v takovýchto i jiných věcech a přímo ty nemusíš jít s kůží na trh. Je trochu zvláštní, že ve vašem Klasifikačním řádu není 14 denní lhůta uvedena, asi záměrně. Ono seznamovat někoho se známkou po dlouhé době, když už si žák stejně nepamatuje o co vlastně šlo, je (kromě uvedení čísla 1 –5) na nic.

před 3024 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek