Avatar uživatele
michalds

Existují oficiální prameny vývoje výšky lidí od středověku?

Historické záznamy vzrůstu lidí.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, ivzez před 2369 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jsou překvapivé výsledky týmu z Ohio State University. Výzkum naznačuje že lidé žijící ve středověku – mezi 9. a 11. stoletím – byli vyšší než lidé žijící na počátku 19. století.

S využitím kosterních pozůstatků z Evropy tým shledal, že průměrná výška se snížila z 68,27 palce ve středním věku na nejnižších 65,75 palce v letech 1600 a 1700.

Podle vedoucího týmu Richarda Steckela je zvýšená výška ve středověku ovlivněna více teplejšími než průměrnými teplotami v Evropě v tomto období.
Každý rok se zvýšil růst vzhledem k lepší skladbě potravin. Lidé také žili na stejném místě, , takže ohniska přenosných nemocí neměla příležitost se šířit po velkých oblastech.
atd.

https://www.li­vestrong.com/ar­ticle/542877-the-average-height-of-humans-over-time/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Historicky se průměrná výška lidí měnila s životní úrovní a mnoha dalšími faktory. Z pozdější doby existují různé zápisy, třeba z odvodů na vojnu. Z dřívějších dob se výška lidí zjišťuje podle kosterních pozůstatků. Docela podrobně se tím zabývá článek:
http://casopis­.vesmir.cz/cla­nek/promeny-vysky-postavy-v-prubehu-veku

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Oficiální prameny asi ne. Pochybuj, že ve středověku někdo měřil obyvatelstvo a někam to zapisoval. Ale byli menší než my. Byls někdy na hradě, viděls brnění?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dubraro

Emefej:
Ta brnění na hradech často nejsou skutečná bojová zbroj, ale zmenšené modely, které byly jen na ozdobu a dokazovaly dovednost jejich výrobců.
Jestliže středověký válečný kůň nesl váhu až 200 kg a sám vážil bezmála tunu, tak ani ten rytíř, který v brnění vězel a toho koně ovládal, nemohl být žádné tintítko.
Na druhé straně, podvyživení a často se příbuzensky křížící poddaní byli skutečně menší než my, jak dokazují rozměry dochovaného nábytku.

před 2369 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek