Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externí box a 2.5" disk na zálohy

Dobrý den všem,
Rád bych si koupil externí box na USB2 a do něj 2.5 disk (kvůli spotřebě a lepší přenositelnosti) o kapacitě 250 - 320GB na zálohy dat. Dosud jsem používal DVD RAM, ale tam se houby vejde, takže jsem se rozhodl investovat do tohoto řešení.
Vybral jsem si tento externí box AKASA, posuďte prosím, zda je to dobrá volba:
product.jsp

Co se těch disků týče, tady mám několik "kandidátů" tak kterou značku resp. konkrétní model doporučíte:

Disky 2.5 SATA 250GB:
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Note booky%5C_P%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD_%5CPevn% C3%A9+disky%5CSATA+II+Mobile%5C5400%5C250GB

Jelikož jde o zálohy tak je samozřejmě na prvním místě spolehlivost. V nabídce 320GB disků mne ještě zaujal WD Scorpio se zvýšenou odolností proti otřesům, ale ta cena je už dost vysoká:

http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Note booky%5C_P%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD_%5CPevn% C3%A9+disky%5CSATA+II+Mobile%5C5400%5C320GB

Děkuji za odpovědi a upřesnění.

Předmět Autor Datum
Co je důvodem k tomu kupovat to zvlášť? Hotové výrobky jsou hezčí a zaručeně spolehlivé...
Moas 16.05.2008 13:14
Moas
vyber si jestli preferuješ neustále přenášený disk, pak ti stačí libovolná krabička za 200,- + nějak…
lední brtník 16.05.2008 14:29
lední brtník
OK, rozumím... nas disk - cenově to vychází asi jak, když nevžaduji RAID1 (nebo 0+1)a kapacitu cca 2…
Petr_70 16.05.2008 15:28
Petr_70
A není pak nejlepší řešení (z cenových důvodů) na trvalé zálohy pořídit interní rámeček do desktopu…
Petr_70 16.05.2008 15:54
Petr_70
Ano. Alebo eSATA. Alebo aj firewire. Aj USB sa da pouzit, ale USB je take trochu smejdacke rozhranie…
MM.. 16.05.2008 15:58
MM..
Jasně, vím. Moderní čipové sady Intel v módu AHCI to umožňují. Ale já tohle až tak nevyžaduji. Jde m…
Petr_70 16.05.2008 17:46
Petr_70
promiň, ale myslím si že si ze všech lidí tady děláš legraci. požaduješ bezpečné uložení desítek gb… poslední
lední brtník 16.05.2008 21:29
lední brtník

vyber si jestli preferuješ neustále přenášený disk, pak ti stačí libovolná krabička za 200,- + nějaký 2.5" disk,
nebo to chceš mít na zálohy a preferuješ spolehlivost uložení; pak si vyber připojení přes síť (nas disk, dělají se i s možností raid, běží tam systém se sambou), nebo to chceš občas přenést (hotový krám s usb, disky 2.5" i 3.5").

ale nemíchal bych dohromady dlouhodoubou spolehlivost úložiště s každodenním přenášením, to je nesmysl.

A není pak nejlepší řešení (z cenových důvodů) na trvalé zálohy pořídit interní rámeček do desktopu na 3,5" disk (v mém případě SATA)a běžný disk SATAII v uvedené kapacitě a ten externí box přes USB (nebo jen převodník)+ jakýkoli disk - z důvodu možné chyby - použít pro přenášení!?

Ano. Alebo eSATA. Alebo aj firewire.
Aj USB sa da pouzit, ale USB je take trochu smejdacke rozhranie a sa moze raz stat ze to posaha na tom externom disku napr. cely filesystem :-) apod.
Na prenasanie (kolko toho zvyknes prenasat?) mozno by stacil aj USB stick...

P.S. len pozor na interne HDD ramceky, ono sa to dost casto nesmie strkat/vytahovat ak je PC zapnuty, zavisi od toho interneho ramceka a aj od zakl.dosky. Niektore dosky podporuju u SATA hotplug (mas ikonku bezpecne odobrat HW vpravo dole pre SATA disky) a je dobre pred vybratim HDD za jazdy to bezpecne odebrat prave tam...

Jasně, vím. Moderní čipové sady Intel v módu AHCI to umožňují. Ale já tohle až tak nevyžaduji. Jde mi o to, mít ty desítky GB audio, video záznamů někde bezpečně uložené a podle potřeby si je snadno připojit...

Ale ten "šuplík" bude muset být z hliníku, protože disk nad 200GB už bude dost topit. Podívám se - napadá mne jako první - www.vipower.cz co nabízí...

Nebo máte někdo konkrétní tip? :-)

promiň, ale myslím si že si ze všech lidí tady děláš legraci. požaduješ bezpečné uložení desítek gb (patrně dlouhodobé), a zároveň píšeš a preferuješ "co nejlevnější" řešení.

- co nejlevnější: pak si skutečně kup svůj usb boxík za 200+disk, třeba co nejlesklejší nebo modře eloxovaný - to je dnes in, a celý thread jsi zakládal zbytečně.

- varianta šuplíkový rámeček: nebude se s tím furt hrkat, ale dostupnost z disku záleží na tom kdy majitel zabudovaného disku přijde do práce a co s tím pc zrovna dělá. takto si bezpečná a dostupná data nepředstavuju.

- samostatně postavený disk/nas:
usb verze je pohodlně dostupná pro jediného připojeného člověka, má více smysl pro přenášení. přenosnost disku ohrožuje jeho životnost (porucha, ztráta), to znamená hodí se na instalačky, jejichž ztráta představuje jen jednodenní výpadek. ale nelze takto trvale přenášet cenná firemní data.
síťový disk, který neslouží jako pracovní, není u kohosi v pécéčku: podle bezpečnosti buď samostatný nebo raid 1. podle důležitosti se spokojíte s nas "krabičkou", nebo zvolíte variantu samostatných disků u serveru který se navíc stará o paravidelné zálohování (není jen aktuální verze souboru ale jde rozumně dohledat historie do nějakého data).

všechna řešení můžeš vytunit o ruční/poloautomatické zálohy třeba na dvd (soubory primárně organizovány podle období kvůli zálohám, odkazy podle kategorií realizovány jen odkazy).

čili rozhodni se pro nějakou kategorii, to určí kolik bude potřeba peněz. ale neptej se na konkrétní typ rámečku do pécéčka, to si fak děláš srandu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru