Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Filesystéme nebo správa souborů - inspirace, existuje?

Ahoj,

už několik dní lovím a upřesňuju jednu myšlenku. Jestli je vůbec realizovatelná, jestli něco takového existuje. Nějak se nedokážu hnout z místa.

Při provozu fileserveru v mojí síti narážím na "obtíže", nebo spíš nepohodlí. Síť využívá několik rodin (příbuzní) a bylo by fajn, kdyby některé soubory si mohli prohlížet navzájem, jiné by měly zústat soukromé. A totéž samozřejmě platí i pro jednotlivce. Zároveň by bylo fajn mít všechny soubory na jedné hromadě, aby se nemuselo prolejzat množství zdílených složek, nejlépe na základě "tagů", které by byly ke každému souboru přiřazeny.

A já pátrám jestli existuje takový filesystém, nebo snad možná program (jako např. microsoft sharepoint), ktarý by splňoval následující:
Řazení a vyhledávání souborů (skupin souborů) pomocí tagů.
Přiřazování tagů souborům (skupinám souborů).
Tímpádem neexistence adresářů, jsou zbytečné.
Možnost přiřazovat práva nad jednotlivými soubory (skupinami souborů) - kdo je může vidět, kdo je může měnit.
Umožní spouštět soubory přímo v asociovaných programech aniž by bylo nutné kopírovat nebo v nějakém dialogovém okně nahrávat soubory.
Samozřejmě sdílený systém.

Našel jsem několik pokusů o tagged filesystém, ale vše je výhradně na lokální stroj a také jsem našel různé dokument management systémy (podobné jako sharepoint), ale vše webové, takže bez přímé možnosti interakce s programy.

Nepřijde někdo s nějakým nápadem?

Děkuji, JR

Předmět Autor Datum
Možno som to nie celkom pochopil, resp. netuším ako je postavená Tvoja sieť, na čom beží, ale toto v…
pme 01.05.2014 21:17
pme
Vidíš, zapoměl jsem požadavek na multiplatformnost :-) NTFS je klasický hierarchický filesystém, něj…
JR_Ewing 01.05.2014 21:26
JR_Ewing
Mal som na mysli riadenie prístupu/zabezpečenie - povolenia pre jednotlivé skupiny užívateľov atď...…
pme 01.05.2014 21:30
pme
Na ten NAS pristupujete cez samba pristup alebo jak? Cez sambu existuju opravnenia, to je "Windows z…
MM.. 01.05.2014 21:32
MM..
Nechme ted stranou pojmy jako NAS nebo samba. Hledám koncepci a její forma zatím není jasná. Vlastně…
JR_Ewing 01.05.2014 21:41
JR_Ewing
I kdyz nazev NAS muze byt take zavadejici. Nejspis by bylo idealni, kdyby backend byla nejaka forma…
JR_Ewing 02.05.2014 06:36
JR_Ewing
Subory nemaju ziadne taketo atributy, subory maju opravnenia (NTFS, pravy klik - zabezpecenie) a pod…
MM.. 01.05.2014 21:31
MM..
ohledně FS, technicky by ti mělo pomoci ACL a správné nastavení sdílené kořenové složky (Creator Own…
touchwood 02.05.2014 09:06
touchwood
No, jak jsem psal tagfs, respektive všechny tag filesystemy, co jsem našel jsou výhradně lokální zál… poslední
JR_Ewing 02.05.2014 09:16
JR_Ewing

Vidíš, zapoměl jsem požadavek na multiplatformnost :-) NTFS je klasický hierarchický filesystém, nějak si nedovedu představit, že otaguju na wokením sdílení soubory a ty tagy může listovat jiný uživatel. Nevybavuju si, že by (byť i ve windows) měl na to nějaký interface.

I kdyz nazev NAS muze byt take zavadejici. Nejspis by bylo idealni, kdyby backend byla nejaka forma databaze. Muze resit opravneni i otagovani souboru.

Stve me totiz hierarchicke razeni souboru. Mam dokumenty a obrazky a fotky k nejake akci, treba jsem pripravoval materialy pro nejaku soutez. A bud muzu mit hierarchicky vytvorenou strukturu podle typu (dokumenty, fotky a pak hloubeji casy, pripadne udalosti), to pak ale budu hledat veci souvisejici s udalosti na trech mistech, nebo budu mit deleni podle casu a udalosti, pak ale budu mit treba fotky z ruznych akci na uplne odlisnych mistech.

Rad bych, abych po zadani cesty, nebo treba v dotazu mohl zadat: talisman, dokumenty a dostanu vsechny dokumenty ke vsem rocnikum, ktere jsem delal, nebo: junak, akce, 2013 a nejdu vsechny soubory s tim souvisejici (fotky, dokumenty, audio...).

Subory nemaju ziadne taketo atributy, subory maju opravnenia (NTFS, pravy klik - zabezpecenie) a podla toho mozes riadit ze kto ma k nim pristup, vidiet ich ale budu vsetci, len potom to napise ze nemas opravnenie, ak si prihlaseny ako iny user. Ked das opravnenia na celu zlozku tak sa iny user nedostane vobec do zlozky.
Bud si tam urobte zlozky "viditelne pre vsetkych" a "sukromne" s prislusnymi opravneniami na tych zlozkach, alebo ak ide len o fotky tak by mohla byt potom aj moznost nejaky server alebo SW kde sa daju fotky spravovat, toto neviem ale su rozne. Niektore podporuju snad aj TV ze app v tv k tomu vie priamo pristupovat, ale neviem taketo veci nepouzivam.

ohledně FS, technicky by ti mělo pomoci ACL a správné nastavení sdílené kořenové složky (Creator Owner) plus jedné pod-složky "Sdílená data", kde by se přístupová práva povýšila (např. pro authenticated users).

Jinak to co chceš umí např. Lotus Notes, jenže to je taky dokumentový systém.

Jinak jsem našel pár brutalit, ale je otázka, zda je to v reálném prostředí použitelné:

tagfs.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru