Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formát souboru vs. autorská práva na jeho prohlížení a úpravy

Zdravím vespolek,
neví někdo, jak je to s autorskými právy, pokud si člověk naprogramuje vlastní prohlížeč nebo editor nějakého komerčního formátu? Jako kdyby si udělal třeba prohlížeč a editor na soubory z Wordu nebo Exelu? Porušuje tím nějaký patent nebo zákon? Myslím, že snad ne, na PDF a jiné typy souborů taky existují alternativní prohlížeče.

Díky za případné odpovědi na můj poněkud zmatený dotaz.

Předmět Autor Datum
Na tohle se vůbec neodvážím odpovědět, snad jen bych tě poslal na forum.builder.cz :-) Pavel
Pavel 20.05.2007 17:00
Pavel
Díky za reakci. Že by se nenašel nikdo, kdo by věděl víc?
host 25.05.2007 14:43
host
Nie som si isty ale to zavisi od toho co dovoli ten, kto format zadefinoval. Plati to hlavne o prevo…
MM.. 25.05.2007 17:52
MM..
Díky za obsáhlou odpověď.... Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý…
host 25.05.2007 18:44
host
Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor. Buď se ted…
waterresist 25.05.2007 18:58
waterresist
příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor. hohó tak to sa mylis. Mp3 j…
MM.. 25.05.2007 23:44
MM..
.. inac podla mna je nepodstatne ze si format zistis vlastnym vyskumom, pouzivas nieco co vymyslel n…
MM.. 25.05.2007 23:56
MM..
Ale odpoved na tvoju povodnu konkretnu otazku: Neviem :-) Ale mohli by nastat problemy.
MM.. 26.05.2007 00:12
MM..
pokud není popis formátu k dispozici, záleží podle mě zda je povoleno nebo jde zakázat zpětné inžený… poslední
lední brtník 26.05.2007 00:51
lední brtník

Nie som si isty ale to zavisi od toho co dovoli ten, kto format zadefinoval. Plati to hlavne o prevode do toho formatu, kedze tym pouzijes postupy ktore vymyslel ten kto vymyslal format a tie postupy mozu byt chranene patentom. Totiz ten kto to vymyslel, moze vymysliet vpodstate nieco prevratne napr. hypoteticky keby vymyslel ako zakodovat 1kB textu do 10 bytov :-D tak to je vec ktora by sa dal patentovat apod. Podobne je to napr. u mp3.
Prehliadac by nemal byt problem, ale napr. k popisu formatu Word/excel sa nedostanes bez toho aby si mal nejaku dohodu s MS a v tej dohode budu podmienky ktore musis dodrzat, ak bude v zmluve ze si specifikaciu mozes precitat ale nesmies ju pouzit :-D tak by si nemohol urobit ani prehliadac. :)

P.S. ja uz som v praxi narazil na pripad - specifikacia interface (aplikacia -> BIOS), a bola dost hakliva otazka ze ci mozme urobit interface na nase dosky, ktory by funkcionalitou zodpovedal tomu cudziemu. Tusim z toho nakoniec vyslo ze bez dovolenia to nemozeme. Tusim to je tak ze ten interface mohol ktokolvek pouzit ako pouzivatel (to znamena ze zavolal nejaku funkciu toho interface, zo svojej aplikacie), ale nemoze sa (bez dovolenia autora) napodobnit na svojom vyrobku, takze treba rozlisovat ze co konkretne robis. Myslim ze prehliadac (citat dany format) by nemal byt problem, ale vytvarat subor v danom formate bude urcite problem (ak nie je v danej specifikacii formatu uvedene ze je volne pouzitelna alebo ak postup prevodu do daneho formatu koliduje s nejakym patentom).

..este P.S.2. ked existuju alternativne programy tak to este neznamena ze to je volne napodobnitelne, vyrobca alternativneho programu predsa moze mat dovolenie alebo kupenu licenciu od autora daneho formatu.

Díky za obsáhlou odpověď....

Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor. Buď se tedy jedná o "volný" nelicencovaný formát, nebo že by každý autor programu měl sepsanou nějakou dohodu?

K popisu formátu Wordu/Exelu se člověk běžně nedostane, jasně, ale o ten mi ani nejde. Dejme tomu, že formát zjistím vlastním výzkumem.

Mně se konkrétně nejedná o vytváření souborů s tím konkrétním formátem, ale jen o editaci a prohlížení. I když z právního hlediska to je asi na stejné úrovni.

Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor. Buď se tedy jedná o "volný" nelicencovaný formát, nebo že by každý autor programu měl sepsanou nějakou dohodu?

Nevím kde přesně jsem to četl (myslím www.root.cz), článek o tom že autor .ogg vytahuje do boje proti .mp3 protože ogg je plně free a vydavatelé ho přehlíží i přesto, že pokud vydávají v .mp3 musí platit majiteli licence.

příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor.

hohó tak to sa mylis. Mp3 je krasny priklad licencovania "formatu" (vpodstate sa tusim nelicencuje format ako taky, ale patent ktory je nutne pouzit na kodovanie/dekodovanie mp3).

Standardne Win obsahuju fraunhofer kodek ktory dekoduje vsetko ale kodovat dovoluje maximalne na 64kbps. To dal fraunhofer (ktory to vyvinul) tusim k dispozicii bud zdarma, alebo mrkvosoftu do Win za nejaky poplatok.

Momentalny drzitel prav je tusim Thomson. Preco myslis napr. nero wave editor urobi 30prevodov do mp3 zdarma, a potom vyskoci okno "trial na mp3 vyprsal, treba si prevod do mp3 dokupit"? Prevod z mp3 sa da osetrit pausalnym poplatko, prevod do mp3 sa plati ale za kazdy predany kus royalty
Dalsi zaujimavy link developers.html

Obchadzalo sa to tusim u lame isty cas tak, ze sa vystavia na inet zdrojove kody (ale vlastne vyvinute, nie cudzie) akoze na studijne ucely (to je este legalne) ale prelozit to do exe je nelegalne :-) Teraz ale uz neviem ako to ma lame osetrene.
P.S. takze s lame je to stale nezmenene about.php

LAME is an educational tool to be used for learning about MP3 encoding.
...
Using the LAME encoding engine (or other mp3 encoding technology) in your software may require a patent license in some countries.

download.php

LAME is only distribued in source code form.

Este P.S.2. je mozne ze ten patent neplati v niektorych krajinach (pravdepodobne sa jedna o SW-patent), mozno neplati ani v EU, ale nie som si isty a studovat sa mi to nechce.

.. inac podla mna je nepodstatne ze si format zistis vlastnym vyskumom, pouzivas nieco co vymyslel niekto iny. To je ako ked cinan okopiruje ferrari a potom sa bude branit ze ved on ho vyskumal vlastnym vyskumom (tak ze skumal originalne ferrari :-D)

este posledne P.S. - to ze to tu pisem neznamena ze sa s nejakou ochranou "formatov" stotoznujem, je to na hlavu. Podla mna standardy by mali byt bez autorskych prav.

no a este posledny priklad: existovali dokonca zbernice ktore sa neujali (zbernicu myslim ako je napr. PCI apod ale nie PCI, neviem ktora mala problem s poplatkami), ptz. ten kto zadefinoval tvar konektora a poradie signalov a sposob komunikacie chcel tazke prachy od kazdeho kto chcel vyrabat zariadenie do danej zbernice :x: Ono prachy sa mozno vyberaju aj za pouzitie PCI, ale zhlavy neviem...)

pokud není popis formátu k dispozici, záleží podle mě zda je povoleno nebo jde zakázat zpětné inženýrství, ať v zemi původce toho formátu, nebo u nás kde naprogramuješ prohlížeč a lokální distributor se může cítit v něčem poškozen.
paroubek aby se v tom vyznal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru