Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fotografové poraďte prosím - zpracování a archivace digi fotek

Dobrý den přeji. Fotím již asi 40 let klasickými fotoaparáty fota si dělám sám, ale Ježíšek nadělil DF. I když mám nějaké zkušenosti s úpravou dig. fotografie chci se zeptat.
Po jaké úpravě fota ukládáte na disk, nebo CD? Jde mi hlavně o rozlišení, rozměry v pixelech, úpravy pro případnou prezentaci v PC a TV, jaký používáte program apod. Děkuji předem za Vaše rady, podněty a doporučení.

Změna kategorie, původně: Tipy, triky (host)
Změna předmětu, původně: Fotografové poraďte prosím. (host)

Předmět Autor Datum
Ja osobne ukladam aj original, aj upravu (viem, je to kapacitne narocne, ale jeden nikdy nevie, kedy…
duros 29.12.2007 08:42
duros
Ukládám originály na HDD, tam už pozměňuji nějaké ty červené oči, vyvážení atd. U mne mají fotky vel…
marekdrtic 29.12.2007 08:58
marekdrtic
Já to dělám tak že ukládám jen originály (na disk v PC a na externí disk jako back-up). Fotky upravu…
Dale Cooper 29.12.2007 09:54
Dale Cooper
Díky za podněty.
Beďa 29.12.2007 15:52
Beďa
www.fotoroman.cz tam najdes vse
Radek 29.12.2007 16:25
Radek
Doporučuju (pokud tedy nefotíš najednou - bez možnosti to někam přehrát - opravdu hodně) fotit v té… poslední
L-Core 29.12.2007 16:33
L-Core

Ja osobne ukladam aj original, aj upravu (viem, je to kapacitne narocne, ale jeden nikdy nevie, kedy sa moze original este zist, pripadne upravit inak).
Upravujem najskor expoziciu, vyvazenie, cervene oci, to ulozim a ak robim este vyrez, ten ukladam zvlast. Upravy robim v Zoner Photo Studio 8 Prof. Uplne zakladne operacie vsak zvladaju aj niektore prehliadace (Irfanview). Zmenu rozlisenia a rozmerov robim len pre ucely zasielania emailom, resp. vystavenia na internete.

Já to dělám tak že ukládám jen originály (na disk v PC a na externí disk jako back-up). Fotky upravuji jen když je chci třeba nechat zhotovit na labu, vystavit na web event. někomu poslat.
Pokud chceš fotky prezentovat na TV tak bych ti poradil do "záloh" (na DVD-RAM, jiný HDD...) dát originální soubory a upravit kopie. Rozměry v pixelech zvol podle toho na jakém zařízení je budeš prezentovat, z ostatních úprav stačí upravit úrovně, někdy barevné podání a saturaci a jemně doostřit...

Doporučuju (pokud tedy nefotíš najednou - bez možnosti to někam přehrát - opravdu hodně) fotit v té nejvyšší možné kvalitě a originály ukládat - ideálně na více míst, náhoda je blbec...

Jelikož si papírové fotky nenechávám dělat, definitivně je upravuju do 1280*1024 a ukládám do *jpg (max. kvalita). Je to určeno pro prohlížení na PC, jako manager používám (IMHO poslední normální) ACDSee 3.1 v češtině (byl kdysi zdarma v PCWorldu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru