Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fólie na skla automobilu zadní - můžu i přední krom čelního?

Zdravím,
jak je to s fóliemi na skla? Vážně přemýšlím o tom, že bych nechal zatmavit skla, zadní + sklo kufru, bych nechal zatmavit hodně 80 - 90%, ale jde mi o okno řidiče a spojezdce jak to je? Do kolika to můžu zatmavit?
Jde o to, že jsem našel levnou firmu, která mi přední udělá klidně taky, ale bez homologace. To prý můžou jenom ty zadní. Tak se chci zeptat jak to je. Jelikož kolem sebe denně potkávám mnoho aut, které mají zatmavená všechny skla krom čelního, zadní hodně, přední jenom zlehka.
Jak to tedy je?

Děkuji, Láďa.

Předmět Autor Datum
Pro doplnění... Chci to nechat udělat před dovolenou, aby nás v autě tolik nesmažilo sluníčko, ale p…
Láďa168 17.07.2014 00:39
Láďa168
Dával jsem si folie dozadu a mám tak nějak v paměti, že vepředu musíš nechat procházet něco okolo 70…
Otazník. 17.07.2014 06:55
Otazník.
Dobrý den, také jsme si před dovolenou nechal dělat zatmavení oken, nevím jak je to s těmi procenty,…
Luky88 17.07.2014 07:52
Luky88
Nedávno jsem "ocenil" zatmavená skla v autech. Když couvám na parkovišti z řady aut, koukám se, jest…
Yarda 17.07.2014 18:28
Yarda
Jak jednoduché.. http://www.novinky.cz/auto/257768-zatmavena-skla-m uzete-mit-i-vepredu-dulezita-je-…
milan.cukrar 17.07.2014 19:41
milan.cukrar
Doporučuji zajet si do Německa, tam na folie či tónovaná skla mají úplně jiné normy.Nějaký Český cer…
iconek 17.07.2014 23:29
iconek
Ale když zatmavená skla jsou IN a má je každý frikulín... Například svého času byly IN černé matné s…
Yarda 18.07.2014 10:11
Yarda
Na přední skla u řidiče se určitě folie dávat můžou. Je ovšem nutné splnit podmínku, že po jejich na…
TomToi 20.07.2014 20:07
TomToi
Můžu potvrdit, jednou mě chytla policejní kontrola nic nebylo odhaleno vše jsem měl v pořádku tak se…
Bargoner 20.07.2014 21:01
Bargoner
kdysi se to tu uz resilo. skla u aut uz jsou na hranici povoleneho tonovani z vyroby, celni sklo je… poslední
kamzl 20.07.2014 21:04
kamzl

Dával jsem si folie dozadu a mám tak nějak v paměti, že vepředu musíš nechat procházet něco okolo 70 % světla. A dostal jsem homologaci, prý je u folií povinná.
edit
Hele :
Co říká vyhláška o tónování skel
Na předních bočních sklech sloužících k výhledu řidiče musí celková propustnost dosahovat nejméně 70 procent.
Propustnost světla čelního skla musí být minimálně 75 procent.
Skla za řidičem nejsou limitována propustností světla, ale fólie na zadním skle nesmí zakrývat třetí brzdovou svítilnu.
Za příliš tmavé fólie mohou policisté řidiči zakázat další jízdu.
Pokud závadu na místě šofér neodstraní, mohou mu odstavit vozidlo.
Za porušení hrozí řidiči bloková pokuta do 5000 korun. Ve správním řízení za propustnost nižší než 20 procent může pokuta být od pěti do 10 tisíc Kč nebo zákaz řízení na šest až 12 měsíců.

Dobrý den, také jsme si před dovolenou nechal dělat zatmavení oken, nevím jak je to s těmi procenty, ale zatmavily mi i přední okna né tolik jako zadní. Dostal jsem od nich kartičku kde je npsáno kolik je zatmavení předních a zadních oken pro případnou kontrolu a na každé okno mi dali takvou samolepku, prej má policie nějakou čtečku kterou když přiloží k tomu oknu zjistí údaje o propustnosti, ale skoro žádná jednotka jí stejně nemá. Úspěšně jsme udělal technickou ani ho nenapadlo je to zkoumat.

Nedávno jsem "ocenil" zatmavená skla v autech. Když couvám na parkovišti z řady aut, koukám se, jestli něco nejede, třeba i skrz skla aut co parkují vedle. A nedávno jsem couval vedle auta co ta zatmavená skla mělo a viděl jsem velké kulové.

Doporučuji zajet si do Německa, tam na folie či tónovaná skla mají úplně jiné normy.Nějaký Český certifikát je nezajímá.

Osobně si myslím, že zatmavené sklo brání výhledu jak řidiče ve vozidle do stran a dozadu, tak i ostatních řidičů, kteří například nemají šanci vidět skrze zatmavené sklo vozidla před ním třeba brzdové světlo vozidla brzdící před "zatmaveným".

Ale když zatmavená skla jsou IN a má je každý frikulín...
Například svého času byly IN černé matné střechy na autech, asi aby chladily vnitřek auta, když na ně praží slunce. Jo, nedávno jsem viděl, jak kolem mne profrčel kabriolet bez střechy, uvnitř seděl pán a polední slunce mu pražilo na pleš...

Na přední skla u řidiče se určitě folie dávat můžou. Je ovšem nutné splnit podmínku, že po jejich nalepení nesmí být celková propustnost světla nižší než 70 %. Takový ty obyčejný fólie přes který není skoro vidět proto použít nejdou. U některých aut jsou navíc přední skla tonovaná už z výroby, takže vám nikdo přesnou odpověď nedá. Nejlepší je zajet do servisu nebo firmy, co ty folie dělá, a nechat si přeměřit propustnost skel. Pokud to bude těsně kolem těch 70%, máte asi smůlu. Pokud to bude méně, půjde na okna dát nějaká lepší fólie, která snižuje propustnost jen minimálně (třeba Crystalline od 3M http://www.glassgarant.cz/3m-crystalline-okenni-au tofolie/ něco podobného možná bude dělat i LLumar).

Ještě k té homologaci. Neriskoval bych to bez ní ani na zadních sklech. Nedávno zrovna někdo na Ford fóru psal, že s tím měl při kontrole policajty problémy.

Můžu potvrdit, jednou mě chytla policejní kontrola nic nebylo odhaleno vše jsem měl v pořádku tak sem aspoň dostal na rozloučenou 500 kč pokutu za zadní okna a folie na nich. Prý tam nemám nikde štítek/razítko.
Ale je to super. Hlavně u okna na kufru. V noci jedoucí auta za mnou mě vůbec neoslňují v zrcátku takže i přes pokuty si je na oknech nechám není to pro to, že by to bylo nějak IN, ale opravdu to nesmírně pomůže jak v noci tak když pere slunko a v zadu sedí dítě v sedačce. Když mám jet jiným autem bez folií v noci tak mě nesmírně štvou ty auta za mnou, a mít pořád obrácené zrcátko je taky na pytel.
Je to ale jedna kontrola z 10 co měla něco proti tomu takže tak no.... Záleží na jakého policajta narazíš.

kdysi se to tu uz resilo. skla u aut uz jsou na hranici povoleneho tonovani z vyroby, celni sklo je defakto nepsana vyjimka(nakladaky, dodavky apod) ke sledovani provozu za vama staci zpetna zrcatka.

Prednisklo stejne tak skla prednich dveri nemuzete taklhe tonovat aniz by jste neoceklaval brzkou pokutu.Tonovat(polepit cimkoliv) muzete jen skla zadnich dveri(defakto ty co vam nebrani nijak ve vyhledu a sledovani provozu)

S tim tonovanim jak pisete to je i tak jak vsude vidite.jenze to jsou vetsinou luxusni vozy, ktere meji tohle zapsane ve velkem TP jako vyjimku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru