Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Gealan S8000 IQ s automatickou klapkou Gecco 3

Dobrý den,
rád bych se zeptal jestli nemáte někdo zkušenost s okny z profilů Gealan. Jedná se mi o okno S8000 IQ (6 komor,hloubka 74mm) se systémem ventilace Gecco 3. Plánuji výměnu oken při rekonstrukci rodinného domu a zajímají mě praktické zkušenosti s tímto oknem. Okna bych chtěl samozřejmě z prvomateriálu, žádný reciklát (snad to poznám). Mám tedy několik dotazů:

1/ Z venkovní strany bych chtěl dřevěný dekor, zevnitř je mi celkem jedno zda bude profil bílý nebo s dekorem. Jaký profil má lepší fyzikální vlastnosti v rámci teplotní roztažnosti, stability, pevnosti atd.- bílý profil jednostranně potažený; bílý profil oboustranně potažený nebo probarvený profil oboustranně potažený ? Vím, že nejlepší vlastnosti má asi profil bílý, ale ten se mi nehodí vzhledově. Případně jak moc ovlivní životnost oken dekor z venkovní strany? V mém případě se bude jednat o hodně tmavý odstín (bahenní dub).

2/Jaký typ teplého rámečku zvolit? Výrobce nabízí TGI-W (plast potažený nerezovou ocelí) nebo Chromatech Plus (nerez). Většinou se všude na fórech píše, že nejlepší výsledky jsou s plastovými a s Swiss Spacer (plast+skelné vlákno) rámečky. Četl jsem ale odbornou studii z jejíchž výsledků vyplynulo, že u plastových oken mezi nerezovým Chromatech Plus a plastovými (i Swiss spacer) není skoro žádný rozdíl (podstatnější rozdíl byl naměřen jen u eurooken). Navíc má nerez skoro stejnou tepelnou roztažnost jako sklo, zatímco plast až šestkrát vyšší, tak aby se to po pár letech nějak neprojevilo. Je sice pěkné, že většina výrobců dává záruku 5 let, ale byl bych rád kdyby okna vydržela podstatně déle.

3/ Je systém automatické ventilace Gecco 3 dostatečnou ochranou (spolu s teplým rámečkem) před zarosením oken? A nebude se v komorách přes který prohází ventilační kanálky nekontrolovaně tvořit plíseň?

4/ Pokud budu uvažovat o dvojskle , jaká je nejlepší varianta pro lepší zateplení? Myslím v poměru cena/výkon. Naplnění Argonem, Kryptonem nebo tzv. tepelné ztracadlo(2xsklo + fólie). O trojskle moc neuvažuji kvůli hmotnosti křídla, protože budu mít většinu oken velkých rozměrů.

Ještě uvažuji o oknech HOCO HX 80 (7komor,hloubka 80mm,3x těsnění), jelikož je nyní nabízejí v akci za cenu staršího typu H 260 (6komor, 70 mm).Nenašel jsem ale u těchto oken systém inteligentní ventilace. Pokud máte zkušenosti s některým z mnou uvedených oken nebo máte poznatky o tom, zda jsou kvalitnější profily Gealan nebo Hoco, budu rád za Váš názor.
Předem všem děkuji za Vaše názory, rady, doporučení a poznatky.
Karel Dirigl

Téma je 7 let staré - zamykám. (Kurt)

loading...
Předmět Autor Datum
žádný reciklát (snad to poznám). To by mne zajímalo (bez urážky)jak se pozná recyklát u plastu. Je…
čumil_old 15.03.2009 16:45
čumil_old
Za pravopisnou chybu se opravdu omlouvám a stydím se. Problémem u profilů Gealan (zřejmě nejen u nic…
Karel Dirigl 15.03.2009 17:04
Karel Dirigl
Čo sa týka vetrania Gecco 3, určite to nemá vplyv na rosenie okien.Tá klapka pracuje v závislosti na…
Julo 15.03.2009 23:04
Julo
Gecco 3 ještě promyslím. Výrobce uvádí, že do profilů osazuje výztuže o tloušťce 1,5mm resp. 2mm (dl…
Karel Dirigl 16.03.2009 00:47
Karel Dirigl
oprava: samozřejmě jsem myslel okno o rozměrech 3200x2000 mm. Nějak se mi vytratila jedna nula.
Karel Dirigl 16.03.2009 18:35
Karel Dirigl
Doporu4uji klapku Gecco 4 je konstrukčně lépe zpracovaná a pokud ji použijete pro místnost s plynový… poslední
don Corleone 24.03.2016 21:17
don Corleone

Za pravopisnou chybu se opravdu omlouvám a stydím se. Problémem u profilů Gealan (zřejmě nejen u nich) je to že člověk může narazit na kvalitní profily vyrobené z prvomateriálu (granulát), ale i na profily vyrovené z recyklátu (většinou šedý nebo jinak barevný plast potažený bílou vrstvou). Recyklát má údajně podstatně horší vlastnosti a menší životnost. Potom hodně záleží na solidnosti výrobce oken, zda jsou okna vyrobena z profilů, které deklaruje a zda upozorní zákazníka na to, že se jedná o reciklát. Ohledně Vaší připomínky, poznat se to prý dá: viz. "http://www.vseprobydleni.cz/poradna_dotaz.php?ID=5 418&rubrika=Okna,%20dveře%20a%20vybavení"

Čo sa týka vetrania Gecco 3, určite to nemá vplyv na rosenie okien.Tá klapka pracuje v závislosti na atmosferickom tlaku, takže vetranie nič moc-môj názor je, keď si budem chcieť vyvetrať, otvorím okno, poprípadne mikrovetranie.Keď bude v byte zvýšená vlhkosť, pranie atď., okná sa z vnútra zarosia, s tým nič nespravíš.Čo sa týka rámiku, nerezový je v pohode a taktiež všetky moderné kvalitné dvojsklá majú dobrý koeficient prestupu tepla, čo netreba riešiť, pokial nebývaš v náročnejších extrémnych poveternostných podmienkach-potom radšej trojsklo.Skôr by som kládol dôraz na odbornú montáž a serióznu firmu, ktorá dá do profilu kvalitnú ocelovú pozinkovanú výstuž, patričnej hrúbky./poprípade systém montáže"illbruck"-požitie paropriepustných a hydroizolačných pások-avšak cenovo nákladnejšie/, dobré sú tri tesnenia /čierne-sú kvalitnejšie než biele alebo šedé/ a kvalitné kovanie.Ja som dlho vyberal a nakoniec som uprednostnil pred Gealan profilom, Salamander 3D, a neľutujem.Cenovo síce trochu vyššie, ale stoja za to.Čo sa týka farebnej imitácie, tak to riešia firmi myslím že fóliami, alebo hliníkovými lištami, hliník je drahý a fólia sa môže poškodiť.Toľko môj názor.

Gecco 3 ještě promyslím. Výrobce uvádí, že do profilů osazuje výztuže o tloušťce 1,5mm resp. 2mm (dle velikosti oken). Má to uvedené i v certifikátu ze zkušebny. Co tam ale dají ve skutečnosti (jestli vůbec něco), to těžko zjistím. Předpokládám ale, že firma, která vyrábí plastová okna patnáct let a nenašel jsem na ně žádné záporné reference, okna neodflákne.Navíc je to firma, která je přímo v mém bydlišti, takže si myslím, že nebudou stát o zápornou reklamu,ale člověk nikdy neví... Okna budu kupovat přímo od výrobce (pokud se rozhodnu pro tyto okna) a i výměnu snad provádí přímo zaměstnanci výrobce a ne nasmlouvaná pracovní síla nebo subdodavatel, tak je snad namontují správně. Na systém illbruck se blíže podívám, už jsem o tom něco málo slyšel,děkuji. O rozdílu v kvalitě mezi barvami těsnění jsem zatím neslyšel, ale používají černá těsnění, takže OK. Standardně osazují kování Roto.
Co se týče imitace dřeva, tak z toho mám trochu strach. Plast má dost velkou tepelnou roztažnost. Bílý profil se v létě až tak moc neohřeje, ale profil potažený tmavou(hnědočernou) fólií na okně o rozměru 3200x200 mm (třídílné) situovaného na jih...:-/ Z toho mám teda veliký strach, co to udělá. Nevím jestli by už z tohoto důvodu nebylo lepší zvolit eurookna. Pokud máte někdo zkušenost s několikadílnými plastovými okny větších rozměrů, potaženými tmavou fólií a navíc umístěnými na jih, dejte prosím vědět, co to v létě dělá.
Julo děkuji za příspěvek

Doporu4uji klapku Gecco 4 je konstrukčně lépe zpracovaná a pokud ji použijete pro místnost s plynovým kotlem, či karmou,nebo digestoře, pak je provoz těchto aparátů spolehlivější a bezpečnější (automaticky klapka přisává vzduch z venku a při velkém průtoku vzduchu se zavírá a tím brání ochlazování místnosti). Já používám Gecco 4 v kuchyni s digestoří s odtahem do komínu a v koupelně s plynovou karmou.

Zpět do poradny Nahoru

loading...