Avatar uživatele
bolak

Graf v Excelu – Datum na ose „x“ a hodnoty v různých časových intervalech

Problém: Mám deset honot naměřených v 10ti různých datumech a potřebuju vytvořit spojnicový graf, problém je v tom že těch 10 hodnot bylo naměřeno s různě dlouhými odstupy, takže první dvě hodnoty jsou od sebe 3 dny a další tři hodnoty jsou měřeny třeba po 2 měsících a já potřebuju aby se tomu graf rovnoměrně přizpůsobil, aby byly ty body na ose x ve kterých se měřilo od sebe vzdáleny úměrně časovému odstupu, s jakým byly měřeny. Jde to nějak udělat?
Doplňuji:
Nikdo neví? Chápete na co se ptám ne? :)

Na ose X (čas) jsou v grafu všechny body vzdálené stejně daleko od sebe, a to mi úplně znehodnocuje celej graf, protože pokavaď je jedna hodnota měřená 1.1.2010 a odpovídá číslu 10, druhá hodnota je měřená 1.2.2010 a odpovídá číslo 20 a třetí hodnota je měřená až o dva měsíce později – 1.4.2010 a odpovídá číslu 40, tak by měl být graf lineární, ale není, protože body na časové ose jsou stejne vzdálené od sebe (bez ohledu na časový odstup) a křivka grafu tak bude mezi 2. a 3. bodem strmě stoupat. Jde tohle nějak upravit?

Další hodnoty vkládat nemůžu a ubírat hodnoty nechci, co potřebu je to, aby (v příkladě co jsem uvedl výše) byl bod 3 umístěn na místě bodu 4, o jedno políčko dál než je, tak aby to sedělo s časem.

http://img.pic­tureup.cz/04042013­/1149876f02968a49ce2eb27­006b373092e3c662b­.png

Upravil/a: bolak

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, briketka10 před 4047 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

tak za ty prázdné napiš měsíc a dej tam nulovou hodnotu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Já to chápu, ale ty to máš matematicky nesprávně ! Excel ti to bude ukazovat matematicky správně.
Lineární trend s těch údajů je jiný. Graf je grafické vyjádření funkce kde potřebuješ vždy zavisle a nezávisle proměnnou.
Ten měsíc kdy nemáš hodnotu zahrň do tabulky hodnot ale nepiš tam nic ( graf zde bude končit) nevbo 0 (graf zde poklesne na osu x).

Když se ti vytvoří graf, klepni myší na spojnici vytvořeného grafu a zvol zobrazení lineárního trendu. Zobrazí se ti správný lineární trend. z ůdajů které jsi zadal, vněmž bude zahrnuta i ta nulová hodnota !!!!

http://www.ulo­zisko.sk/obraz­ky/603077/Vys­trizek.JPG

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Erieril

Není potřeba vynechávat sloupce. Celý problém tkví v tom, že máš nesprávně zadaná data!!! Na to si dej pozor – musíš excelu vysvětli, o co se jedná. Data datumu musíš mít vedena jako „datum“ – zadáš ve formátu buňky. Dej si pozor, ať máš datum v přijímaném tvaru (např.: 2/3/45). Pak už si excel uvědomí, že pracuje s datumem a vytvoří ekvivalentní odstupy na x-ose.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

Erieril: nevytvořil..

před 4040 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

mosoj: No, problém je v tom, že těch hodnot je třeba 30 v rozmezí několika let. To co jsem uvedl byl jenom příklad, aby se to dalo líp pochopit. Mně teď nejde o to jestli to mám správně nebo neprávně, ale jak to udělat, aby to bylo tak jak chci já.

Jo a ten problém, jak říkám, těch hodnot tam mám strašně moc a v rozmezí několika let, což znamená že pokud bych tam nechal nulové hodnoty, musel bych mít v řádku všech 365 dní * 3 roky = 1095 políček, protože hodnoty nejsou měřený pokaždé 1. den v měsíci, ale náhodně. První hodnota 1.1.2009, druhá hodnota 6.3.2009, třetí hodnota 9.3.2009, čtvrtá hodnota 11.11.2009 a tak dále. Jak říkám, v tomhle případě bych musel mít víc jak tisíc buňek na řádek, což není možný. Proto sem hledal nějakou funkci excelu, která by uměla pracovat s hodnotami které jsou „datum“ jako s opravdovými datumy, a né jen body na ose X, ale taková funkce asi není..

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Mám dojem že stále nechápeš. Stejně jsi omezen velikostí grafu. Tisíc hodnot tam nepřečteš. Tak to zredukuj na měsíce či průměčrnýma hodnotama na roky.

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

průměrný hodnoty tam dát nemůžu, dyť to by potom bylo smyšlený :) no nic, asi to teda nepůjde tak jak bych chtěl

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Nebo si osu x takto popiš, ale s grafem to mít moc společného nebude !!

http://www.ulo­zisko.sk/obraz­ky/603122/Vys­trizek2.JPG

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

No k tomu právě slouží zobrazení toho trendu, ale asi to je marné.

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Jo a závisle proměnné se dají psát také do buněk ve sloupci.

před 4047 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

česílko: to by v něm přece byly ďolíky.. a ani průměrnou hodnotu tam dávat nechci, musí to jít jinak

před 4049 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek