Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Grafická karta - výměna

Dobrý den.

Jsem už poměrně zoufalý, takže se se svým problémem obracím na Vás. Doufám, že se tu najde někdo, kdo mi dokáže poradit.

Mám průměrné PC: Procesor Intel Pentium 4 3.2GHz
2GB DDR2 800MHz RAM
Grafiku ATI SAPHIRE X550 256MB
a základní desku Biostar 915P-A7 Combo, čipová sada i915P.

Potřeboval bych poradit ohledně grafické karty, rád bych si pořídil nějakou výkonější, ale protože mám zastaralou základní desku(nechci výměnu) nemůžu ani pomýšlet na nějaké nové typy. Proto bych potřeboval poradit, jaké starší ale výkonější graf. karty než mám teď já, by pro moji motherboard připadaly k dispozici, respektivě, aby do ni šli zasunout a správně fungovaly.
Hledal jsem snad všude, kde se dalo ale nějaké řazení graf, karet dle motherboard jsme nikde nenašel a ta výměna docela spěchá. Proti bych byl velmi rád, pokud by mi tu někdo dokázal pomoci.

Velmi děkuji.

Předmět Autor Datum
Proc starsi grafiku? Vzdyt tva deska ma PCI-E x16 (navic jeste jeden PCI-Extreme x16 slot, ale nevim…
mif 13.07.2008 16:31
mif
nemůžu ani pomýšlet na nějaké nové typy Proč? Do desky půjde zasunout jakákoli karta PCI Express.
karel 13.07.2008 16:34
karel
Takže stačí jen vybrat - např. viz níže: http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Graf ick%C3…
VN 13.07.2008 16:43
VN
Díky za rychle reakce. S tím PCI Experess je to pro mě novinka, ale ovšem příjemná. Rád slyším, že b…
Jeržik 13.07.2008 17:04
Jeržik
Otevřít case, přečíst údaje na štítku zdroje. To žádný software neudělá.
karel 13.07.2008 17:05
karel
Díky, v jednoduchosti je síla.;)
Jeržik 13.07.2008 17:17
Jeržik
Tak, jak pise Karel. Sejmout bocnici, opsat vyrobce, typ a vykon zdroje (typ je dulezity - budes pot…
mif 13.07.2008 17:21
mif
EuroCase ATX-450 JSP. Kolega tvrdí, že je to shit. Jaký zdroj a grafiku bys jsi mi doporučil ty?;) D…
Jeržik 13.07.2008 17:33
Jeržik
Takže mám zdroj ATX-450 JSO s výkonem 450W. Myslíte, že by to stačilo k utáhnutí téhle grafické kart…
Jeržik 13.07.2008 17:20
Jeržik
Opsal's to blbe. Je to JSP a je to Eurocase a je to shit. Vice zde: http://www.zive.cz/Titulni-stran…
mif 13.07.2008 17:24
mif
Opsal, pravda. Je to Eurocase ATX-450 JSP. Takže jaký cenově dostupný zdroj a grafiku s PCI-Express…
Jeržik 13.07.2008 17:32
Jeržik
Ten kolega jsem furt ja myself ;-). Jak jsem psal, idealni by byl Corsair 520W: product.jsp . Je-li…
mif 13.07.2008 17:47
mif
Aha.;) Já jen, že víc hlav, víc rozumu, proto jsem se ptal i jeho(ikdyž jsi to byl ty;). Díky za vyč…
Jeržik 13.07.2008 17:57
Jeržik
PC komponenty beru vyhradne od CZC a zatim (tuky tuk ;-)) beze ztraty kyticky. Odebral jsem toho od…
mif 13.07.2008 18:11
mif
Skvělé. Obědnám to budu netrpělivě čekat. Už se vážně teším.;) Docela i na tu výměnu zdroje, zvláště…
Jeržik 13.07.2008 18:21
Jeržik
Neni zac, od toho tu jsme :puff:. Vymenu zdroje muzu vice nez doporucit.
mif 13.07.2008 18:29
mif
Už prosím příště nepiš obědnám, stačí objednám, jinak v poho. :-)
Fuente 14.07.2008 04:35
Fuente
Jj, píšu moc rychle a nečtu si to po sobě. Pak vznikají takovéto patvary. Za všechny pravopisné chyb…
Jeržik 14.07.2008 09:23
Jeržik
Výkon by stačil, ale značka zdroje? Nejspíš nějaký noname. Tu grafiku v žádném případě neber. Nejspí…
shark.jd 13.07.2008 17:25
shark.jd
Takže jsem si pořídil novou grafickou kartu a všechno v pořádku. Problém ale nastal u nového zdroje.…
Jeržik 16.07.2008 13:56
Jeržik
Když vrátím starýzdroj na místo vše běží zcela normálně, tz. že základní deska, ram i hadr jsou v po…
Jeržik 16.07.2008 14:13
Jeržik
Ojoj! Je uz sice pozde, ale pokusim se odpovedet: Ktery ze to zdroj jsi nakonec zakoupil? Ono je to…
mif 17.07.2008 00:17
mif
Mám zdroj "Blue Storm II". Nevím, zda jsem něco nepopletl, nevím ani jak něco takového vypadá.:o) Kd… poslední
Jeržik 17.07.2008 08:22
Jeržik

Proc starsi grafiku? Vzdyt tva deska ma PCI-E x16 (navic jeste jeden PCI-Extreme x16 slot, ale nevim, jak moc je to kompatibilni). Klidne se poohledni po novych grafarnach - IMHOj by nemel nastat problem (ten bych spis videl ve vykonu zdroje, ale o nem nepises ani zblo).

Díky za rychle reakce. S tím PCI Experess je to pro mě novinka, ale ovšem příjemná. Rád slyším, že bych zapojil i novou kartu. Ale, co se týče zdroje, nemám ani ponětí na čem jsem. Jako diagnostický program používám Everest, ale nemůžu tam typ zdroje ani jeho výkon nikde najít. Kdyby někdo věděl, kde ho tam najdu, budu mu zavázán. Pokud se mi tedy podaří najít výkon svého zdroje poohlídnu se po nějaké nové kartě s PCI Express(+ možná i zdroji, bude li potřeba). Díky vám všem.

Ten kolega jsem furt ja myself ;-). Jak jsem psal, idealni by byl Corsair 520W: product.jsp . Je-li to pro tebe moc velky obolos, zvol Fortron Blue Storm2: product.jsp . Velmi dobre zkusenosti (a sam ho mam v pecku taky) mam s Asusem A-45GA: product.jsp . Co se tyka grafiky, ber nejmene ATI HD3650 (napr. tuhle product.jsp Sapphirku), radeji si ale priplat na HD3870, kde jsou dnes ceny (po uvedeni HD4850) vice nez libive, pricemz vykonove je to temer brutalni. Skvele zkusenosti mam s timhle Gigabytem: product.jsp .

Aha.;) Já jen, že víc hlav, víc rozumu, proto jsem se ptal i jeho(ikdyž jsi to byl ty;). Díky za vyčerpávající pomoc. Dám tedy na tebe a obědnám si ten "Fortron Blue Storm II 500W" a "Sapphire ATI Radeon HD 3650".;) Velmi se mi líbí parametry a ceny jsou přijatelné. Jen bych se ještě zeptal, jestli máš nějaké zkušenosti s obchodem www.czechcomputer.cz, obědnám si to od nich. A nevíš, jestli k tomu není zapotřebí ještě něco, nějaký kabel či tak, protože nerad bych rozbalil krabici a zjistil, že mi něco hybí a měl jsem to objednat s tím?;) A ještě mě vlastně napadá jestli neznáš stránku, kde je popsán návod na výměnu zdroje. Sice se v PC občas hrabu a pár komponent jsem se už naučil vyměnovat, ale se zdrojem zatím zkušenosti nemám. Díky a promiň, že ti já jako počítačová lama ubírám nedělní čas.;)

PC komponenty beru vyhradne od CZC a zatim (tuky tuk ;-)) beze ztraty kyticky. Odebral jsem toho od nich uz neurekom (za moc penez) a stezovat si nemuzu - rychle a spolehlive jednani, okamzite vyrizeni potencialnich reklamaci.

Na vymenu zdroje potrebujes akorat krizak (sroubovak, nikolivek pavouka :-)) a trosku vlastni invence. Kabely a konektory se prehodit nedaji (ma to zamky a rozdilne typy/velikosti). Vymenu zdroje zmakne i decko. Dobra zprava navic je, ze HD3650 nevyzaduje pridavne napajeni, takze odpadnou i "starosti" s tim, kam nacpat 8-pin 12V GPU kabel.

edit: Ten tvuj zdroj je sice potrat, ale na HD3650 by stacit mohl.

Skvělé. Obědnám to budu netrpělivě čekat. Už se vážně teším.;) Docela i na tu výměnu zdroje, zvláště pak na opakovaný stav pc, když se v něm hrabu a on pak nechce naskočit.;) Ale nějak se to vždycky rozchodí. Strašně ti děkuju za pomoc. A samozřejmě i všem ostatním, co se zapojili(jestli jsi to náhodou nebyl pokaždý ty;). Bez rady bych to nejspíš nikdy nedal dohromady a upgrade bych nikdy neudělal. Takže ještě jednou, Díky.;)

P.S. Jsem ti toho, že by to zdroj utáhl vědom, ale výměním to i přesto. Přeci jen, pokud budu mít kvalitní zdroj, grafickou kartu už pak můžu měnit dle libosti(pokud má PCIe).

Takže jsem si pořídil novou grafickou kartu a všechno v pořádku. Problém ale nastal u nového zdroje. Nevím co s tím je. Když ho zapojím a zapnu, začně pískat(ale svítí), a když zapnu počítač, tak vůbec nezačně nabíhat, ani se nerozsvítí. Jenom větráky se vždycky pootočí a pak se zase vypnou a pořád dokola. Když ho vypnu a i když ho vytáhnu ze zásuvky, tak to dělá pořád asi ještě 5 vteřim poté, co je bez proudu. Prosím poraďte, už vážně nevím, co s tím!!! Díky.

Ojoj! Je uz sice pozde, ale pokusim se odpovedet:

Ktery ze to zdroj jsi nakonec zakoupil? Ono je to ale jedno - nepopletl's nahodou ctyrpinove konektory +12V CPU a +12/+5/+3.3V ATX? Tva deska ma nejspis pouze 20-pin ATX stekr a u zdroju byva "doplnkove" 24-pin napajeni oddelitelne. Ono by to nemelo jit prehodit, ale "selze-li vse, pouzij Silu, Luku!", ze...

Rekl bych, ze's neco zapomnel pripojit ci poradne nedocpal konektory do samic. Jestli mas moznost testnout zdroj v jinem PC (u kamose), proved to. Cort nikdy nespi (chudak) a mohl jsi taky trefit na vadny kousek...

Mám zdroj "Blue Storm II". Nevím, zda jsem něco nepopletl, nevím ani jak něco takového vypadá.:o) Když jsem měnil zdroj, postupoval jsem tzv. "kus za kus". To znamená, že jsem vždycky vytáhl jeden drát starého zdroje a doplnil ho adekvátním z nového, abych na něco nezapoměl. Starý zdroj je s deskou propojen jen na dvou místech, respektivě na třech, protože v jednom místě jsou dva konektory u sebe a když se zapojí vypadají jako jeden uzký a dlouhý. Zbytek kabelů jde do HDD(1x), disketové mechaniky(1x) a DVDROM(1x). Pak mi tu zbyde další spousta nevyužitých kabelů ale tak to mám i u starého zdroje a tam vše po znovuzapojení funguje, jak má. Co se týče síly, nikam jsem nic nerval, vše pasovalo celkem přesně, až mě zarazilo to, že tu vlastně nejde nic přehodit. Jedině, že jsem na něco ještě zapoměl ale když koukám na tu desku, tak tam není zbývající dráty ani kam zapojit. S tím nedocpáním konektorů už mě to taky napadlo a použil jsem všechni sílu abych je tam dorazil a nic. Takže teď už mi zbývá jen ten zdroj vzít ke kámošovi a zkusit ho tam zapojit, jestli mu to bude dělat to samý. Doufám, že ne, a že se zjistí, že jsem jen na něco zapoměl, protože bych to reklamoval vážně nerad.Škoda, že nikde na netu není přesný(obrázkový) návod jak propojit nějaký ukázkový zdroj a zbytek nějakého normálního počítače. Nikdo asi nepředpikládá při výměně nějaké problémy.:o)

Naštěstí starý zdroj utáhne tu novou grafiku, takže se dá ten počítač používat, ikdyž při záteži vydává roztodivné zvuky.;) Další problém jsem měl po nainstalování ovladačů ke grafice se zvukem, který vůbec nefungoval ale s tím už jsem si poradil, zakázal jsem v ovladaších zařízení ATI pro HD zvuk, takže mi tam zbyl jen můj AC97 a zase vše fungovalo.:o)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru