Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Grafik nebo Programátor ?

Zdravím, chtěl bych trochu poradit. Je mi 16 let a studuji na škole informačních technologií. Prvně jsem šel na tu školu kvůli grafice. Baví mě grafika :) chtěl bych dělat 3D grafiku, VFX effekty. Každopádně baví mě i programování. Né tolik jak grafika, ale baví. Ve druháku si budeme dávat zaměření. Budu volit mezi grafikou a programováním. A nevím co si vybrat :/ nemyslím jen kvůli škole, ale i kvůli práci v budoucnu a učení doma (nehodlám se učit jen to co se bude brát ve škole, chci toho umět víc a dosáhnout těch lepších pracovních pozic v budoucnosti). Vybral bych si asi grafiku, ale je tu pár problémů... Naše grafikářka je HROZNÁ! neumí vůbec učit a je dost přísná. Kdybych si vybral grafiku, tak nevím jestli bych tu školu dodělal (kvůli teorii)... což by ještě nějak šlo, ale nejvíc mi vadí, že na grafiku nemám talent. Neumím kreslit a estetické cítění.. mno nevím jak s tím na tom budu.
U programování to je zas naopak. Potřebuji matiku a logické uvažování.. Matika mě dost baví :) a logické uvažování si myslím, že mám na dobré úrovni. A myslím, že větší uplatnění v ČR je jako programátor... Grafik bych mohl byt možná tak web designer, nebo dělat loga. Dobrých VFX a 3D studii tu asi moc nebude. A to bych zas tak úplně nechtěl :/

A jen tak mimo, jestli někdo dělá programátora nebo grafika. Jaký je plat takových už těch zkušenějších grafiku či programátoru, co už v tom oboru dělají nějaký ten pátek.

Díky za jakoukoliv odpověď :)

Předmět Autor Datum
nejvíc mi vadí, že na grafiku nemám talent Matika mě dost baví Staci to jako odpoved? Nakonec logi…
RedMaX 31.01.2014 20:32
RedMaX
Nojo :P ale když má někdo malej sen dělat VFX effekty do filmů :/ těžko se toho snu zbavuje
Qu4k 31.01.2014 20:42
Qu4k
To se můžeš doučit jako koníček. I jako programátor se budeš muset celej život neustále vzdělávat a…
Prasak 31.01.2014 21:12
Prasak
Matika mě dost baví To máš hodně dobrý předpoklad :-). Pak směřuj na VŠ, třeba na FIT (Č)VUT. Dá ti…
Niko Bellic 31.01.2014 20:53
Niko Bellic
Já bych zvolil programování. Grafici dnes vznikají tak, že si někdo ukradne Photoshop a už je mistr…
Kráťa 01.02.2014 03:20
Kráťa
Jeden znamej je grafik, svoje mistrostvi sveta dotahnul az k praci nekam do Koreje (nejaka firma co…
RedMaX 01.02.2014 05:54
RedMaX
Tou pořádnou prací jsem měl na mysli spíše to, že v programování není taková konkurence, jako v graf…
Kráťa 01.02.2014 10:30
Kráťa
Tak vychazel jsem z toho, ze psal o 3D grafice, efektech pro filmy. Samozrejme grafik, ktereho popis…
RedMaX 01.02.2014 12:52
RedMaX
Ja mam zrovna na tyhle "redisagny" rozepsany clanek, jak to je o absolutni neznalosti veci a místo s…
krata-mobil 01.02.2014 13:11
krata-mobil
na jake škole studuješ?
extromen 01.02.2014 16:49
extromen
Purkyňka poslední
Qu4k 01.02.2014 17:31
Qu4k

Matika mě dost baví

To máš hodně dobrý předpoklad :-). Pak směřuj na VŠ, třeba na FIT (Č)VUT. Dá ti mnohem širší základy, než střední (pokud nejsi vyloženě samouk a na VŠ nechceš). Teď je to IMHO jedno co vybereš. Nevím jak u vás, ale u nás na střední nám naslibovali, co všechno nás škola naučí a jací budeme odborníci, ale bylo z toho velké kulové. Na VŠ je to o něčem jiném.

Já bych zvolil programování. Grafici dnes vznikají tak, že si někdo ukradne Photoshop a už je mistr světa. Ale programátoři nevznikají tím, že si někdo pořídí programátorský editor.
Podle mě má programátor mnohem větší šance na pořádnou práci.

Jeden znamej je grafik, svoje mistrostvi sveta dotahnul az k praci nekam do Koreje (nejaka firma co spolupracuje s Pixarem myslim) a je to docela poradna prace za poradny penize. Ale sel si za svym cilem a hlavne ma nepopiratelnej talent, to vidim jako zasadni, vim, ze zacinal tak, ze si vytvoril hodne zajimavy portfolio a posilal a nabizel, dokud si ho nevsimli. Teda pokud si tazatel sam o sobe mysli, ze ma mnohem vetsi talent na matiku nez na kresleni, tak asi sam nejlip vi, ze programovani byl mohlo byt neco, kde se dokaze prosadit.

Tou pořádnou prací jsem měl na mysli spíše to, že v programování není taková konkurence, jako v grafice. Osobně znám snad tři firmy, kde je "grafička", jelikož to je nějaká známá, nebo dokonce příbuzná šéfa a umí udělat barevný přechod (šéf ne), čímž šéfa úplně ohromí a ten jí ihned zadá redesign firemního webu. Tam potom grafička navrhne, že editor článků v administraci bude široký 160px, aby se do jejího úžasného díla vešel. :-)

Tak vychazel jsem z toho, ze psal o 3D grafice, efektech pro filmy. Samozrejme grafik, ktereho popisujes ty, muze byt opravdu kdekdo, nakonec sam jsem delal pred casem grafikum podporu, teda musel jsem ten Photoshop a Illustrator ovladat lepe nez oni a fakt se v tomto smeru za nejakeho odbornika nepovazuju. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru