Avatar uživatele
maruš

Gramofonové desky, jak desky vyčistit?

Dobrý den. Na půdě jsem našla staré gramofonové desky,z nichž jsou některé hodně špinavé,zaprášené a upatlané.Půjdou nějakým šetrným způsobem vyčistit?Prosila bych pokud možno přesný postup.Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4822 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Čištění silně znečištěných desek
Silněji znečištěné desky můžeme zkusit umýt silným proudem studené vody, nesmí se nám ale rozmočit papírová etiketa. Po opláchnutí desku ošetříme štětečkem čí poduškou a necháme vyschnout na chráněném místě, kde se na ni nebude prášit. K omývání desek přistoupíme jen v případě krajní nutnosti a snažíme se mu předejít včasnou péčí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Dobrý den. Používám plastové umyvadlo: Průměr dna by měl být o málo větší aby deska ležela na dně (není třeba tolik tekutin). Nejdřív zbavím desku prachu (ne hadrem,prachovkou ap.,ale používám PVC láhev s rozprašovačem a pumpičkou. Nasucho napumpuji a proudem vzduchu očistím nečistoty a prach.Do umyvadla naleju 1 litr octa a 1/2 litru vlažné vody (množství si upravíte tak,aby deska byla potopená). Můžete použít i samotný ocet,ale je zbytečně velká spotřeba.Něčím zatížím a nechám tak 20 min. působit. Potom opláchnu ve vlažné vodě s kapkou,třeba Jaru. Nastojato nechám oschnout, nakonec opatrně otřu jelenicí. Samozřejmě mechanické poškození zústane. Funguje to, nevím proč. A ještě jsem zapoměl,staré desky mívají papírové etikety.Na to jsem si nechal vyrobit transparentní samolepku o průměru o 2mm větší než je etiketa. Přelepím a po skončení ji tam nechám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Na YouTube je návod. Na funkční drážky majitel nanese silnou vrstvu disperzního lepidla štětcem. Nechá zcela oschnout, pak je lepido průsvitné. Vrstva se pomocí prstů a nehtů sloupne. Tak jsou dokonale odstraněny prachové částice zažrané v drážce způsobující slyšitelný praskot.
Jednodušší způsob bude odstranění prachu a kamení z drážek chemickou cestou. Silnější koncentrát kyseliny. Třeba fosforečná, nebo ředěná kyselina solná. Za 1 litr už chcou pomalu šedesát korun.

před 2459 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek