Předmět Autor Datum
něco jsem našel....http://www.zive.cz/Clanky/Vse-co-jste-kdy-chteli-ve det-o-pevnem-disku---1-cast/E…
plevel 13.11.2008 17:36
plevel
Ked pracujes s mnozstvom suborov je lepsie mat cim vacsiu cache disku. "o kolko" sa neda povedat, za…
MM.. 13.11.2008 18:36
MM..
Teorie. U par souboru to nepoznas a kdyz hodis do adresare 10.000 malych textaku, tak ti zamrznou W…
Redmarx N 13.11.2008 21:01
Redmarx N
Včera jsem v práci promazával přebytečný soubory. Někdy mašiny vygenerovaly přes 40 tisíc souborů (p…
Prasak 13.11.2008 21:29
Prasak
S cache (akoukolvek) je to proste tak ze cim viac tym lepsie a neda sa napisat o kolko. U CPU robi c…
MM.. 14.11.2008 00:42
MM..
Představ si to takto: Máš spoustu záznamů v telefonním seznamu Lidi, teré nejčastěji voláš si poznač…
Jan Fiala 14.11.2008 06:55
Jan Fiala
Kdyz ale budes mit ten papir moc velky (popsany), tak se v nem prestanes orientovat a moc toho nenaj…
Redmarx N 14.11.2008 08:50
Redmarx N
Na papire to budes mit serazene podle abecedy. A i kdyby ne a kdyz ocima projedu 2 lidi, je to porad…
Jan Fiala 14.11.2008 09:17
Jan Fiala
A tych 5% pripadov zrychlenia ti nestoji za par korun za cache? Ked vyslovene v otazke je ze pracuje…
MM.. 14.11.2008 14:08
MM..
ja s tebou souhlasim, ale on se neptal, ze ty disky ma, prislo mi to jako obecny dotaz, tak odpovida… poslední
Redmarx N 14.11.2008 14:45
Redmarx N

S cache (akoukolvek) je to proste tak ze cim viac tym lepsie a neda sa napisat o kolko. U CPU robi cache priemerne az niekolkonasobny rozdiel v rychlosti. U HDD to nebude take zhave ptz cachuje aj OS do RAM, ale ak je rozdiel cien tych HDD nie velmi vyrazny tak je proste lepsie brat tu vyssiu, moze to poznatelne zrychlit napr. start OS a pracu s velmi vela subormi apod.
Napr. u mna v praci len jeden projekt ma okolo 10-20tisic suborov (zdrojaky + .obj atd.), len zmazat jeden projekt trva aspon 20-30 sekund na modernom PC. Cokolvek by to zrychlilo tak je clovek trochu viac happy.

Představ si to takto:
Máš spoustu záznamů v telefonním seznamu
Lidi, teré nejčastěji voláš si poznačíš na papír vedle telefonu, na ostatní čísla se budeš chodit ptát naproti do kanceláře.
Teď chceš někoho volat, takže se koukneš na seznam u telefonu, když zjistíš, že tam není, tak se zvedneš a jdeš se vedle zeptat na telefonní číslo a to nějaký čas trvá.
Takže čím delší papír máš u telefonu, tím rychleji lidem zavoláš.

Kdyz ale budes mit ten papir moc velky (popsany), tak se v nem prestanes orientovat a moc toho nenajdes. Sorry, ale to na ten disk nesedi. :))

---

Ano, netvrdim, ze vetsi cache neni lepsi, ale tvrdim, ze u 95% prace to na desktopu nepoznate. Takze pri koupi disku me zajimaji spis zkusenosti uzivatelu s kvalitou (reklamace) nez velikost cache. Cenove, jak uz tu bylo psano to vyjde nastejno.

A tych 5% pripadov zrychlenia ti nestoji za par korun za cache? Ked vyslovene v otazke je ze pracuje s vela subormi tak to nebude 5% ale moze byt aj 50% pripadov.

P.S. Nechapem co vsetci chcete "skusenosti" a nejake percenta furt (aj u dualchannelu aj u tohoto) ved to je silne zavisle od konkretneho pouzivania PC, ked to mne zrychli moju pracu o 100% tak tvoju to moze zrychlit o 0% napr. ked na PC len browsujes na internete. Vsetky taketo veci zrychluju a cim viac toho je tym je to v sume vseobecne lepsie, NEDA sa napisat o kolko, a NEDA sa riadit ziadnymi subjektivnymi skusenostami niekoho ineho (navyse maju ludia tendenciu a) kecat a b) robit testy ZLE. A potom z toho vychadzaju nejake nezmyselne bludy v percentach.
P.S.2. navyse nezavisi to len od velkosti cache, ale aj od toho ze ako s tou cache pracuje controller disku. Ak by nahodou vyrobca naprogramoval do kontrollera disku aj nejaky spekulativny prefetch (prednacitavanie dat napr. celej stopy nad ktorou sa hlavicka nachadza) tak to moze zrychlit o dost.
Ked clovek vie za pracuje s vela subormi je lepsie kupit ten s vacsou cache (hlavne ak mam na vyber 2 disky od rovnakeho vyrobcu ktore sa lisia len velkostou cache) a nefilozofovat nad tym.

ja s tebou souhlasim, ale on se neptal, ze ty disky ma, prislo mi to jako obecny dotaz, tak odpovidam ze vetsina to nepozna, pro vetsinu je to jen reklamni parametr.
(neco jako kdyz jeden fotak ma 6MPx a druhy 3MPx, ktery bude lepsi? Ten ktery ma lepsi optiku. :-D, ale na vetsinu zabere ten 6MPx.)

Jasne ale, pokud clovek vi co chce, tak to muze vyuzit. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru