Předmět Autor Datum
Jako příčina této závady se obyčejně uvádí vada kabelu. Ve vzácných případech to může být i problém…
braqela 08.02.2012 21:32
braqela
Moc děkuji! Inu, můj počítač jsem si skládal sám a je zcela stabilní a vždy byl. Data se neztrácí a…
storny 08.02.2012 21:45
storny
tuším crystal disk info dokáže vykreslit graf ze smart hodnot - je to přehlednější jak se to mění v… poslední
lední brtník 08.02.2012 23:08
lední brtník

Jako příčina této závady se obyčejně uvádí vada kabelu. Ve vzácných případech to může být i problém řadiče na desce nebo disku. Tolik teorie.
Můžu ti popsat můj případ. Tato chyba se mi začala objevovat až po 2,5 roku provozu nových dílů. Operační systém byl Vista, deska Gigabyte GA-MA74GM-S2H verze 1.0, Seagate 80GB ST380215AS. Po výměně kabelů se chyba objevovala znovu. Disk vyměněn za Hitachi 80 GB a chyby se dále objevovaly. Tedy se přepastovaly chladiče na řadiči a chyby přibývaly dále. Teď fárám konečně na Linuxu a mám fungl nový WD Blue 1600AAJS. A už mám na něm 4 chyby.
Jediné co zůstalo je deska. To by ukazovalo, že chyby generuje deska. Nicméně kolega má taky desku Gigabyte sokl 939, disk Seagate, najeto 14 000 hodin a chyb UDMA CRC 14. A i na řadě jiných sestav se setkávám s touto chybou. Kupodivu ne na starších discích PATA. Ale zas tolik sestav mi neprojde rukama, abych mohl z toho udělat statistický vzorek.
Ovšem na žádné sestavě se tyto chyby negenerují v takovém množství, že by oprava chyby měla nějaký vliv na funkci a stabilitu počítače. Rozeslal jsem i upozornění pro kolegy v servisech, aby se mi na tuto chybu zaměřili. Obecně se dá říci, že pokud chyby se objevují ojediněle v čase, tak se dá říci, že je to vlastnost, která nemá na nic vliv. Pokud se takový počítač dostává do servisu, tak tato chyba nebyla nikdy příčinou konce disku nebo jiných problémů.
Navrhuji zkusit jiný kabel, ale nemyslím, že by se něco změnilo. To je tak vše co můžeš udělat. Zbývá ti jedině se dále nervovat touto chybou nebo se na to vyignorovat a nechat to svému osudu. Já jsem vyloučil vše, až na desku a tím pádem řadič na ní. U mě se to nijak neprojevuje, akorát více zálohuji a průběžně mám v merku novou desku. Toť vše co ti k tomu můžu říct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru