Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HP Elitebook 6930p vs IBM ThinkPad T61

Dobrý den,

chtěl bych si v nejbližší době pořídit notebook víceméně na práci a na prohlížení internetových stránek. Narazil jsem na dva přibližně stejné notebooky, jejich cena se liší minimálně. Potřebuji vědět, který z nich je lepší a proč.

http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/465927-ibm-thi nkpad-t61.html http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/425316-hp-elit ebook-6930p.html

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
jestli chcete opravdu odolný notebook tak myslím že IBM má navrch, kamarád měl IBM T41 a stalo se ju…
frekwence1 01.07.2013 17:54
frekwence1
Lenovo T61 Thinkpad vydrží 3x víc než HP - recenze i detailní popis na http://www.kuku.cz/Notebooky-…
rozhodně IBM nebo LE 03.06.2014 00:09
rozhodně IBM nebo LE
Neudáváš odkaz na konkrétní kusy (a jejich cenu), mj. 6930p jsem v nabídce zmíněného obchodu ani nen…
VN 01.07.2013 20:54
VN
S T61 jsem měl čest dlouhou dobu. Pokud ti nevadí vzhled, pak je to stroj, ktery tě nezradi a na nor… poslední
Jan Fiala 03.06.2014 07:23
Jan Fiala

Neudáváš odkaz na konkrétní kusy (a jejich cenu), mj. 6930p jsem v nabídce zmíněného obchodu ani nenašel (zde také pozor na jazykovou verzi klávesnice, OS apod., pokud to má pro Tebe nějaký význam).

Konstrukčně a použitými materiály jde v obou případech o TOP notebooky, v podstatě konkurenty (ač T61 je o generaci starší, přímý rival EliteBooku 6930p byl novější ThinkPad T400), dalo by se říci, že se jedná o to nejsolidnější, co se dalo v rámci business 14" kousků sehnat. T61 má case z tvrzených plastů, víko ze slitiny hořčíku, navíc jak základna tak i víko je vyztužené ochranným rámem (Roll-Cage) z hořčíkové slitiny. Elitebook 6930p je na tom odolností obdobně dobře, jedná se z valné části o slitiny hořčíku v kombinaci s broušeným hliníkem (jednoduší plasty jsou použity jen kolem klávesnice). (P. S. Broušený hliník je velmi hezký, relativně betelný, ovšem měkčí; každý silnější vryp je takřka nepřehlédnutelný. Ale to u staršího notebooku dost možná nemusí hrát významnější roli...)

K ergonomii: Klávesnice na T61 je výborná, ovšem obdobně tak kvalitní najdeš i u 6930p (na rozdíl od současného srovnání aktuálních konkurentů, ač výtky shledáš zas v jiných rovinách - např. rozložení apod.). Trackpoint na T61 je ovšem svou funkčností a použitelností úplně někde jinde, než vsazený, ne moc povedený touchstick v klávesnici 6930p. S touchpady nebude problém, v obou případech jde o solidní řešení (Synaptics). T61 je v průměru tišší notebook, navíc lze ventilátor ovládat skrze utilitku TPFanControl. U Elitebooku 6930p se v počátcích nadávalo na neustále bežící ventilátor i při nenáročných činnostech na výkon, pokud byl notebook napájený ze sítě (oproti chodu na baterii, kdy se ventilátor i vypíná). Teprve u pozdějších sérií 6930p šlo jeho chování v BIOSu (respektive tady už EFI) při napájení ze sítě ovlivnit. Co je trošku u Elitebooku 6930p k naštvání, to jsou světle modré indikační diody, které jsou celkem dost jasné, zvláště v prostředí s nižší světelností (typicky večerní čas). Tato záležitost je u ThinkPadu T61 vyřešena způsobem vynikajícím (příjemně zelený tlumený odstín, který uživatele i při noční práci jakkoliv neobtěžuje).

U ThinkPadu T61 bylo podsvícení displaye řešeno pouze formou CCFL, u EliteBooku 6930p se lze setkat jak s CCFL podsvícením, tak i (u pozdějších konfigurací, obdobně tak v případě ThinkPadu T400) LED. CCFL podsvícení u těchto displayů časem ztrácí svou sílu (viz konkrétní kus, délka využívání apod.), mj. bílá pak často vypadá spíše jako žlutá. V tom má tady (viz komentované notebooky) LED podsvícení výhodu (vyšší jas, navíc intenzitou stálý i v průběhu doby).

Po stránce hardware je EliteBook 6930p o generaci novější notebook (zvláště k poznamenání zde stojí - v případě konfigurace s integrovanou grafikou - řešení Intel GMA 4500MHD, oproti u ThinkPadu T61 obsažené Intel GMA X3100 - viz akcelerace videa apod.), také výdrž na standardní (novou) baterii je vyšší.

Toliko pár drobností k zamyšlení.

S T61 jsem měl čest dlouhou dobu. Pokud ti nevadí vzhled, pak je to stroj, ktery tě nezradi a na normální práci je naprosto bez problémů. Navíc jeho konstrukce je mnohem odolnější než u současných plasťáků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru