loading...
Předmět Autor Datum
100% není nikdy, pořád jsou to jen jedničky a nuly..ale co třeba email?:) a zaroven, prece je jasne,…
exiton 07.12.2012 18:56
exiton
A co něco jako Dropbox, nebo Google disk?
Metride 07.12.2012 19:01
Metride
bezpecna forma je mat to na 3 roznych harddiskoch a 3DVD ked je clovek paranoidny. Normalnemu clovek…
MM.. 07.12.2012 19:02
MM..
A každou kopii uložit na geograficky odlišná místa. Trojnásobné zálohování je k ničemu, když všechno…
Wikan 07.12.2012 19:05
Wikan
Na mikrofilmu.
Dale Cooper 07.12.2012 19:03
Dale Cooper
Prej jsou dobrá média "Data Tresor Disc". Zkus si je najít na Diit, dělali s nima nějaké testy. Máš-…
mif 07.12.2012 19:16
mif
Nebo DVD-RAM.
L-Core 07.12.2012 19:18
L-Core
Jj. RAMky jsou v pořádku. Jen doporučuju pálit je jako DWD-RW (nikoliv RAM streamem) - vyhneš se pot…
mif 07.12.2012 19:21
mif
Otazka je o jaky objem dat se jedna.
lucifer 07.12.2012 19:27
lucifer
Aká je 100% forma zalohovania Žádná, nic není 100%, dokonce ani ta žula ne.
ms 07.12.2012 19:32
ms
vyrejt na hliněnou destičku- je to lety vyzkoušené řešení. ----- pokus se obměnit periodu médií -cd…
kmochna 07.12.2012 19:37
kmochna
vytesána data, to je bída ... jediný spúsob, témer 100% uchováni dat, je proste data odvysílat do v…
Joseph 08.12.2012 09:04
Joseph
Všetko sa po čase pokazí. prdlajs, zásadní problém je ve tvém případě mezi klávesnicí a židlí, ne v…
lední brtník 08.12.2012 07:12
lední brtník
Pozn.: http://www.czc.cz/raidsonic-icy-box-ib-266stusd-b/ 48710/produkt, DVD-RAM ano, mám ještě Pana…
ms 08.12.2012 15:32
ms
icy box: pěkné, dík za tip. poslední
lední brtník 08.12.2012 15:55
lední brtník
100% zaloha existuje ! Staci nakopirovat na nekonecny pocet medii.
KiloViktor 08.12.2012 09:26
KiloViktor

100% není nikdy, pořád jsou to jen jedničky a nuly..ale co třeba email?:) a zaroven, prece je jasne,ze si musis zalohovana data aktualizovat na jina. Např. CD ti vydrzí kvalitní nejakych 8 let, takze nevidim problem si po peti letech vypalit veci na dalsi DVD a je to... pokazit se muže cokoliv,jde o to jak o to pečuješ a jak to skladuješ

vytesána data, to je bída ...

jediný spúsob, témer 100% uchováni dat, je proste data odvysílat do vesmíru.

V budoucnosti, až ty data budeš potrebovat, udelá se výpočet, v jaké vzdálenosti se data nacházejí, provede se skok prostorem do dané vzdálenosti a data se zachytí ....

Ale je pravdou, nekdo mel nekde nápad, že prej jde data zapsat i do DNA .... a tak, až do doby kdy tvorové budou provozovat sex, ty data budou uchovávany ....

Všetko sa po čase pokazí.

prdlajs, zásadní problém je ve tvém případě mezi klávesnicí a židlí, ne v záložním hdd. celou dobu používáš jakési zvlášní vlastní postupy, ale to není chyba těch médií. plést si instalační a windows ovladače k ničemu nevede.

vyloučím nesmysly:
zálohu na nespolehlivou disketu nemůžeš myslet vážně, to nefungovalo nikdy. bezvýznamná kapacita, pomalost, po letech díky prachu nefunkčnost. nicméně mechanika měla ledku, která informovala o probíhajícím zápisu - nikdy by tě nenapadlo vytáhnout disketu během zápisu.

což u flasky klidně provedeš.
pokud u ní dojde nesprávným použitím k chybě souborového systému, vzhledem k zápisu řadiče po blocích to může postihnout větší množství souborů, tomu fak nejde říkat bezpečnost uložených dat.
proto flashka slouží jen na přenášení souborů mezi pc, nikdy se needituje přímo na ní. odpojuješ ji, a pokud nemá indikační ledku, musíš dát windows bezpečný čas k dokončení zápisu, teprve potom slouží léta bez problémů.
ale kvůli rozměrům (možnost ztráty), nutnosti věnovat jí větší péči je pro archivaci naprosto nevhodná.

usb externí disk - s tím mám jako s archivačním médiem problém: mnoho uživatelů láká na něj někdy při náhodném připojení zkopírovat data, jakože "záloha". a za 3 měsíce to možná udělají zas. takový postup nebrat.
nakonec to vylepší tím, že na to nahrávají kdejakou blbost včetně virů, protože oni přece musí mít povolený autorun s volbou open.

a teď co má smysl:
druhý interní hdd - velká přístupová rychlost nezdržuje. interní instalace nedává uživateli možnost ovlivnit/poškodit zápis dat.
souborový systém typu ntfs, odolnější proti chybám zápisu (výpadek proudu), znamená velkou spolehlivost. pokud přejdeš na linux, tak nějaký žurnálový souborový systém.
když už je uvnitř v pc, tak je nutno disk zapojit na poslední (nejvyšší) kanál řadiče a vytvořit na něm pouze rozšířený oddíl (ne primární). aby nějakého lojzu při přeinstalaci pracovního systému nenapadlo umístit na archívní disk zavaděč nového systému.
stejně jako u flashky - archív není pracovní disk. můžeš mít po startu počítače nebo v plánovači příkaz xcopy, který ti nové povídky zkopíruje do archívu. nebo použít nějaký zálohovací/zipovací program, který bude soubory přidávat do nových záloh pojmenovaných podle data, ať vlastní chybou přepsané originály nepřenášíš do archívu.

interní disk je možné mít v šuplíku, pokud člověk jezdí na chatu apod. a klidně v tom šuplíku může být notebukový 2.5" disk.

pokud mi vadí převážet archívní disk, vypálím před odjezdem aktuální zálohy na cd.
cd/dvd je dobré jako pojistka záloh 1/2 až 1 roce, kdyby mi v pc odešel nekvalitní zdroj/upekl se zaprášený notebuk a vzal sebou i řadič disku (málo pravděpodobné), nebo blesk/povodeň (to už spíš).
jako pravidelná záloha se cd nehodí, a pokud někoho napadne formátovat cd pro okamžitý zápis (nekompatibilní nero incd), asi nemá svoje data rád, to už je lepší flashka.

dvd-ram nepoužívám, nemám zkušenost.

do notebuku druhý disk nedám, ale doma můžu mít síťový disk (nas) - dělají se i verze s raid disky. stejně jako u interního disku na něj můžu posílat zálohy automaticky. a při jisté opatrnosti ho jde použít i jako ftp úložiště z internetu, až budu na cestách, ale bezpečné nastavení pro zápis není pro každého.
síťový nas má i tu výhodu, že si na něj stupidní automatický aktualizátor windows neodloží své instalační soubory.

pro cestovní případy se můžou hodit zálohy do různých dropboxů, pokud internetovým řešením důvěřuju. pro ty, co paranoidně hledají za vlastními chybami cizí hackery, to však není (odkazy netřeba uvádět).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...