Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hmoždinky pro přivrutění podlahových lišt k SDK. Nebo lepidlo?

Dobré ráno,
čeká mě obkládání koberce po obvodu místnosti lištami. Lišty mají samostatné klipsy, které se napřed přišroubují ke zdi a do nich se lišta jen zacvakne.
Řeším, jak tyto klipsy k SDK (klasika 12,5mm) připevnit. Ideální by bylo použít hmoždinku, jenomže všechny dostupné hmoždinky jsou natolik dlouhé, že prostupují až do kovového profilu na podlaze - což je špatně, sdk pokud vím nesmí být nijak spojen s horním nebo spodním profilem.

Znáte někdo nějakou hmoždinku, která by nebyla delší než 12.5 mm? Nebo používáte nějaké šrouby přímo do SDK bez hmoždinky? Požadavky na nosnost nejsou dramatické. Lepidlům se ovšem tak nějak zdráhám uvěřit... máte nějakou zkušenost se spojováním olíčeného SDK a plastů lepením?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Chemoprém
radek2 15.03.2012 08:33
radek2
to je přesně ta nejmíň preferovaná varianta...:-|
Moas 15.03.2012 13:56
Moas
Taky jsem to doma řešil a přišrouboval jsem to samořezkama do spodního profilu. Je to už několik let…
Matyas xl 15.03.2012 15:39
Matyas xl
Mám tedy úplně jiné zkušenosti. Na plastu to drží fest a sádrokarton předtím nepenetruji.
radek2 15.03.2012 16:35
radek2
Vzhledem k tomu, že chemoprén vyžaduje jednu plochu savou, je postup bez penetrování správný a předp…
Filuta 16.03.2012 00:28
Filuta
Spíš se s ním blbě pracuje při větších kusech. Začátek už je odvětraný, konec je ještě živý. Vrut je…
Moas 16.03.2012 06:23
Moas
Chemopren jako takové je velmi dobré lepidlo, ale jak bylo zmíněno je s ním třeba umět pracovat. Nev…
Matyas xl 16.03.2012 10:06
Matyas xl
Asi to tak taky udělám. Možná do sádroše vyhudlám centimetrovou díru a jejím středem (ať si může SDK… poslední
Moas 16.03.2012 13:08
Moas

Taky jsem to doma řešil a přišrouboval jsem to samořezkama do spodního profilu. Je to už několik let...drží to, SDK nikde nepraská a to tam je dřevěná podlaha na trámech. Lepidlo je k ničemu, na plastu to moc nedrží, SDK by se musel pořádně napenetrovat... Pokud by jsi nechtěl do toho opravdu vrtat, tak jedině sadroš pořádně napenetrovat a zkusit třeba kvalitní oboustranou lepicí pásku.

Vzhledem k tomu, že chemoprén vyžaduje jednu plochu savou, je postup bez penetrování správný a předpokládám, že to musí držet dobře. Dále je třeba dodržet podle návodu dobu odvětrávání. Jinak chemoprén drží blbě a lidi si stěžují, že je na h**o ale je to jen nedodržením pracovního postupu.

Chemopren jako takové je velmi dobré lepidlo, ale jak bylo zmíněno je s ním třeba umět pracovat. Nevím jak dnes, ale dříve se vyráběly 2 nebo 3 různé hustoty dle použití podle savosti materiálu.
Pokud to příjde na holý SDK , tak ten je podle mně maximálně savý a plast úplně nesavý. Tak jako se penetrují např. zdi před malováním na sjednocení savosti, tak je třeba i v tomto případě
sjednotit oba povrchy. Takže já savý povrch nejdříve napenetruji hodně naředěným chemoprenem a nechám úplně zaschnout. SDK ma na sobě jen papír a je dobré i z tohoto důvodu jej zpevnit penetrací.
Po zaschnutí penetrace potom nanáším chemopren na obě lepené plochy. Tam je nutné lepidlo nechat zaschnout do mírně lepivého stavu ( cca 10 minut podle teploty ) a potom oba slepované díly k sobě silně přitlačit. Pevnost lepeného spoje záleží právě na síle tohoto přitlačení. Při velkých nebo dlouhých plochách jsme si při výrobě při zasychání pomáhali horkovzdušnou pistolí.
Takže penetrace se může zdát zbytečná, ale všechno chce svoje. Při dnešních cenách lepidla se to může prodražit, ale nedělá se to na chvíli a každý chce , aby to vydrželo.
Vše co jsem lepil tímto způsobem drží do dneška na rozdíl od rychlořemeslníků, kteří jen rychle všechno udělat, vyinkasovat peníze a pryč. Tím samozřejmě nenarážím na nikoho z tohoto fora.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru