Avatar uživatele
jechoutan

Horolezectví – jak se dostat na vysoký strom či betonovu konstrukci ?? Co je potřeba a jak to provést ?

Ahoj všem, s kamarádem jsme vášnivý hráči hry geocaching.com a rádi by jsme zdolali i takové překážky jako jsou vysoké stromy či betonové konstrukce. Lidé písí že bez lana tohle nejde, rád bych se zeptal co na to potřebujeme. Takovou tu plínku, či postroj nebo jak se tomu odborně říká máme. Ale nemáme lano, ani karabiny a v podstatě nic jinho. Chtěl bych se zeptat všech co o tomto něco ví, jestli by mohli poradit, jak bezpečně na něco takového vylézt :) Děkuji mockrát :) za každý odkaz či radu. Děkujeme

Zajímavá 0 před 4006 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Lucijej

Tady máš na to přímo odkaz na horolezectví stromu:
http://wikipe­dia.infostar.cz/r/re/re­creational_tre­e_climbing.html
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=nYUE9QlzO­NA
http://www.po­klady.com/byt-nefer-v-geocachingu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

vybavení na vysoké stromy

  • lano
  • sedák – to je ta plínka
  • blokant např 2× jumar (žimár), nebo prusík a jumar, kterými se dostaneš nahoru a tom případě ještě osmu kterou se dostaneš zase dolů a samozřejmě nějaké karabiny, kterými se k tomuhle připneš
  • nebo ještě existují jiné blokanty, jako grigri (ale s tím nenám zkušennost)
  • prak na nastřelení pomocného lanka, kterým potom vytáhneš hlavní lano nahoru…takže na 20m strom potřebuješ tak 50m

Vlastní zkušennost: na nožší stomy stačí nahodit šutrem s provázkem, na ty střední prak…ale ty přes 20m jsme silonový vlasec z udice nastřelovali lukem, na který jsme pak přivázali pevný povázek a na něj pak lano…ale věř, že vytáhnout nahoru lano, ktreé pěkně ztěžkne přes větve, kde se pořád někde zasekává není žádná prdel .-)

co na stěnu netuším, protože nevím, jestli se z ní jen slaňuje, nebo se na ni nějak musí vylézt…ale pokud budeš mít vybavení na strom, tak by se dalo zvládnout i tohle…

cenově je to dcela drahá standa se vybavit…priprav si tak 10 tisíc (mozná by se to dalo i půjčit – myslím vybavení)…a HLAVNĚ sežeň si někoho, kdo ti poradí jak se s takovým vybavením zachází, protože např. přepnout se ze jumaru na osmu v 15m nad zemí, kde jen visíš a nemáš se o co opřít není žádná sranda…vím to z vlastní zkušennosti, kvůli GC jsme začali na stará kolena úplně stejně „blbnou“, ale máme kámoše horolezce, co nás uvedli do problému…
a jinak na www.geoceching.cz se můžeš poradit mnohem „odborněji“ než tady, kdy většina ani neví co to GC je…docela by mne zajímalo, kolik máš nálezů .-)

Doplňuji:
oprava…samozřejmě www.geocaching.cz .-)

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

Jako základ musíš mít k tomu vybavení-tzn sedák,lana,ka­rabiny,úvazky,ži­mary,přilbu atd.. a ideálně bodáky k lezení po stromech)nejsou ale nutné,jde to i bez nich..

Na strom se leze jednodušeji než na jinou konstrokci. 1 najdi si silnou větev přes ní přehod statické lano,na jednom konci lana udělej osmičkovým uzlem oko a to zahákni za karabinu k postroji-sedáku. na druhý konec lana uvaž prusíkový uzel,napni lano a můžeš začít lízt,taháš za lano na kterém je uzelUzel souží jako brzda a zárověń blokant.
Další možnost je že si sežeš 2 žimary-jsou náhradou průsíka,výstup s nimi je lehší..Nicméně se doporučuje průsíkův uzel stejně použít.
Další možnost je že si seženeš ty stromolezecký bodáky,sedák a úvazek cca 2m douhý s oky na bobou koncích,tento úvazek dáš kolem kmene a připneš k sedáku./vazek vyhodíš výš,jednou nohou se zasekneš výš pak druhou a tato až nahoru kmnen.Jen ve výstupu vadí větve,proto doporučuji ,ít u sebe jeden náhradní úvazek,když narazíš na větev druhý vúvazek dáš nad ni ,ten spodní odhákneš použiješ jako záložní,a lezeš dál,když potkáš další větev uděláš to samé.

Na betonové a jiné konstrukce musíš nejdřív najít kotvící bod a pak je výstup stejný jako na stromech.
Základy jsou stejné ať lezeš kamnkoli.
Nicméně pokud to neumíte doporučuji aby vás někdo odspoda jistil-někdo kdo to umí.

Na youtube je hodně videí,nebo tě to můžu naučit já, jelikož se tímto zabývám-kácení stromů odvrchu je výhradně horolezecká činnost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
olm

jen vim,ze na vysoky strom je treba mit mimo jine specialni pripravek pod obuv

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Funna

honzíku…ale ten strom, na který se leze, má ještě žít dál…a má na něj vylézt dalších x lidí..takže na nějaké bodáky zapomeň!

před 4006 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek