Avatar uživatele
michalds

Hrozí uvolňování hliníku z plechovek od piva?

Hliníkové příbory a nádobí se už moc nepoužívá, jelikož se uvolňoval hliník do jídla a měl negativní vliv na organismus. Nehrozí totéž u plechovek od piva? Jsou přece taky z hliníku.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, dubraro, anonym před 2440 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Nehrozí. Hliník na nápojové plechovky je legovaný manganem. Přídavek 0,8 až 1,5% Mn výrazně omezuje chemickou korozi hliníku, viz http://www.prvky­.com/25.html#vy­uziti
Není pravda, že se Al uvolňujme pouze v kyselém prostředí, hliník jako typický amfoterní kov se stejně dobře se rozpouští i v prostředí alkalickém, viz http://www.prvky­.com/13.html#vlas­tnosti

Upravil/a: Lamalam

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ne, nehrozí

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Ze zdravotního hlediska – by měly být konzervy a další potravinové obaly vyrobené z hliníku zdravotně nezávadné. V současné době jsou vnitřní stěny těchto výrobků potahovány plastovou fólií (polyethylen PE) nebo lakovány (různé materiály). Tato povrchová úprava chrání hliník před přímým kontaktem hliníkového materiálu s agresivními kyselými látkami, jakou je např. rajčatový protlak nebo různé černé sladké nápoje. Po otevření konzervy ale hrozí poškození povrchové úpravy, kdy může dojít ke kontaktu potraviny s hliníkem, proto je vhodné obsah konzervy přelít, např. do skleněné nádoby. Kyseliny kovový hliník rozpouštějí a ten přechází do roztoku, tzn. do potravin, které by byly v povrchově neupravené hliníkové konzervě uchovávány. V této formě se pak hliník může dostat s potravou do organismu.

Na druhé straně se i látky z potahových laků mohou uvolňovat a migrovat do potravin (např. bisfenol-A (BPA), bisfenol-A-diglycidether (BADGE), vykazující mírné hormonální účinky), jak vyplývá z údajů Ministerstva zemědělství ČR o sledování cizorodých látek v potravinách. Požadavky na potravinové obaly z hlediska zdravotního upravuje vyhláška č. 38/2001 Sb o hygien. požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami. 🙂
http://wiki.e­koporadna.cz/in­dex.php?title=Nej­sou_konzervy_a_dal%C5%­A1%C3%AD_potra­vinov%C3%A9_o­baly_z_hlin%C3­%ADku_zdravot­n%C4%9B_z%C3%A1vad­n%C3%A9%3F

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Uvolňování hliníku do potravin hrozí jen v kyselém prostředí, což pivo bezesporu je, díky obsahu CO2. Hliník má však v tomto prostředí velmi zředěné kyseliny schopnost rychlé pasivace, takže ve významném množství rozpouštění Al nehrozí. Již dlouho je celkem silné podezření, že by Al mohl souviset s Alzheimerem, ale dokázáno to nebylo. Pro jistotu jsem se rozhodl zblbnout přirozenou cestou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Jestliže jsou plechovky na pivo řádně vyrobeny, nemělo by hrozit žádné uvolňování hliníku. Vnitřní strana plechovek je totiž pokryta speciální vrstvou, která zabraňuje přímému kontaktu nápoje s hliníkem. Tato ochranná vrstva je zpravidla založena na lakovaném nebo smaltovaném povlaku, který je nontoxický a zároveň odolný vůči korozi. Samotný hliník by mohl začít uvolňovat částice, pokud by byl vystaven kyselinám nebo alkáliím, ale v běžném pivu se takové látky nenachází. Nemělo by tedy hrozit žádné zdravotní riziko spojené s konzumací piva z plechovek.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Nehrozí. Ten hliník je speciálně upravený k tomu, aby se to nedělo. I proto se hliníkové plechovky vracejí do plastu a vůbec s nimi neřešíte třeba výkup hliníku Plzeň https://www.ko­vosrot-suda.cz/vyhodny-vykup-kovu-plzen a další výkupy. Prostě to není klasický hliník, jako byl třeba na příborech nebo jako je v motorech nebo tak. :)

Nový příspěvek