Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem IP adresa - vysvětlení

Ahoj, prosím o vysvětlení, nikde to nemohu najít. Mám mít referát o internetovém připojení. Narazil jsem na pojem "IP adresa", což sice vím, co je, ale potřeboval bych vysvětlit následující. Já mám IP adresy 2, jedna je ta, co mám nastavenou v počítači a druhá je ta, která se zobrazuje např. na navštívených serverech apod. To je co? Veřejná IP adresa? Tuto moji adresu, která se zobrazuje např. zde má i více lidí, než jen já. Zajímalo by mě, jak např. provider může zjistit, kdo konkrétně navštívil nějakou stránku, když tu IP, která se zobrazuje na stránkách má více lidí? Děkuji.

Předmět Autor Datum
hladaj na nete pojem NAT - tam sa vysvetluje rozdiel medzi privatnou a verejnou IP. Ked zistis, co j…
nl12345... 11.06.2012 16:01
nl12345...
Máš router? Pak ve tvé domácí síti můžou být různá zařízení s rozdílnými adresami, ale za routerem u…
Niko Bellic 11.06.2012 16:11
Niko Bellic
Nerozumím tomu na 100% a do hloubky, ale zjednodušeně řečeno by to mohlo být takto (kdyžtak mě někdo…
JoDiK 11.06.2012 16:12
JoDiK
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_protocol_sui te
JR_Ewing 11.06.2012 16:13
JR_Ewing
jak např. provider může zjistit, kdo konkrétně navštívil nějakou stránku, když tu IP, která se zobra…
MM.. 11.06.2012 19:22
MM..
Mám mít referát o internetovém připojení. A pochopitelně doteď na hodinách onoho předmětu o tom nep… poslední
ms 11.06.2012 19:28
ms

hladaj na nete pojem NAT - tam sa vysvetluje rozdiel medzi privatnou a verejnou IP.
Ked zistis, co je to NAT, tak v pripade ze ho prevadzkuje tvoj provider, tak samozrejme zisti, ktora privatna IP, patri ktorej verejnej IP.

Nerozumím tomu na 100% a do hloubky, ale zjednodušeně řečeno by to mohlo být takto (kdyžtak mě někdo opravte):
Protože IP adres je málo, připojení lokálních sítí do internetu se děje přes routery, které mají zvenku jednu IP adresu (veřejnou) a zevnitř mnoho IP adres interních (rozsah 10.x.x.x nebo 192.168.x.x). Aby to fungovalo, musí router provádět překlad interních adres (NAT).
Provider může zjistit jenom to, co má v logu na svém přístupovém bodu, takže pokud se k němu připojí panelák s routerem s dvaceti lokálními adresami, poskytovatel bude mít v logu přístup z toho routeru, ale který z těch dvaceti lidí to byl, zjistí jedině, když ho majitel routeru pustí do logu toho routeru.
Jestli ho tam musí pustit nevím, ale provider oficiálně poskytující služby připojení k internetu musí svoje logy archivovat a na vyžádání policie zjištěné skutečnosti předat.

jak např. provider může zjistit, kdo konkrétně navštívil nějakou stránku, když tu IP, která se zobrazuje na stránkách má více lidí?

provider nic nepotrebuje zistovat, ale asi sa pytas na to ze jak ten paket vie ze na ktore PC ma ist. To si sefuje router ktory tie adresy preklada, ona totiz vzdy najprv ide poziadavka z nejakeho PC na web, to si router zapamata a odpoved zo stejneho webu na stejnom porte so stejnymi TCP/IP informaciami vie ze ma poslat na to PC ktore pred chvilou na ten web poslalo poziadavku.
Ako uz bolo pisane ked chces studovat tak vola sa to NAT (network address translation)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru