Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Instalace Adobe Reader přes GPO

Pro podporu datových schránek (práce s podpisem) jsem instaloval v rámci domény přes GPO jako msi balíček Adobe Reader 9.1 jako inovaci na Adobe Reader 7.0.9. Před instalací jsem použil Adobe Customization Wizard 9 pro modifikaci instalačního balíčku (odinstalování předchozích verzí, zablokování výzev pro update atd.)

1. dotaz: Když se instalace provede, tak se záležitosti, které jsem vybral v Adobe Customization Wizard neprovedou. Přesněji některé ano, některé ne. Stará verze AR se odinstaluje, zablokované záležitosti v menu nápověda zmizí, ale zůstanou zbytky po AR7 v Program Files. Teď nevím, kde je příčina. Mlátí se navzájem Adobe Customization Wizard s aktualizací (inovace) v GPO?

Po instalaci AR 9.1 AR hned nabídle instalaci bezpečnostní záplaty v.913. Protože ale uživatelé mají pouze práva user, tak ji sami nenainstalují.

2. dotaz: Je nějaká možnost jak uvedenou aktualizaci verze 9.1 provést přes GPO? Aktualizace je v souboru AdbeRdrUpd913_all_incr.msp a vytvoření nového balíčku vyžaduje msi, To ale v aktualizaci obsaženo není. Ta po rozbalení obsahuje "jen" knihovnu authplay.dll.
Když tuto knihovnu překopíruji na PC uživatele ručně, tak verze AR i nadále zůstává v 9.1 a ne 9.13 jak je tomu když aktualizace proběhne řádně. Bezpečnostní díra je ručním nahrazením dll patrně zalepená (AR si na tuto akci nijak nestěžuje a funguje), ale netuším co tento "ruční update" bude dělat dále. Ví někdo?

Předmět Autor Datum
ad 1. Odinstalace může ponechat některé "nadbytečné" soubory. Záleží také na tom, zda je upgrade pro…
touchwood 17.09.2009 12:32
touchwood
Děkuji, na rovinu řeknu, že jsem transformace dosud nikdy nepoužíval a ani jsem o nich nevěděl a tro…
yorg 18.09.2009 08:38
yorg
nejprve je třeba rozlišit TRASFORMACE (soubory MST - jedná se o "odpovědi" na instalační okna, kde m…
touchwood 18.09.2009 10:00
touchwood
Děkuji za doplnění. ad 1) Práva na sharu jsou v pořádku a kromě toho to je ve stejném adresáři jak…
yorg 18.09.2009 13:28
yorg
já bych to řešil patchnutím vlastního MSI: msiexec /p C:\patch.msp /a C:\admin_package.msi tohle…
touchwood 18.09.2009 15:23
touchwood
To jsem zkoušel jako první. Šlo to ale jen z 9.1 na 9.1.1. Dál na 9.1.2 a 9.1.3 jsem se nedostal, ps…
yorg 19.09.2009 21:11
yorg
Vyřešeno. Problém je v tom, že nejde instalovat update 9.1.2 na provedený update 9.1.1 na administr… poslední
yorg 23.09.2009 10:39
yorg

ad 1. Odinstalace může ponechat některé "nadbytečné" soubory. Záleží také na tom, zda je upgrade prováděn jako update, upgrade (v rámci inovace) nebo kompletní od- a re-instalace. Více viz nápověda v GPO. Osobně se mi osvědčilo provést raději plnou deinstalaci (obzvláště pokud přeskakuješ několik verzí) a ideálně stvořit i novou GPO. Customization wizard se mlátit nemůže, protože to je jediný možný způsob (při zachování MSI ID a hashe balíku) jak jej upravit pro firemní potřeby.

ad 2. záplaty (změny) MSP se přidávají v GPO (na stejném místě jako transformace) - MSP je "Microsoft Installer Patch" :-) - bohužel přidání je možné pouze při vytváření balíčku GPO (stejně jako je to u transformace). Dále: MSP je samozřejmě možné "rozbagrovat" pomocí Installshieldu/AdminStudia (nebo freeware nástrojů; já používám AS8.0, neboť jej máme zakoupený) a kouknout se, co se vlastně instaluje. Není pak problém si udělat vlastní "klasické" MSI, naprosto nezávislé. Problém bude pak jen v trochu "nahroucené" logice odinstalace/reinstalace/upgrade a samozřejmě nemusí správně fungovat verzování produktu; patchnuto však bude. Třetí problém je pak potenciální střet s aut. právem - nepovolená modifikace SW.

Děkuji, na rovinu řeknu, že jsem transformace dosud nikdy nepoužíval a ani jsem o nich nevěděl a trošku v tom i využitím nápovědy plavu.

Zkusím přidat pár doplňujících otázek:
1) Nemůžu přijít na to, proč přidání aktualizací končí chybou, že jsou chybné odkazy na transformace a balíček tak nejde ani uzavřít. Přitom cesty jsou podle všeho v pořádku a kdyby nebyly, tak tam ty transformace ani nedostanu. Celá cesta je \\server\inst_GP$\Acrobat_reader_910\AdbeRdrUpd911 _all_incr.msp a pro další obdobně. Viz
[http://resize.like.cz/images/1253254457transformac   e.png]

ID události: 110
Popis:
Instalace softwaru nevygenerovala skript pro \\server\inst_GP$\Acrobat_reader_910\AcroRead.msi. Byla zjištěna následující chyba: Při používání transformací došlo k chybě. Zkontrolujte platnost zadaných transformačních cest.

Nevím, co se mu na tom nelíbí. Když vytvořím jen balíček bez transformací s \\server\inst_GP$\Acrobat_reader_910\AcroRead.msi, tak mu UNC cesta nevadí. A jiné místo pro vložení MSP než uvedené jsem nenašel.

2) Píšeš, že se ti osvědčilo nejprve provést raději plnou deinstalaci. Můžeš prosím tě uvést, jak toho přes GPO v praxi dosahuješ? Když politiku s balíčkem "jen" smažu, tak program zůstane nainstalovaný. Tudy tedy cesta nevede. Když v rámci politiky dám Odebrat balíček, tak mám možnost "okamžitě odinstalovat aplikaci ...". Další možností je zaškrtnutí volby "Odinstalovat aplikaci, je-li mimo obor správy" ve vlastnostech instalačního balíčku a následné nastavení politiky jako disabled.
To odinstalování pak ale v obou případech u všech uživatelů pár dní trvá (ne všichni jsou v daný den v práci). A v tomto případě budu muset několik dní (měsíc?) počkat až se AR709 všem odinstaluje a pak teprve instalovat AR9.1.3. Přítomnost obou verzí na počítači by asi dělala problémy. Ale bez pdf prohlížeče počítače být nemohou. Používají ho denně. Trošku jsem se do toho zamotal, ale snad je vidět o co mi tady jde. Když použuji inovaci, tak dojde nejdříve k odinstalování AR709 a ihned nato k instalaci AR9.1 a uživatelé budou prohlížeč mít po celou dobu k dispozici.

3) Když Adobe vydá další novou aktualizaci řekněme 9.1.4, tak je třeba vytvořit další novou politiku s instalací AR9.1 a všemi transformacemi 9.1.1, 9.1.2., 9.1.3 i 9.1.4 a jediné co mohu ulehčit (a asi i zrychlit při nabíhání OS) je to, že v záložce Inovace vyberu instalaci 9.1.3 a volbu "Balíček může být použít k inovaci přes stávající balíček" (jedná se o stejnou základní verzi). Je to tak?

nejprve je třeba rozlišit TRASFORMACE (soubory MST - jedná se o "odpovědi" na instalační okna, kde můžeš nakonfigurovat, jak se má daná aplikace nainstalovat a s jakými komponentami) a PATCHE (soubory MSP - jedná se o "klasický" patch již existujícího MSI, který mění/nahrazuje/přidává soubory).

ad 1. to místo máš správně. Otázka je, zda máš správně nastavená práva na tom sharu (podle mě musí být "full" pro systém - to ale jen odhaduju). Více viz bod 3.

ad 2. Tohle se řídí na záložce "Inovace". Zde můžeš nastavit, který balíček chceš inovovat, a jakým způsobem se má naložit s tím starým (odinstalovat/přepsat). Tím to lze vyřešit jedním způsobem. Druhý způsob je jak píšeš - odebrat balíček a navolit jeho odinstalaci na stanicích a okamžitě vytvořit balík nový s novou verzí. AD GPO instalace fungují tak, že při enumeraci změn následně provedou NEJPRVE odinstalace již neplatných objektů/aplikací a teprve NÁSLEDNĚ instalaci nových objektů/aplikací. Tedy nehrozí, že bys neměl najednou nainstalován ani jeden AR a ani to, že by byly nainstalovány dva najednou.

ad 3. Právě z těchto důvodů nemám MSP moc rád. Spíše tíhnu k tomu stáhnout nový MSI balík a vytvořit si nový MST na danou verzi.

Děkuji za doplnění.

ad 1) Práva na sharu jsou v pořádku a kromě toho to je ve stejném adresáři jak msi balíček a ten problém nemá. A pokud tam nalinkuji vytvořený MST soubor ze stejného adresáře, tak ho vezme. Problém je pouze s MSP.

ad 2) máš pravdu, to mě nenapadlo, stejně tak to lze ošetřit prioritou politiky, to mi došlo ale až teď.

ad 3) Předně nevím, proč to v Adobe tak komplikují a nevydávají úplnou funkční verzi když aktualizace nejde samostatně instalovat, ale to je na jiné téma. MST vytvářím Adobe Customization Wizard 9, ale tam jsem nikde nenašel místo, kde MSP k původnímu MSI přidat. Jediné místa, kde by to bylo možné přidat jsou Server Location a Launch Other Applications, ale ty mám za to, že mají jiné určení.

Našel jsem k tomu tady toto, ale nedaří se mi to aplikovat, přesněji pochopit, co tím chtěl autor sdělit.

Note: You can tune any application that you deploy with a patched MSI file by using Adobe Customization Wizard 9. Copy all files, except AcroPro.msi, from the Acrobat installation folder on the DVD to the patched administrative installation point. Then, use Adobe Customization Wizard 8 to tune the administrative installation point. This installer can be deployed using Manual install (Interactive install) or Silent install with any supported software Distribution Tool, such as GPO, SMS, and Citrix Installation Manager.

já bych to řešil patchnutím vlastního MSI:

msiexec /p C:\patch.msp /a C:\admin_package.msi 

tohle "vyrobí" už patchnutý MSI balík, který si přizpůsobíš pomocí (nově vytvořeného) MST přes ACW (Wizard). Podmínka je, že to MSI musí být administrativní instalační balík (tedy vyrobený přes /a přepínač msiexec)

To jsem zkoušel jako první. Šlo to ale jen z 9.1 na 9.1.1. Dál na 9.1.2 a 9.1.3 jsem se nedostal, psalo to něco v tom smyslu, že není k dispozici odpovídající verze.

V pondělí budu pokračovat, nějak to přece jít musí.

Vyřešeno.

Problém je v tom, že nejde instalovat update 9.1.2 na provedený update 9.1.1 na administrátorské instalaci. Vždy to končí chybou "Instaler nemůže nainstalovat opravný nástroj, protože program, který chcete inovovat, chybí."

Přitom v poznámkám k 9.1.2 je uvedeno "NOTE: This update can be applied either to Adobe Reader version 9.1 or to version 9.1.1".

Takže je třeba
1) vytvořit administrátorskou instalaci
2) provést update na 9.1.2
3) provést update na 9.1.3

(a update na 9.1.1 vynechat)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru