Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Ubuntu na flash disk

Ahoj, potřeboval bych poradit s instalací ubuntu na flashdisk, aby se po startu systému nabootoval z USB a oproti live verzím si pamatoval aspoň nějaká nastavení. Mám rozbitý HDD a potřeboval bych netbook zprovoznit stahl jsem si iso ubuntu ale při bootu z dvd a kdyz jsem chtěl instalovat přímo na flashku tak mi to napsalo hlášku s ????? ???? a pak mě to vrátí zpět do instalačního procesu??? nemáte někdo nějakou zkušenost jak bych to mohl udělat budu vděčný za všechno moc děkuju :)

Předmět Autor Datum
Posledně se něco podobného probíralo zde... Jako hlášku to psalo otazníky?! Ubuntu je jako DVD iso?
ms 26.12.2013 14:17
ms
jojo otazníky ubuntu jsme stáhl z www.ubuntu.cz 32bit verzi a vypápil v neru jako boot dvd iso:) mrk…
Pit 26.12.2013 14:22
Pit
Aha, ono to nabobtnalo! Jednak když *buntu, pak LTS, jednak tam je wiki - doporučuji prohlédnout a j…
ms 26.12.2013 14:47
ms
seš moc rychlý s tím instalovánim ... mel jsi víc a déle číst, dočetl by jsi se o existenci UNetboot…
Joseph 26.12.2013 14:17
Joseph
A je tady nějaká možnost že by to fungovalo jako boot usb případě na kapacitě USB tam šlo něco i ulo…
Pit 26.12.2013 14:29
Pit
V podstate by nemel byt problem na dostatecne velkou flasku dat takrka jakykoli linux (jako na pevny…
gilhad 26.12.2013 23:39
gilhad
Omlouvám se, že se pletu do Vašeho rozhovoru, ale mám ve Vašem popisu problému pár nesrovnalostí...… poslední
OT 27.12.2013 01:17
OT

Aha, ono to nabobtnalo! Jednak když *buntu, pak LTS, jednak tam je wiki - doporučuji prohlédnout a jednak *buntu není jediná distribuce.
Zkuste volbu "Vyzkoušet...", zda se to vůbec rozeběhne a i z live systému je možnost instalace. USB flash disk je lépe mít připojen už při startu netbooku. Jiné distribuce třeba mají volbu testování média.

V podstate by nemel byt problem na dostatecne velkou flasku dat takrka jakykoli linux (jako na pevny disk) a pouzivat ji tak, s tim, ze kdyz je rozbity hdd, tak je nutno v BIOSu nastavit jako prvni bootovani z te flasky (a nebo ji vzdy pri startu vybrat rucne).

Ale muze se stat, ze to pojede dost pomalu, protoze USB rozhrani neni (v porovnani s napriklad SATA tak rychle e nenarocne na CPU). Treba by mohl byt i inspiraci (nikoli navodem) tento muj clanek o jednom mene vydarenem pokusu: http://www.abclinuxu.cz/blog/gilhadoviny/2010/10/s dhc-karta-jako-root-disk

Pak jsou distribuce specializovane na start z USB, ktere si vse nactou do RAM a na USB prakticky nesahaji.

V linuxu vetsinou jde nastavit skoro cokoli, jen to nemusi byt vzdy uplne snandne a "na par kliknuti"

Omlouvám se, že se pletu do Vašeho rozhovoru, ale mám ve Vašem popisu problému pár nesrovnalostí... Např: tu chybu Vám vyhazuje instalace na přenosné médium nebo pokus o spuštění systému na Vašem PC. Nevím, jaké máte PC, ale problém by mohl způsobovat i SecureBoot, což je technologie ochrany PC před "bootovacími viry". Tedy pro obejití tohoto zabezpečení budete nejspíš potřebovat 64bit iso obraz... píše se to zde:
Instalace ubuntu na UEFI(První krok): UEFI
Tady je návod na instalaci na Flash Disk: z_flash_disku

Co se týče výše zmíněného Unetbootinu, použil jsem ho již několikrát (tedy pokaždé s Flash Diskem), ale žádnou chybu jsem nezaznamenal (a to jsem donedávna měl Windows 8.1, teď mám již čisté Ubuntu 13.10).

A jen mimochodem, myslím že u LiveCD žádné linuxové distribuce nejdou ukládat provedené změny a myslím si, že Live CD je jen hodně dočasné řešení... slouží totiž POUZE na vyzkoušení daného OS. Stačí tak na prohlížení internetu, napsání nějakého dokumentu apod. A pokud chcete používat Live CD jako náhradu OS, tak vřele doporučuji Flash Disk, pokud možno v rozhraní USB 3.0. To je mnohem rychlejší než 2.0 a mnohokrát rychlejší než přenos přes optickou mechaniku.

Pokud máte rozbitý HDD, doporučoval bych radši zakoupit nový a nainstalovat, vyreklamovat nebo odnést do servisu. Nebo popř. zakázat poškozené oblasti a nainstalovat OS znovu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru