Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Win 7 místo XP

Hojte lidi,
máme doma jeden PC a na něm HDD rozdělěný na tři části. Jedena část je vyhrazena pro mě (jako nenapravitelného pařana) s Win XP, druhá je pro matku a sestru (aby všechny svoje chyby nemohli hodit na mě) s druhým Win XP a třetí je bez OS na nějáké větší programy (třeba CoD:MW2) a filmy (HD videa). Všechno mi tu jede dobře, jsem spokojený, akorát chci jít s dobou a naučit se něco nového a přejít z Win XP na Win 7. Instalační DVD sedmičky mám a teď nevím co mám udělat. Systém jsem ještě nikdy neinstaloval, tak nechcu udělat chybu.

Jde o to, že na netu se píše, že musím zformátovat disk, na čistý disk nainstalovat Win 7 a já si nejsem jistý jestli to něják nerozhodí ten druhý systém. A taky jak vůbec tu sedmičku nainstalovat. Jestli to půjde tak ,že smažu svojí část disku a když strčím instalační DVD do mechaniky tak se to načte, nastavím a instaluju.

Prosím poraďte, sice je to asi pro vás blbost, ale jak jsem psal, tak winy jsem ještě neinstalovat, tak je to pro mě nové.

Mglaedr

Předmět Autor Datum
Najprv by si mal pochopit ze ked na tvoj oddiel nainstalujes Win7, tak uz nebudes mat tvoje WinXP (t…
MM.. 21.09.2010 17:16
MM..
Jestli jsem to dobře pochopil, tak když chcu Win 7, tak strčím DVD do mechaniky, zvolím zformátování…
mglaedr 21.09.2010 17:24
mglaedr
Ano. DVD nestaci "strcit", mal by si z neho nabootovat t.j. nastavit si v BIOSe boot z CDROM na prv…
MM.. 21.09.2010 17:29
MM..
V BIOSu jsem taky ještě nikdy moc nepracoval. Můžeš mi napsat jak to tam nastavit? A ještě jedna věc…
mglaedr 21.09.2010 17:36
mglaedr
Neslo by to. Pisal som ze pred instalaciou nemas nic robit, nic formatovat ani nic odinstalovavat n…
MM.. 21.09.2010 17:42
MM..
Díky za rady. Narozdíl od Karla mi byly na něco dobré. Takže radši neinstalovat. Kdybych koupil nový…
mglaedr 21.09.2010 17:46
mglaedr
Stare systemy tam bude furt, ale ked mas 2disky tak by si si mohol svoje Windows spustat tak ze by s…
MM.. 21.09.2010 17:52
MM..
Myslel jsem to tak, že bych z toho stareho disku smazal všechno včetně XP (mojeho). Když bych to sma…
mglaedr 21.09.2010 18:04
mglaedr
No, nic nemusis mazat, ked chces odstranit ten vyber medzi dvoma WindowsXP tak staci odstranit prisl… poslední
MM.. 21.09.2010 18:07
MM..
Este som zabudol na dolezitu vec: pri instalacii to od teba bude pytat instalacny kluc (dlhe cislo)…
MM.. 21.09.2010 18:03
MM..
akorát chci jít s dobou a naučit se něco nového Tohle dokážeš tím, že nainstaluješ Windows 7? Syst…
karel 21.09.2010 17:20
karel
Chtěl jsem radu, ne blbé řeči. Pokud sis nevšiml, Win 7 JE novější než XP a DÁ se na něm naučit to c…
mglaedr 21.09.2010 17:25
mglaedr
DÁ se na něm naučit to co v XP není. Například? Je vidět, že jsi znalec. edit: Že se velikost oddí…
karel 21.09.2010 17:34
karel
Teď slovíčkařích. Je to jiný systém, v každém novém systému jsou změny. Navíc tohle s mojí původní o…
mglaedr 21.09.2010 17:38
mglaedr
Neumíš nic, změnou OS se to nezlepší. Takhle Windows naštěstí nefungují. Pro tebe bohužel.
karel 21.09.2010 17:53
karel
Jak myslíš. Je mi jasné, že toho určitě umíš více než já (jsi tu velké zvíře)[míněno ironicky], tak…
mglaedr 21.09.2010 17:59
mglaedr

Najprv by si mal pochopit ze ked na tvoj oddiel nainstalujes Win7, tak uz nebudes mat tvoje WinXP (tie ktore boli na tom oddieli kam si dal Win7).
Nemusis nutne formatovat, spustis instalacne DVD a vyberes si ten svoj oddiel. Ked ho das v instalatore aj sformatovat tak to zmaze uplne vsetky data na tom tvojom (XP) oddieli. Pred instalaciou nemusis robit nic. Po instalacii Win7 by malo vzniknut nove menu pri starte PC, kde si vyberes bud Win7 alebo polozku povodne systemy a pod nimi budu tie povodne WinXP (tie druhe). Nic sa im nestane ak zvolis v instalatore spravny oddiel (tvoj). Ked zvolis blby oddiel tak ta sestra zabije :)

Jestli jsem to dobře pochopil, tak když chcu Win 7, tak strčím DVD do mechaniky, zvolím zformátování toho svojeho oddílu a po zformátování se tam ten Win 7 sám nainstaluje. Když to teda bude nainstalované, tak v tom úvodním menu, kde vybírám systém po startu, naskočí místo toho mojeho XP sedmička a pak už jedu normálně, akorát se sedmičkou místo XP. Pochopil jsem to dobře?

Ano.

DVD nestaci "strcit", mal by si z neho nabootovat t.j. nastavit si v BIOSe boot z CDROM na prve miesto tak aby sa nacitalo DVD pri starte PC.

Sice sa to DVD da strkat aj v beziacich WindowsXP a nieco ti aj potom vybehne, ale netusim co to potom urobi (bude tam asi aj moznost nejakeho divneho upgrade, mozes skusit ale vysledok moze byt divny. Normalne sa to instauje tak ze nabootujes z DVD).

Programy samozrejme budes musiet do tych Win7 potom nainstalovat vsetky nanovo, ovladace odporucam tiez aktualne (zo stranky vyrobcu zakl.dosky a grafiky).

P.S: to uvodne menu bude take, ze budu tam moznosti
Windows 7
stare systemy

a uzivatel WinXP bude muset zmacknut najprv to "stare systemy" a potom v dalsom menu zmacknut "Windows XP". Preco to je tak, lebo v mrkvosofte su idioti. Takze mozno bude sestra nasrata ze tam musi mackat v menu 2x, tak si to este rozmysli :)

V BIOSu jsem taky ještě nikdy moc nepracoval. Můžeš mi napsat jak to tam nastavit? A ještě jedna věc, když to teda celé zformátuju a resetnu PC, tak potom strčím DVD do mechaniky a ono to načte DVD i z toho výběru systému?

Hmm, tak to je super. Četl jsem něco i o upgradu. Šlo by to něják udělat i bez toho Stare systemy (všechny programy bych předtím odinstaloval [kromě těch na jiném oddílu])?

Neslo by to.

Pisal som ze pred instalaciou nemas nic robit, nic formatovat ani nic odinstalovavat nema to ziaden efekt na tu instalaciu.

Mas nabootovat z toho DVD, formatovanie je ako moznost v instalatore ktory ti tam nabehne (pocas vyberu oddielu sa da aj formatovat), potom klikas na next a on nainstaluje Windows.

Odporucam ti to radsej NErobit na disku na ktorom maju data rodinni prislusnici ptz ked si nie si isty v tom co robis tak neni dobre hrat sa na disku s ostrymi datami (a stavim sa ze zalohu nemaju)

Ked si to chces len skusit, tak si v tych WindowsXP vytvor virtualny PC (google.com a citat su tusim aj zdarma nejake programy na virtualne PC), a hraj sa s instalovanim len v tom virtualnom PC tym si nic neposahas a stale budes mat svoje WinXP v ktorom ti vsetko funguje (na rozdiel od Win7).

Díky za rady. Narozdíl od Karla mi byly na něco dobré. Takže radši neinstalovat. Kdybych koupil nový disk, tak by to, myslím, šlo zapojit současně s tím druhým a z toho starého disku všechno svoje smazat a nainstalovat na ten druhý. To by problémy dělat nemělo, ne? (myslím s tím Stare systemy)

Stare systemy tam bude furt, ale ked mas 2disky tak by si si mohol svoje Windows spustat tak ze by si pri starte mackal F8 alebo F10 apod (zavisi od BIOSu) a vybehlo by boot menu BIOSu, a tam by si zvolil svoj disk a nabehli by Win7 hned. Bez mackania klavesy by automaticky nabehli WinXP z povodneho disku (bez akehokolvek menu).

Alebo by si tam musel dat iny boot manager (napr. XOSL) ale to je pre skusenejsich. Pisem vytvor si vo Windows virtualne PC a v nom si to mozes skusat kolko chces aj s XOSL aj nainstalit WinXP a cez neho Win7 ze co to bude robit atd.

//edit: ptz asi nemas dost skusenosti s tym az sa budes pod Win7 snazit rozchodit staru tlaciaren, TV kartu, apod, upozornujem ta ze vo Win7 niektore taketo starsie HW vobec nefunguju (nie su uz podporovane vyrobcom HW na W7) takze je dobre nechat si tam WinXP a nesahat na ne ak vsetko funguje. S Win7 sa hraj vo VirtualPC.

No, nic nemusis mazat, ked chces odstranit ten vyber medzi dvoma WindowsXP tak staci odstranit prislusny zaznam z boot.ini (ovl.panely - system - rozsirene - startovanie systemu a tam si kliknes na editovat rucne a si to zeditujes, jaky format ma ten subor boot.ini vid www.google.com).

Ked budes instalovat Win7 na druhy disk tak ten prvy odpoj, aby Win7 nenadrbalo to svoje menu na stary disk. Potom pripojis obe disky a budes si volit BIOSom ze co sa startuje (zvycajne je to F10, F11 alebo F12, nie F8). A ako som uz pisal VirtualPC je lepsie :)

Este som zabudol na dolezitu vec:
pri instalacii to od teba bude pytat instalacny kluc (dlhe cislo) a to je mozne legalne pouzit len na jednom PC (to sa zistuje pri naslednej aktivacii cez microsoft). Kedze Windows su za peniaze (ca 3000 korun).

Pochybujem ze ich mas kupene takze to je dalsi dovod preco sa s Windows7 hraj len na VirtualPC, ono ti to nejakych 30dni alebo 90dni bude fungovat aj bez aktivacie (s nejakym (cudzim) instalacnym cislom, na hranie dostatocna doba). Na ten WindowsXP si nesahaj.

akorát chci jít s dobou a naučit se něco nového

Tohle dokážeš tím, že nainstaluješ Windows 7?

Systém jsem ještě nikdy neinstaloval

Hm.

Jak jsou ty oddíly velké taky nepíšeš, o HW konfiguraci taky nic, jen sis sehnal Windows 7 a musíš je instalovat. Třeba potom nebudou fungovat ani některé z těch her, co máš na jiném oddílu.

Chtěl jsem radu, ne blbé řeči. Pokud sis nevšiml, Win 7 JE novější než XP a DÁ se na něm naučit to co v XP není. Dále mám PC konfiguraci napsanou pod káždým svojim příspěvkem (taky HDD, tak poděl třema), ale pokud nemáš tak vybroušený postřeh aby sis toho všiml, tak

CPU: Intel® Core™2 Duo E7500 2.93GHz - Grafika: NVIDIA GeForce 9500GT 1GB - RAM: Kingston 2GB DDR2 - HDD: 180GB

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru