Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Windows XP SP2: maže vůbec úplný formát NTFS data na disku?

Dobrý den, mám tento dost podivný problém. Předem upozorňuji že popis bude detailní aby vynikly podivnosti. Kvůli zasekávání PC jsem se rozhodl pro úplnou obnovu systému. Zvolil jsem tedy úplný (ne rychlý!) formát NTFS, odstranění všech oddílů a instalaci Windows do prázdného disku. Formát trval asi hodinu a něco a pak se spustila instalace. Nevytvářel jsem žádné nové oddíly, instaloval jsem do celého primárního oddílu. A nestačil jsem se divit. Už ze začátku místo aby instalace začala od shromažďování dat o počítači, začala asi od bodu 5, t.j. rovnou instalace a trvala asi 20 minut. Po prvním restartu když jsem v Biosu přepnul boot zpátky na HDD systém normálně z disku nastartoval, ale v dalším běhu instalace se dvakrát jakoby vypnul nebo něco vynechal (bez restartu) a okamžitě běžel dál. Po instalaci normálně šel, nainstaloval jsem aktualizace systému a ovladače základní desky a potom ovladače grafiky. A najednou to samé - při instalaci se určité části jakoby vypouštěly. A při spuštění programů tam byly naprosto stejné chyby jako před instalací.
Musím zdůraznit, že internet a firewal ve Windows byly vypnuté, Windows jsou ověřený originál, disk jsem dal na přezkoušení a nevykazuje chyby (já žádný testovací program na disk nemám). Jediné co by mohlo být v nepořádku je, že mi Prohlížeč událostí ve Windows až příliš často hlásí věci jako "zařízení CDROM0 nebo 1 má chybný blok" nebo "ovladač hlásí chybu řadiče na zařízení CDROM0/1". To může signalizovat Vadu Ide řadiče a vadnou desku, ale jak to může souviset s těmi podivnostmi instalace? Vypadá to úplně tak jako kdyby se jenom - a to částečně - přeinstaloval systém a formát neproběhl, nebo se na to systém vykašlal a řekl si že když na disku už NTFS formát je, co ho otravuju s úplným formátováním a chybná data z lenosti nesmazal? Má s tím někdo zkušenost?

Jinak má konfigurace je AMD Athlon 64 X2 4200+, zákl.deska Gigabyte K8NXP-SLI s grafikou GV-3D1 SLI (2x6600GT) 2Gb DDRAM Kingston 400Mhz, 2xHDD Hitachi, vypalovačka LG GSA-H12N a čtečka DVD ASUS E616A2. Zdroj je Chieftec 560W a podle testeru DeLock je v pořádku.
Děkuji za ochotu a zdravím

Předmět Autor Datum
Tak, docela pekny problemik, ale mozno je menej zahadny, ako sa na prvy pohlad zda. 1. A zmazete vs…
2laak 05.03.2008 06:32
2laak
Právě že ano, projevují se ty samé chyby, dokonce třeba některé hry jedou bezchybně, jiná se stejnou… poslední
Milan L. 05.03.2008 18:19
Milan L.

Tak, docela pekny problemik, ale mozno je menej zahadny, ako sa na prvy pohlad zda.

1. A zmazete vsetky oddiely, mate celu velkost HDD, trebars 400GB NEalokovaneho priestoru a tento priestor instalator NEdokaze formatovat, cili musite vytvorit novy oddiel, ktory sa nasledne naformatuje. Bez toho to nejde.

2. "...Instalacia zacala od bodu 5..." Ak ty myslite, ze v sprievodcovi instalaciou ste sa "ocitol" hned na 5. checkboxe, tak to je myslim v poriadku, pri mojom PC je to rovnako, tieto ukony sa vykonaju tak rychlo, ze si nevsimnete, ked sa vykonaju a instalacia akoby zacala az od bodu 5, aj ked tomu tak nie je.

Ja by som sa skor zameral, aby som nasiel ten chybny kus HW (ak je to HW problem). Je potrebne zacat kontrolou teplot pri zatazi, dalej testovanie ramiek, kontrola kondenzatorov na motherboard-e, dotlacit vsetky kable na doske, vyfukat pasivy od prachu, atd atd.

Inak, PC sa seka aj pri novej instalacii?

Právě že ano, projevují se ty samé chyby, dokonce třeba některé hry jedou bezchybně, jiná se stejnou náročností, od stejného výrobce a se stejným typem instalačky se sekají, dokonce na naprosto stejných místech jako předtím. Občas se stane že kursor myši jde, ale vše ostatní se zastaví, někdy zatuhne i ten a přímo na ploše, naprosto bez zátěže.
Jinak C:\ disk má jen 160Gb, to musí Win XP s SP2 zvládnou rekreačně, druhý disk D: má 200Gb ale ten jsem neformátoval, mám tam důležité zálohy. Vypálit nejdou, protože spuštění vypalovačky nebo DVD čtečky často vede k MCE a pádu do modra, což samo o sobě signalizuje neodstranitelnou hardwerovou chybu kterou Athlon včas oznámí. Zas to vypadá na řadič Ide desky. To beru, ale není mi jasné, jak to že úplný formát NTFS skutečně pravděpodobně nesmazal některá data na disku. S tím jsem se ještě nesetkal, i když už jsem slyšel tvrzení že např. MBR sektor dokáže úplně vymazat pouze formát FAT 32.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru