Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace WindowsXP - Acer (z disku)

Zdravím vás. Mám na vás jednu prosbu o radu. Mám zde jeden starší notebook Acer řady 1360. Počítač užívalo předemnou několik lidí a dle toho, co vše jsem v PC nacházel, tak soudím, že to byly ti "obyčejní uživatelé", kteří moc nevěděli co a jak a hlavně nic moc neřešili. Bohužel podle toho to tak i vypadá, hlavně systém - spousty zbytků po starých programech, programy rozházeny všude možně na disku, neznámé soubory, systém není zrovna nejrychlejší, mívá časté záseky (ne doslova, spíš někdy nereaguje a pak se rozeběhne), některé programy pořád "padají" i po přeinstalaci. Navíc se jaksi nikdo moc neobtěžoval se zabezpečením softwaru proti malware (neaktualizovaný antivir, žádný antispyware, antispam, systém provozován pouze pod Administrátorským ůčtem). K tomu se ještě v systému nějak často objevují trojské koně (nejprve jeden - odstraněn, minulý týden dva - ostraněny). Já už jsem tam sice programy pro zabezpečení dal, ale moc se to nezlepšilo. No prtostě byla celkově zanedbána údržba SW, ale také HW (prach). HW už je v pořádku (měl jsem ho rozebrán do šroubku a důkladně jsem ho vyčistil). Teď by bylo potřeba provést údržbu i SW. Než ale složitě a zdlouhavě řešit proč a jak, atd, asi bude jednoduší a rychlejší uděl novou nstalaci systému a od začástku ho dobře zabezpečit (běžný účet, nějaký nativir, antispyware, instalovat jen to, co je třeba, atd). Potřeboval ale bych poradit - je to Acer s jejich "užasným non disc recovery system" - vše je uloženo na nepřístupném sektoru na pevném disku. Zajímalo by mne tedy:
- postup instalace je obdobný, jako u klasické instalace z CD/DVD¨, nějaké záludnosti?(vejdu do BIOS, zapnu eRecorvery, uložit, restart, poté alt+F10 a pokud ten sektor někdo nesmazal tak by měl obnova naběhnout)
- jak to pak probíhá dál?
(naběhne instalace Windows, smažou se staré sektory, vytvoří nové, formátování a instalce - vše?)
- někde jsem četl, že přes eRecorvery nelze naformátovat disk v NTFS (prý to lze vybrat, ale disk se pak stejně naform. jako FAT32)
- jedná se o novou "čistou" instalaci Windows nebo jen přepsání starého
- je ten sektor se systémem opravdu nepřístupný? (nemůže se tam nějak dostat nějaký malware - virus,červ. Abych nedělal novou instalaci systému zbytečně).
Díky moc za každou radu, postřeh.

Předmět Autor Datum
Je to blbé ale přesně je to popsaný v manuálu!-nebo emanuálu na stránce výrobce. Já si to přesně u…
MM_tank 28.06.2010 15:48
MM_tank
Ahoj, díky za rady. Co se týká toho postupu, s tím si nějak poradím. Ten návod na stránkách výrobce…
pokuston 28.06.2010 16:39
pokuston
Při recovery se disk znovu naformátuje ( proto se může zdát, že se nic neděje, když delší dobu je je…
nononot 29.06.2010 08:47
nononot
Zdravím, díky. Nad tím právě přemýšlím, jestli využít eRecorvery (pokud půjde) a pak doinstalovat vš… poslední
pokuston 29.06.2010 18:59
pokuston

Je to blbé ale přesně je to popsaný v manuálu!-nebo emanuálu na stránce výrobce.

Já si to přesně u aceru nepamatuju. Data každopádně všechna zazálohuj mimo disk(vypal) a pak to vyzkoušej. Ta recovery instalace bude nejspíš bez posledních service packů, se starými ovladači ale zato s debilním nortonem možná trialkou office....takže vlastně moc čistá nebude.Sobě to instaluji vždy ručně.

- někde jsem četl, že přes eRecorvery nelze naformátovat disk v NTFS (prý to lze vybrat, ale disk se pak stejně naform. jako FAT32)

Jo toho jsem si u starých recovery založených na dosu a ghostu všiml. Jde to pak ale zase zpátky jednoduše převést na ntfs.

- jedná se o novou "čistou" instalaci Windows nebo jen přepsání starého

čistou s omezením viz výše

- je ten sektor se systémem opravdu nepřístupný? (nemůže se tam nějak dostat nějaký malware - virus,červ.

Viry v posledních letech nemažou disk. Kdyby takový byl tak to smaže nebo se tam nahraje. Do datovýých souboprů které se rozbalují se pravděpodobně nedostane,to by musel být napsaný jen pro tento účel.

Abych nedělal novou instalaci systému zbytečně).

No bóže:-p aspoň se to naučíš.

Ahoj, díky za rady. Co se týká toho postupu, s tím si nějak poradím. Ten návod na stránkách výrobce jsem si četl, takže ten postup by problém být neměl. Spíš mi jde o takové ty věci, které tam nepíší. Data samozřejmě zazálohuji, to není problém (je toho totiž málo). Co se týká té instalace. No s tím tak nějak počítám, že čisté Windows to nebudou, tedy že tam nějaké ty nepotřebné doplňky budou. Tou čistou jsem měl spíš na mysli, jestli se odstraní/zruší ten starý systém, disk se naformátuje a nainstaluje se nový systém nebo jestli se původní systém přepíše novými soubory. Jde mi totiž o to, zlikvidovat hlavně ty škodlivé programy (dost možná tam tě je nějaký program co stahuje trojské koně, protože kde jinde by se tam sami brali). Tak hlavně kvůli tomu mě to zajímá. Stejně tak, zdali nění nějaká šance, aby se nějaká potvora dostala do toho sektrou s instalací systému a já pak neinstalovat již nakažený systém.
Jednoduše, zdali nebude lehčí použít svoje instalační CD se systémem, naistalovat ho, přihlásit na licenci (pokud to lze), která je na notebooku a pak ručně doinstalovat ovladače a programy.

Při recovery se disk znovu naformátuje ( proto se může zdát, že se nic neděje, když delší dobu je jen černá obrazovka). Do recovery oddílu by se škodná dostat neměla - alespoň jsem o tom nikdy nečetl. Ale bude na tom spousty balastu a bude bez aktualizací a posledního service packu. Použil bych, být tebou, instalační CD se stejnou verzí systému, jaký je na NB s licenčním číslem z NB. Vyladěný systém bych pak zálohoval třeba Acronisem.

Zdravím, díky. Nad tím právě přemýšlím, jestli využít eRecorvery (pokud půjde) a pak doinstalovat vše potřebné a zároveň dát pryč vše nepotřebné. A nebo jestli použít rovnou novou instalaci z CD a přihlásit jej pak na licenci, která je vylepena na notebooku a doinstalovat jen vše potřebné. Ta druhá varianta mi připadá lepší. Ale raději se zeptám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru