Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace iTunes ve Vistách

Dobrý den,

asi před půl rokem jsem stáhnul aktuální verzi Apple iTunes na svůj počítač s operačním systémem Windows Vista SP1 a vše fungovalo tak jak mělo. Úspěšně jsem také prošel jedním nebo dvěma updaty, než po jednom z nich iTunes při pokusu o spuštění začlo hlásit:

"iTunes was not installed correctly. Please reinstall iTunes. Error 7"

Po nějaké době, kdy jsem čekal, jestli se problém náhodou nevyřeší sám, třeba s vydáním další aktualizace, jsem se pokusil o to, co zpráva říkala - reinstalaci. Nepamatuju si už přesně, jak jsem postupoval, každopádně se mi od té doby přehrávač nepovedlo nainstalovat tak, aby se alespoň úspěšně spustil. Zkoušel jsem už:

1) odebrat pomocí ovládacího panelu Programy a funkce všechno, co mělo s programem nějakou souvislost - iTunes, QuickTime, Apple Mobile Device, Apple Software Update, Apple Application Support, Bonjour (vynechal jsem jenom Safari, ale to by s problémem nemělo mít vůbec žádnou spojitost); a to jak v pořadí, které doporučuje Apple, tak i v úplně náhodném.

2) smazat veškeré složky související s výše uvedenými programy v Program Files manuálně (včetně složky Apple Computer v Common Files), což se někdy zkomplikovalo tím, že jsem pro jakoukoli manipulaci s nimi musel pracně přepisovat vlastníka a oprávnění, nebo v Task Manageru zastavit iPodService.exe.

3) smazat všechny položky v C:/ProgramData/Apple Computer kromě těch, které naprosto jasně souvisely se Safari

4) smazat vše, co souviselo s kterýmkoli programem Apple v AppData, a to ve složkách Local (jak v podsložce Apple Computer, tak i v Temp, kde jsem soubory vyhledával pomocí Windows Exploreru s nastaveným vyhledáváním ve skrytých a neindexovaných položkách), LocalLow (tam jsem opět musel sáhnout k přepisování práv) a Roaming. Výjimkou je opět Safari, kterému jsem ale taky musel nějaký důležitý soubor omylem smazat, protože mi od jedné takové "akce" hlásí nesprávnou konfiguraci aplikace kdykoli, kdy se je pokusím spustit.

5) podívat se po souborech souvisejících s "Apple", "QuickTime" nebo "iTunes" v C:/Windows/System32

6) stáhnout nástroj Windows Install Clean Up a hledal jsem nesmazané instalátory iTunes, QuickTime, Apple Appliaction Support atd. Nenašel nic, protože se mi všechny instalátory povedlo bez větší práce najít a smazat manuálně.

7) pomocí jednoho návoduodstranit Bonjour, které není vidět ani v Task Manageru a které nejde z Program Files smazat přímo bez ohledu na to, jak si hrajete s oprávněními. Pokus byl úspěšný a Bonjour jsem z počítače dostal, ale problém to nevyřešilo.

8) v msconfig.exe najít a zamezit spouštění aplikací souvisejících s iTunes - byl tam iTunes Helper, nějaký program související s QuickTime a samozřejmě Bonjour

9) pomocí regedit.exe smazat všechny položky v registrech, které by nějak souvisely s iTunes, QuickTime, Apple Software Update, Application Support atd.

1O) stáhnout (podle doporučení Applu) Microsoft .NET Framework v nejnovější verzi, to je myslím 3.5.1

11) vypnout UAC a nakonfigurovat DEP tak, aby nebránilo iTunes, což se nepovedlo; i po úplném vypnutí DEP pomocí příkazové řádky se ale problém nevyřešil.

12) stáhnout z filehippo.com starší verze iTunes, a to jak devítkové (třeba 9.0.0 nebo 9.0.1 místo 9.0.3), tak i osmičkové (myslím, že 8.2.něco). Problémy s instalací byly ale úplně stejné.

Předmět Autor Datum
13) nainstalovat iTunes na jiném počítači (s Windows XP), přenést všechny výsledné soubory, které se…
zoufaly itunes user 27.02.2010 23:23
zoufaly itunes user
pokial inštaluješ quicktime player,neinštaluj itunes a opačne,itunes má v sebe quicktime player,poki…
audax 28.02.2010 05:31
audax
[quote="audax"]pokial inštaluješ quicktime player,neinštaluj itunes a opačne,itunes má v sebe quickt…
zoufaly itunes user 28.02.2010 13:43
zoufaly itunes user
bohužial moje osobné skúsenosti zatial vždy potvrdili absolutny opak,pokial som okrem itunes doinšta… poslední
audax 28.02.2010 17:53
audax

13) nainstalovat iTunes na jiném počítači (s Windows XP), přenést všechny výsledné soubory, které se mi podařilo najít, na můj počítač a obejít tak instalaci. To jsem zkoušel dvakrát, poprvé jsem přenesl jen složku iTunes v Program Files, což bylo samozřejmě nedostatečné, po druhé jsem ale přenesl i QuickTime, Apple Software Update atd. a celou složku Apple Computer z Common Files. Zajímalo by mě, jestli tohle teoreticky může fungovat. Už teď vím, na co jsem zapomněl (třeba na AppData, a podívat se jinam by asi taky stálo za to), ale třeba je to prostě nemožné.

14) měnit místa instalace - kromě Program Files jsem zkoušel nechat iTunes instalovat se na disk D, do Dokumentů, Hudby atd.

Samozřejmostí je, že jsem zkoušel tohle všechno kombinovat a odstraněné položky jsem ještě smazal z Koše. Stejně jsem ale skoro pokaždé dostal tuhle hlášku:

"Error 1721. There is a problem with this Windows Installer package. A program required for this install to complete could not be run. Contact your support or package vendor."

Asi jednou nebo dvakrát se mi povedlo instalaci úspěšně dokončit, jenže to se po pokusu o spuštění iTunes.exe znova objevila Error 7. Několikrát jsem podle doporučení zkusil nejdřív nainstalovat samostatně QuickTime a až potom iTunes. Hláška o problému s Windows Installerem se objevila hned při instalaci QuickTime, ale jednou - byla to naprostá výjimka - se mi podařilo při "Rolling action back" a potom po klepnutí na "Finish" skutečně nainstalovat funkční QuickTime, který šlo normálně používat. Jakmile jsem k němu ale dostáhl iTunes, tak se objevila už zase neřešitelná chyba 1721, QuickTime to ale neovlivnilo a fungovalo dál. Tuhle funkční verzi jsem ale později zase smazal při dalších pokusech rozjet iTunes.

Problém určitě není v tom, že bych používal Service Pack 1 - zkoušel jsem vyčistit systém všemi těmihle způsoby a updatovat na SP2, iTunes ale zase nefungovalo, takže jsem se vrátil k bodu obnovy a dál jedu na SP1. Kvůli tomu si myslím, že i když Apple formálně žádá, abych se ujistil, že mám nejnovější verzi systému se všemi aktualizacemi, můj problém v tom není.

Je mi celkem jedno, jestli je chyba na straně Applu, nebo Microsoftu. Vypadá to spíš na to druhé, tu hlášku o problému s Windows Installerem vyhazuje víc programů a třeba Symantec nabízí dost radikální řešení, které mi ale přijde dělané spíše pro XP (tak pro začátek, nezjistil jsem, jak restartovat počítač tak, aby se spustil v režimu s pomocí příkazové řádky. Ve Vistě k něčemu takovému musím Windows neočekávaně ukončit, a to přece není to samé co restart).

Nemám iPhone ani iPod, takže iTunes pro mě není životně důležitá věc pro synchronizaci (dokonce i k tomu účelu konec konců existují alternativy). A protože v Česku si moc neužiju iTunes Store, využíval jsem a chci ten program využívat jen jako normální přehrávač a nástroj k vypalování, což asi spoustě lidí přijde trochu ujeté. Vím, že lze najít spoustu přehrávačů zadarmo, které jsou lépe vybavené, rychlejší a ke kterým lze dokonce dostáhnout i nějaké imitace Cover Flow atd. Teď už mám ale ze zprovoznění iTunes pomalu obsesi, zajímalo by mě, co normálnímu fungování může bránit. Ve vedlejším pokoji běží počítač s Windows XP SP3, na kterém lze iTunes úplně normálně instalovat a spustit - po smazání pomocí obyčejných Programů a funkcí dokonce opakovaně. To je něco, co mě provokuje ještě víc.

pokial inštaluješ quicktime player,neinštaluj itunes a opačne,itunes má v sebe quicktime player,pokial dodatočne doinštaluješ quicktime player,ten prepíše inštalačné súbory itunes a tie potom nejdú nijakým spôsobom korektne odinštalovať,vo viste a vyššie inštaláciu prevádzaj výlučne ako administrator,alebo ako člen skupiny administratorov a aj tam radšej spusti setup pomocou "run as administrator.." alebo počas inštalácie vypni UAC..

[quote="audax"]pokial inštaluješ quicktime player,neinštaluj itunes a opačne,itunes má v sebe quicktime player,pokial dodatočne doinštaluješ quicktime player,ten prepíše inštalačné súbory itunes a tie potom nejdú nijakým spôsobom korektne odinštalovať[/quote]

Co vím z různých diskuzí včetně těch na stránkách Applu, tak to takhle nefunguje; samostatná instalace QuickTime nebrání pozdější instalaci iTunes a ta zas"nechá být" už nainstalované QuickTime.

[quote="audax"]vo viste a vyššie inštaláciu prevádzaj výlučne ako administrator,alebo ako člen skupiny administratorov a aj tam radšej spusti setup pomocou "run as administrator.." alebo počas inštalácie vypni UAC..[/quote]

Vypnou UAC jsem zkoušel už dřív a nezbralo to, ale v kombinaci se spuštěním jako administrátor to vyšlo. Díky, mám konečně funkční iTunes!

bohužial moje osobné skúsenosti zatial vždy potvrdili absolutny opak,pokial som okrem itunes doinštaloval aj samostatný quicktime player jedno v akom poradí,vždy to niekde spravilo väčší alebo menší prúser v tom,že itunes sa naoko odinštalovali,ale fyzicky na disku zostali nejaké dobre zašité zbytky a tie bránili korektnému inštalovaniu inej verzie alebo pri spustení nejakého quicktime videa to vyhodilo chybu o poškodenej inštalácii itunes,aj ked tam už vlastne nemala byť vôbec prítomná,korektne sa to chová len pod mac os,pod windows to má stále nejaké muchy,na ktoré narazíš náhodou,preto radšej preventívne radím,pokial to nieje životne nutné,radšej to pod windows nemiešať,bud itunes s tým čo v sebe má,alebo čistý kompletný quicktime player bez itunes,aj ked musím dodať,že posledné verzie už majú ozaj len chybičky krásy a tých skrytých zádrhelov je tam už len mizivé minimum oproti starším verziám,ale ešte stále to nieje úplne neprestrielne blbuvzdorné...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru