Předmět Autor Datum
viewtopic.php prohlédni si to :)
Reaper 13.03.2011 12:49
Reaper
Jen minimum notebooků umožňuje výměnu grafiky, pokud je grafika integrovaná, tak to nelze.
host 13.03.2011 12:51
host
LZE. Píšu z NTB, kterému se spálila grafika integrovaná, mám v něm novou. Stačí se obrátit na firmu,…
Danuška 23.08.2011 22:16
Danuška
byla jsem ve 2 servisech, v jednom mi řekli, že nelze vyměnit, že by to bylo na výměnu celé desky, a…
Danuška 23.08.2011 22:40
Danuška
Danuško, je vedro, tak ti asi trochu přeskočilo... Pokud jsi měla "spálenou grafiku", pak jsi měla…
touchwood 26.08.2011 12:46
touchwood
Mě rozhodně nepřeskočilo, ano? To, že se mi spálila grafika mi řekli v servisu. Ano, že SE SPÁLILA G…
Danuška 26.08.2011 18:33
Danuška
já myslím že servisy mají pájecí stanice za statisíce a že to umí pájet skoro samo :D poslední
michal012 09.03.2013 12:51
michal012
Výměna grafiky možná není.Výměna desky by možná šla.Ale cena za výměnu přesáhne hodnotu tvého notebo…
Reaper 13.03.2011 12:52
Reaper
Výměna integrované grafiky možná je, ale ne každý servis si na to "troufne" resp. zná ty technologie…
Danuška 23.08.2011 22:21
Danuška
No tazatel možná spíš myslí výměnu za výkonnější aby notebook vylepšil na hry. Tak taková výměna u t…
MM_tank 24.08.2011 02:37
MM_tank
Astronomická cena ani mé rozhodnutí opravovat ten stroj to rozhodně nebyl. Neplatila jsem nic, proto…
Danuška 25.08.2011 21:33
Danuška
Nešlo o ASUS M50V s nVidií GF 9300M G? Stářím by asi tak odpovídal a mám o něj strach, protože by to…
Potkan007 26.08.2011 12:15
Potkan007
Nn, je to FSC.
Danuška 26.08.2011 18:36
Danuška
a konkrétně karta NVidia Geforce 8400M G
Danuška 26.08.2011 18:41
Danuška
Za běžných podmínek se integrovaná grafika u (především nového) notebooku spíše nevyměňuje, vymění r…
VN 24.08.2011 03:51
VN
v mém případě to beru jako rozumné řešení, viz výše, karta byla s nejvyšší pravděpodobností připájen…
Danuška 25.08.2011 21:41
Danuška
oprava: v rozmezí prakticky 6 měsíců od překročení 2 let užívání...
Danuška 25.08.2011 21:53
Danuška

LZE. Píšu z NTB, kterému se spálila grafika integrovaná, mám v něm novou. Stačí se obrátit na firmu, člověka, servis, který s tím má zkušenosti. Výměna té grafiky + grafika samotná mě vyšli na 4500Kč. Přes soukromníka, který spravuje počítače v podnicích. Když někdo umí, udělá to, jinde tě okecají s tím, že to nelze, přitom logicky to nějakým způsobem asi lze...:-)

Danuško, je vedro, tak ti asi trochu přeskočilo...

Pokud jsi měla "spálenou grafiku", pak jsi měla buď nějakou obstarožní plečku ještě s PLCC sokly nebo se ta "závada" netýkala grafiky. Moderní grafiky jsou totiž osazeny BGA pouzdry (jednoduše zapájené na desce, přičemž spoje jsou realizovány dvojdimenzionálním polem kuliček ze speciální SMD pájky), které jde odpájet jen horkovzdušně, napájet pak lze POUZE nové obvody osazené nepoužitými kuličkami, a to opět horkovzdušně (v peci). Já vidím několik problémů:

1. mít vybavení (při trochu šikovnosti stačí instalatérská horkovzušná pistole, ale na moderní několikavrstvou desku a GPU bych si to nedovolil použít), tj. SMD linku sestávající se alespoň z pece.
2. mít náhradní GPU - a to pokládám za největší problém, ty se jen tak nedistribují

Takže ve výsledku: ano, lze opravit opravdu vše, ale k tomu je třeba vybavení. A to rozhodně "člověk co spravuje PC v podnicích" mít nebude, z toho plyne jediné - chyba byla triviální, např. vadný napěťový regulátor, upadlá/upálená součástka nebo konektor.

Principiálně řečeno: já sám mám docela velké možnosti, jak opravit IT techniku, ale omezuju se max. na výměnu kondenzátorů, popř. menších čipů, protože oprava těch "velkých" je jednak hodně riskantní a pak je nelze koupit "normálně v krámě." Navíc při ceně, co by to stálo (práce, náhr. díly), se to nevyplatí - vyjde levněji koupit nový kus.

Takže příběh jsi napsala hezký, ale všechno to je trochu jinak.

Mě rozhodně nepřeskočilo, ano? To, že se mi spálila grafika mi řekli v servisu. Ano, že SE SPÁLILA GRAFIKA. Nebo doslova: "Víte, to nemá smysl, ta grafika je spálená..." Potřebuješ to kolkovaně?? Takže přeskočilo chalanům v servisu a to dokonce už začátkem března. Takže si sdovolením nech to rýpání.

K bodu číslo jedna: vybavení, které popisuješ, máme k dispozici, tudíž ho měl k dispozici i zmíněný chlapík. Dokonce máme pece, které dodržují dokonale přesnou teplotu, takže s tímto problém nebyl. Nakonec ale reflow nedělal. Máš asi trošku omezený rozhled, co všechno za vybavení je v průmyslových podnicích, které umožňuje péct grafiky i v daleko dokonalejších podmínkách, než jsou domácí trouby tolik propagované na netu. Takovéto řešení ale je omezené a o výdrži takto "opravené" grafiky ani nemluvě. S tím jsem ale počítala, ale .

Takže z toho vyplývá jedno, v 1. servisu byli pánové úplní volové co nepoznali integrovanou a neintegrovanou kartu a ani to, že byla vadně připájena nebo "spálena" a už vůbec se nenamáhali zjistit, že má grafika je evidentně vyměnitelná. Hlavně měli plnou hubu keců o tom, že je ten disk "neodborně přidělaný". To už i laik si na netu sežene kvalitnější informace. Takže koukám pomalu jeden servis hází špínu na druhej a hlavně jsou všichni největší znalci a kingové v oboru. Velký h... Nakecali mi hovadiny, že to je pasé a hele, mě pod rukama fachá stroj.

Pokud je na faktuře napsáno: VÝMĚNA GRAFICKÉ KARTY, podle tebe to asi znamená "upadlý konektor" nebo asi naprostý výmysl, protože karty se jen tak nedistribují. No prosím, mysli si co chceš. Já mám vyměněnou kartu v notebooku, v mém případě se to vyplatilo, tak nevím, co je za problém. Že to je drahé, neekonomické apod?? To je individuální záležitost a každý nechť soudí podle svých potřeb.

Výměna integrované grafiky možná je, ale ne každý servis si na to "troufne" resp. zná ty technologie. Taky jsem si myslela, že poté, co jsem na obrazovce svého NTB viděla již jen zelené pruhy, je konec a notebook letí oknem. Kulový. Stačí obejít pár servisů a najdou se lidi, kteří vymění i integrovanou grafiku, měla jsem štěstí na druhý pokus. Sama nevím, jak je to udělal, nicméně mám NTB s integrovanou grafikou a na Faktuře za opravu bylo za kompletní výměnu grafické karty 4500Kč.

No tazatel možná spíš myslí výměnu za výkonnější aby notebook vylepšil na hry. Tak taková výměna u těch grafik přípájených na desce možná není. /shválně nepíšu interní nebo externí záleží jak je to fyzciky napájené na desce/.

Některé drahé notebooky /30+/mají grafiku na zvláštní destičce a celá se vytáhne a vymění za lepší.

Ty jsi měla s ntb problém a rozhodla ses ho dát za poměrně astronomickou cenu opravit.

Znám servis kde ty grafiky mění a opravují třeba i vadné základní desky na ntb. Vzhledem k podobné ceně /3500-4500/a faktu že se zpravidla jedná o 3-5ti leté stroje zpravidla těch /tehdy/ levnějších modelů a na opravu je poskytována záruka jen tři měsíce tuto možnost opravy zákazníkovi sdělím ale řeknu mu, že mu tuto možnost rozhodně nedoporučuji. Protože dnes stejný NOVÝ notebook s lepšíma parametrama sežene mezi 8-10tisíci , s dvouletou zárukou...

Pokud ti dali záruku delší jak tři měsíce napiš mi prosím adresu kde to provádějí.

Astronomická cena ani mé rozhodnutí opravovat ten stroj to rozhodně nebyl. Neplatila jsem nic, protože náklady na opravu šly na firmu. Původně jsem jim dala ten stroj, aby udělali reflow pomocí pistole jakožto možnou poslední možnost s tím strojem něco dělat, jinak nemám co ztratit a jde na díly. Ale objevil se chlápek, co říkal, že to je škoda, že se na to ještě jukne. Ten stroj byl v naprostém pořádku, výkonný, zachovalý ale poškozená GK.

Vzhledem k tomu, že mi disk a grafika v tom stroji umřela téměř ve stejnou dobu, již jsem nepovažovala za možné, že ho někdy budu používat. Koupila jsem si dražší netbook, stroj, který píše dokumenty a prohlíží net a používala ho půl roku (spokojenost, nejsem až tak náročná). Následně mi notebook vrátili opravený, s novým diskem a grafikou. A šlape jak hodinky.

Poruchu jsem si nezpůsobila sama, stroj jsem vysoce šetřila - nebyl nijak extra levný (střední cenová kategorie), nepřetěžovala jsem ho, nepřehříval se, hry rozhodně na noteboocích nehraju, od toho jsou stoláky (ty ve chlazení nic nepředčí), ale konkrétně u té grafiky jsem ho s vysokou pravděpodobností koupila s výrobní vadou, jedna dosti obsáhlá série totiž při výrobě zvolila špatnou pájku a grafiky byly tudíž špatně připájené k desce. Všem lidem se vada projevila po 2. roce používání. Druhá věc je ta, že ve stejnou dobu NVidia prodala sérii vadných grafických karet, u kterých se tato vada rovněž projevila.

Bohužel, neznám adresu ani jméno člověka, který výměnu prováděl, jednalo se o soukromý servis starající se o firemní sítě. Na přesný postup výměny mé karty se však mohu v budoucnu poptat. Na seznamu strojů s externí (vyměnitelnou) grafikou jsem můj typ nenašla, v následném servisu mi řekli, že oprava grafiky nemá smysl, že to je na výměnu desky. Pak se mi po 3 měsících NTB vrátil s vyměněnou grafikou.

Víc nevím, předpokládám, že buď karta šla odpájet a připájet nová, ačkoli mi v servisu řekli, že je integrovaná a že oprava nemá smysl. To je asi jediná možná odpověď, jakto že má "integrovaná karta" šla vyměnit. A vzhledem k tomu, že porucha byla s vysokou pravděpodobností způsobena výrobcem a chlápek věděl jak na to, tak mi snad tu kartu už připájel kvalitněji, než tam v Asii špatná pájka na lince :-)))

Za běžných podmínek se integrovaná grafika u (především nového) notebooku spíše nevyměňuje, vymění raději desku. Notebook je dobré kupovat už v přímo konfiguraci, která Tě takříkajíc uspokojí.

Pokud máš notebook s tzv. MXM slotem (viz verze), grafika je v něm, pak ji můžeš vyměnit - ALE - je tu malý problém, nové mobilní dedikované grafiky se zvlášť prostě (ve většině světa - mimo nějaké možnosti někde v Asii) neprodávají. Maximálně starší vybrané někde na aukru, ebay apod.

Z hlediska upgradu notebooku za účelem navýšení grafického výkonu pak budeš (viz MXM slot) vybírat buď z nějaké dedikované, která byla dostupná/vyskytovala se v rámci modelu notebooku (vyšší, výkonnější konfigurace). Jestliže jinou, tak možné problémy s BIOSem (pokud to není věcí grafiky), ta jiná ovšem nemusí mj. tak dobře korespondovat s navrženým (možnostmi) chlazení notebooku atp.

Cena 4500 Kč za výměnu nějaké vadné integrované grafiky na starším notebooku vs záruka z toho - potencionální životnost, to je na zvážení konkrétní situace (tedy může to být rozumné řešení, ale také naprosté vyhození peněz). V případě pozáručních oprav platí dvojnásob.

v mém případě to beru jako rozumné řešení, viz výše, karta byla s nejvyšší pravděpodobností připájena vadnou pájkou v jedné velké sérii strojů, takto postižená série vykazovala identické potíže v rozmezí prakticky 6 měsíců od začátku používání. Karta byla vyměněna a znova napájena, vyměněn disk na nahrán nový systém, který tolik nezatěžoval (oproti Vistě), stroj není zatěžován, nehraju hry, žádné graficky náročné programy a šlape výborně, i po 2 letech se nepřehřívá, baterie vydrží min 1,5 hodiny. Uvidím, jak dlouho ještě vydrží, kamarádi, co mají stejnou značku, běžně ten stroj využívali 5 - 6 let, než zvažovali nový, já byla výjimka..... ale to bohužel člověk nepozná, když ten stroj kupuje, co za vadu skrývá...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru