Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Internet vypadává, ale modem pořád "svítí"

Zdravím,
jsem blondýna, takže domluva se mnou možná nebude zrovna jednoduchá, k tomu ještě jen běžný uživatel počítače.
Teď ale k dotazu. Máme už nějaký čas problém s internetem, dřív ale, co vím, nic takového nebylo. Začalo to postupně a je to horší a horší (častější), chtěla bych zjistit, jestli se to dá opravit nějakým přenastavením, nebo je to modemem a vyřeší to koupě nového. Internet několikrát za den vypadne. Připojení používají 3 počítače v bytě, všechno notebooky. Na tomhle se mi nikdy nic neobjeví (žádné hlášení o chybě..), jen to "tiše" vypadne. Na jednom z notebooků prý občas zahlásí, že je problém s IP adresou, že ji používá jiný přístroj v síti. Když internet vypadne, v hledáčku bezdrátových připojení naše síť není vůbec vidět. Když se jdeme ale podívat k modemu, svítí všemi světýlky tak, že by fungovat teoreticky měl. Máme připojení přes wifi. Nahození internetu zpět se podaří jen když restartujeme modem. Občas se stane že i hned po zapnutí zpátky, vypadne internet znova, tak to necháme chvíli odpočívat. Naše domácnost teď vypadá tak, že pořád běháme k modemu, vypínáme ho a zapínáme. Když to vypadne, vypadá to uplně stejně na všech 3 počítačích, nestane se, že by to na jednom fungovalo. Taky se nestane, že by se to po nějaké době vzpamatovalo, pokud to vypadne, můžeme čekat třeba dva dny, ale bez restartování modemu to nenaběhne.

Pokud bude potřeba vypsat nějaké údaje o modemu, připojení nebo cokoliv, někde to vyhrabu a napíšu. Jen prosím upřesnit, zda mám štrachat ve všech počítačích, nebo jen v tom, ze kterého píšu. Každý má asi jiné nastavení připojení atd., takže počítám že budu obíhat všechny :) Například na tomto počítači je získávání IP adresy připojení automatické, nevím jak na ostatních, pokud to blbne kvůli tomu že se tlučou adresy, nebo co se tam může dít...netuším.

V každém případě děkuji za případnou pomoc bezradným blondýnkám.

SR

Předmět Autor Datum
Ahoj blondýno, :-) v první řadě udej značku a model toho "modemu", ať víme, s čím máme tu čest. Nic…
touchwood 08.12.2013 11:25
touchwood
Samozřejmě se mi plete modem a router, celou dobu jsem tedy mluvila o routeru od "té wifiny". To jsi…
SR 08.12.2013 12:08
SR
pokud je už starší, klidně bych koupil nový - je možné, že nepomůže ani výměna zdroje, protože nafou…
touchwood 08.12.2013 13:33
touchwood
Dobře děkuju za doporučení. Sice jsem právě toto nechtěla (opatřovat nový), proto jsem chtěla zjisti… poslední
SR 08.12.2013 14:37
SR
pár poznámok k domácej Wifi - WiFi bolo pôvodne určené k pripojeniu jedného, jediného zariadenia k…
Joseph 08.12.2013 12:49
Joseph

Ahoj blondýno, :-)

v první řadě udej značku a model toho "modemu", ať víme, s čím máme tu čest. Nicméně s největší pravděpodobností je po klinické smrti buď sám "modem" nebo jeho zdroj. Psát konfiguraci jakéhokoli PC nemá smysl, protože jsou postihnuty všechny, a tudíž (s pravděpodobností hraničící s jistotou) problém nebude v nich.

edit: problémy s IP adresou jdou na vrub restartu DHCP serveru v routeru, který po restartu "zapomene", komu co přidělil a přidělí stejnou IP adresu jinému počítači.

Samozřejmě se mi plete modem a router, celou dobu jsem tedy mluvila o routeru od "té wifiny". To jsi ale asi pochopil, když to píšeš v uvozovkách.
Oba vždy ale svítí, jako když vše funguje jak má, když je například problém u UPC a díky tomu nejde internet, přestanou svítit tomu odpovídající světýlka. Modem teď nevím, co je zač, určitě je už ale postarší. Ale ten router je samozřejmě netgear, o kterém píší, že to není zrovna dobrá volba. Je to Wireless-N 300 Router (JWNR2000).

pokud je už starší, klidně bych koupil nový - je možné, že nepomůže ani výměna zdroje, protože nafouklé kondíky budou i uvnitř, ne jen ve zdroji.

Pokud chceš kvalitnější router, doporučuju Mikrotik, který má na své základní desce integrován napěťový zdroj, a je tedy celkem imunní vůči kolísání napětí: http://www.alza.cz/mikrotik-rb751u-2hnd-d307375.ht m#recenze

Nastavit "základní" router by neměl být problém přes webové rozhraní. Více přes Winbox. Alternativou je pak nějaký TP-link, který to nastavení má trochu lidštější (spíše barevnější ;-))

Dobře děkuju za doporučení. Sice jsem právě toto nechtěla (opatřovat nový), proto jsem chtěla zjistit, jestli to nemůže být něčím jiným, ale co s tím nadělám :) Myslím, že nijak starý není (pokud se bavíme o routru), kupovaly jsme ho uplně nový celkem nedávno, na rozdíl od modemu, který máme snad po někom, mnohem déle než ten router. Zdálo se ale, že oba ještě drží, začlo nám to takhle ale už přes léto blbnout. Nejdřív to bylo jednou za pár dní, teď je to každý den minimálně jeden výpadek, ne-li víc. Tak si nadělíme k Vánocům router a uvidíme :)

Každopádně děkuji!

pár poznámok k domácej Wifi

- WiFi bolo pôvodne určené k pripojeniu jedného, jediného zariadenia k sieti, ako náhrada kábla

- vývojom a marketingovým tlakom sa došlo k tomu že sa masovo rozšírila mylná informácia že tomu tak nie je a je možné bezproblémovo pripájať 3-4-5-6-koľko ? zariadení

- nie je tomu ale tak, wifi Acces Point v jeden časový okamih vždy komunikuje iba s jedným zariadením, ostatné musia čakať, ak čakajú moc dlho je to pre nich výpadok pripojenia, je teda možné pripojiť viacero zariadení no vôbec to nie je bezproblémové

- ako dlho budú čakať závisi od mnohých faktorov, jedným z nich je prevádzkový režim/rýchlosť, ak Acces Point komunikuje s viacerými zariadeniami ktoré majú rôznu kvalitu a intenzitu signálu skončí to neustálou zmenou rýchlosti. Na akú rýchlosť sa spojenie nastaví sa určuje podľa počtu chýb pri prenose, komunikácia s dvoma zariadeniami kde jedno má výborný príjem a druhé veľmi špatný, spôsobuje časté opakovanie prenosu kôli chybám a následné zmeny rýchlosti Acces Point-u, je to vražebná kombinácia, proste niekedy je lepšie "natvrdo" nastaviť rýchlosť výrazne nižšiu ako je marketingom uvedená maximálna na krabici WiFi routera .... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru