Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Interní zdroje rušení ve spojitosti s elektromagnetickou kompatibilitou

Dobrý den,

máme v předmětu EMC na univerzitě otázku - Interní zdroje rušení (elmag. procesy v technických systémech). Otázky nám neodpovídají nadpisama klasicky přednákám a musíme si to sami vypátrat. Jenže ať dumám jak dumám, nevím co si pod tuto kapitolou představit. Může mi někdo poradit, co jsou interní procesy EMC v praxi?

Externí jsou například - blesk, motor který ovlivnuje chod jiného zařízení atp...a interní si myslím, by mělo být něco co zřejmě ovlivnuje chod samo sebe, ale neumím si pod tím nic představit.

PS. fakt nevím kam bych toto téma měl zařadit, proto jsem zvolil tuto cestu. Děkuji za vaše rady a příklady

Předmět Autor Datum
já bych to viděl například tak, že síťové trafo situováno nevhodně vůči trafu výstupnímu, u zesilova…
paul 28.03.2013 15:22
paul
Presne - jde o to, ze se jeden signal nejak dostava nekam, kde nema co delat. Kmitocet spinanyho zdr…
bahno 28.03.2013 15:36
bahno
děkuju vám oběma!:beer:
exiton 28.03.2013 16:33
exiton
Interní zdroje rušení jsou zejména spínané zdroje a lokální oscilátory všeho druhu. Určitě ještě něc…
jirka44 28.03.2013 17:23
jirka44
děkuju
exiton 28.03.2013 19:57
exiton
Kazde vedenie na ktorom je nejaky signal funguje ako antena. V PC su to vpodstate takmer vsetky zber…
MM.. 28.03.2013 19:05
MM..
A ak sa bavis o EMC tak sa mysli zvycajne vysielanie smerom von do okolia, ale ak myslia to ze to ov…
MM.. 28.03.2013 19:11
MM..
díky tohle zní určitě zajímavě, tomu předtím co jste psal moc nerozumím, ale tohle je také vysvětluj…
exiton 28.03.2013 19:56
exiton
Svačina (VUT Brno) uvádí, cituji "interní elektromagnetická odolnost je odolnost systému vůči rušivý… poslední
nahodny 28.03.2013 20:57
nahodny

já bych to viděl například tak, že síťové trafo situováno nevhodně vůči trafu výstupnímu, u zesilovačů elektronkových, vnášel do výstupu brum...proto se ta trafa dávala na sebe kolmo, nebo téměř kolmo, to se řešilo zkusmo...a dávala se od sebe jek nejdále to šlo...aby se elektromagnetické pole eliminovalo...

Presne - jde o to, ze se jeden signal nejak dostava nekam, kde nema co delat. Kmitocet spinanyho zdroje do vystupu, mezifrekvence na vstupni svorky, clock procesoru do obrazovyho signalu...
Takze blokovaci kondenzatory, zdanlive nesmyslny filtry, navrh DPS tak, aby se jeden signal nedostaval do jiny lajny. V podstate beznejsi prace nez odolnost vuci vnejsim vlivum.

Kazde vedenie na ktorom je nejaky signal funguje ako antena. V PC su to vpodstate takmer vsetky zbernice napr. PCIe pracuje so signalmi radovo okolo GHz, PCI zbernice s 33MHz, atd, a vsetky tie draty vysielaju a mozu rusit TV prijem atd.
Ochrana je a) umiestnit PC do uzemnenej plechovej krabice, a b) Spread Spectrum to znamena ze frekvencie zbernic sa trochu menia napr. namiesto 33MHz to kolise medzi 32,neco a 33,neco. Zvycajne je spread spectrum DOWN 0,5% (t.j. kolise to napr, medzi 33MHz a 33MHz*0,995) ale da sa nastavovat clock controlleri softwarovo ( o to sa stara BIOS ak povolis Spread Spectrum). Tym sa to rusenie rozdeli na sirsie pasmo a teda "sila rusenia" resp "spicka" rusenia na nejakej tej jednej frekvencii je nizsia.

A ak sa bavis o EMC tak sa mysli zvycajne vysielanie smerom von do okolia, ale ak myslia to ze to ovplyvnuje samo seba tak aj to nastava. Napr. v DC menicoch na cievkach vznika dost pulzne mag.pole a moze ovplyvnovat vedenia na plosaku v jej blizkosti, to je dost velky problem pri robeni layoutu motherboardu napriklad, na to sa musi davat sakramentsky pozor a dodrzat bud odstupy ostatnych signalov od toho miesta alebo ich dat "pod" zemniacu vodivu vrstvu v plosaku apod., nie som layoutista tak ti to nepoviem presne ze co sa tam musi dodrzat a jak, ale je to problem ktory musi layoutista nejak riesit. Ak sa to nedodrzi tak potom nastavaju nahodne zaseky vo Win apod ak je ruseny nejaky dolezity signal apod, moze nastat ak vyrobca dosky na to nedbal a urobil layout dosky zle apod.

Svačina (VUT Brno) uvádí, cituji "interní elektromagnetická odolnost je odolnost systému vůči rušivým zdrojům nacházejícím se uvnitř vlastního systému, externí elektromagnetická odolnost pak charakterizuje odolnost systému vůči vnějším zdrojům elektromagnetického rušení."
Dej si do gůglu "EMC vnitřní zdroje rušení" nebo podobná klíčová slova.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru