Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Investice do nového plynového kotle nebo teplovodní krbové vložky?

Dobrý den, dostal jsem se do zajímavé situace. V rodiném domě mám starý plynový kotel MORA 674 z roku 1994. Chtěl jsem si z důvodu ušetření peněz instalovat teplovodní krbovou vložku ( MAJA 12kw od firmy Kratki) a plynem topit v době, kdy nebudu doma. Dřevo jsem si již v lese udělal. Včera jsem měl doma kominíka a tem mě oba komíny velmi pohaněl...(slušně řečeno). Řekl mě, že pokud si koupím nový plynový turbo kotel, tak na spotřebě ušetřím cca 1/3 plynu. Otázka zní: Je to možný že rozdíl ve spotřebě plynu mezi starým a novým kotlem je tolik??? Říkal, že bych se i s vyvložkováním komína mohl dostat na částku cca 30 000,-Kč. Délka komíu na plyn je cca 4 m ( natuhá paliva je délka cca 12 m), vytápěná plocha cca 300 m2, podlahová plocha 90 m2. Pokud by to tak bylo s úsporou, dal bych si pouze klasiskou krbovou vložku a "přitápěl" pouze podle chuti. Jsem totálně rozhozen a potřebuju nějaký solidní názor Na investici mám cca 35 000,- (půjčka od příbuzných).Potřebuji se rozhodnout tak do 14 dní.Všem děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Moderní kotle mají vyšší účinnost, kondenzační turbo ještě víc. 1/3 uvádí výrobce. Záleží, co bylo z…
Filuta 24.09.2011 00:29
Filuta
To je zázrak, že ta 674 ještě funguje. Opravář mi tenkrát řekl, je je to prostě starý typ, že už se…
kejki 26.09.2011 23:25
kejki
No tak jsem trochu pátral a zatím jsem se přesvědčil o tomto: Úsporu 1/3 bych získal kondenzačním ko…
Egon 27.09.2011 13:36
Egon
Zdravím,nechci dělat reklamu,ale v Praze na Žižkově,jsem našel firmu,která mi dokázala opravit staro…
reifik 27.09.2011 17:08
reifik
Krbové vložky sú vždy dôležité ... odporúčam krbove-vlozky ;) poslední
Klolko 27.10.2011 14:06
Klolko

Moderní kotle mají vyšší účinnost, kondenzační turbo ještě víc. 1/3 uvádí výrobce. Záleží, co bylo za kotel dříve, jestli nějaký méně účinný. Já jsem (doloženo záznamy) výměnou "komínového" plynového kotle Destila za kondenzační Buderus dosáhl úspory 1/4 spotřeby. Měřeno více let (není zima jako zima). Úspora financí při topení dřevem je cca 1/2 finančních nákladů na plyn. To ale platí pro moderní kotle na dřevo, ne pro krb, který má menší účinnost než propracované splynovávací kotle na dřevo.

To je zázrak, že ta 674 ještě funguje. Opravář mi tenkrát řekl, je je to prostě starý typ, že už se to dělá jinak. Ještě se měnil hořák )snad s výměníkem?), hořák určitě za novější a dost to zlepšilo jeho vlastnosti, ale věřím, že jsou novější kotle lepší. Ovšem jestli turbo zrovna o 1/3, to bych se zeptal ještě jinde. Kondenzační potřebuje komín s odvodem kondenzátu a v perf. stavu a ten spoří dost využitím teploty spalin.

Dřevo musí dva roky ležet, jinak je v něm halda vody. Není mi jasná rozloha bytu, každopádně teplo z kamen se neochotně stěhuje za hranice příslušného pokoje.

No tak jsem trochu pátral a zatím jsem se přesvědčil o tomto: Úsporu 1/3 bych získal kondenzačním kotlem, ale to je o úplně jiné ceně. U Mory píší účinnost 84 %, u nových kotlů ( ne kondenzačních) do 92%. Spořeba u MORY na jmenovitý výkon 2 M3 ( ověřoval jsem pokusně přímo doma), nové kotle o stejném výkonu jsou na tom stejně. Takže jsem se rozhodl, že MORU nechám zase zkontrolovat ( předpokládám, že nějakou stovku do toho zase vrazím) a dokončím zabudování teplovodní vložky ( napojeno na radiátory). Pokud manželka neřekne jinak.... Jediný problém mám s tím komínem na tuhá paliva, protože na vyvložkování zatím nemám. Až budu dál, ozvu se zase. Jinak díky za odpovědi a dalším se nebráním.

Zdravím,nechci dělat reklamu,ale v Praze na Žižkově,jsem našel firmu,která mi dokázala opravit starou MORU 671.
Měnil jsem výměník,hořák, čerpadlo a odvzdušňovací ventil.
Kotel prý pojede,podle slov opraváře,ještě nejméně pět let.
Kotel je z roku 1980:-)
Jinak příliš nevěřím tvrzení,že nové plynové kotle jsou až o 1/3 úspornější,proti starý typům :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru