Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Izolace stropu velmi nestandardí přístavby v domku po babičce.

Dobrý den vážení šikulové. Prosím poradí někdo?
Dcera s manželem zdědili stařičký domeček po babičce. Izolace základů celkem zvládli. Problém ale nastal ve chvíli, kdy se rozhodli přistavět další místnost do prostoru průjezdu. (Domek je stavebně rozdělen na 2 poloviny a středem procházel průjezd.)Prostě klasická stará jihočeská usedlost.
K úpravě byly použity obě boční stěny průjezdu. Přední a zadní stěny byly postaveny nově z cihel. Vše bylo nově omítnuto, oštukována.
No a nyní asi to nejpodstatnější. Děti se rozhodly esteticky "vylepšit" místnost několika trámy (pravé dřevo). Ty jsou zazděny do přední a zadní stěny. Horní část trámů je v rovině se všemi obvodovými stěnami.
Na obvodové zdi a trámy jako strop, položili nějakou desku z lisovaných hoblin (z mládí mi to připomíná kvalitnější pazderodesku.) Strop a trámy ovšem velmi brzy začaly plesnivět.
Budu Vám všem velmi vděčen za každou radu. Třeba jestli mezi stěny, trámy a stropní desku vložit nějakou izolaci, případně jakou.

Velmi mi na rychlém řešení záleží. Z popisované místnosti totiž mladí udělali "děcák". A když vidím na stropě, nad postýlkou vnučky černou plíseň, vůbec mi nedělá dobře představa astmatu, alergií a nevím co ještě plísně dokáží.

Ještě jednou předem děkuji za každý nápad a radu.

Předmět Autor Datum
Strop plesnivi, protoze je vlhky. A vlhky nejspis bude, protoze je studeny. Mate teplomer, kterym by…
zoul 03.01.2011 08:07
zoul
Děkuji za jedinou reakci. Asi jsem problém nepopsal dosti výstižně. Je mi jasné, že je problém ve vl…
Mirek CB 03.01.2011 16:52
Mirek CB
Aha. Pokud jste nenechali nové zdi a omítky vyschnout, je to těžké. Nenapadá mě než hodně topit, vět…
zoul 03.01.2011 17:41
zoul
Znovu díky. Chci jen poznamenat, že vše dělal zedník. Ten právě pracuje kdesi v Rakousku. Prosím o n…
Mirek CB 03.01.2011 19:31
Mirek CB
Zedník klidně mohl odvést špičkovou práci, ale pokud konstrukci nenecháte vyschnout nebo je špatně i…
zoul 03.01.2011 20:02
zoul
Nepochybně Vy i "bahno" máte pravdu. Leč zedník, který odvedl perfektní práci dělal vše. Od přípravy…
Mirek CB 03.01.2011 20:16
Mirek CB
Ta teorie pravdepodobne pravdiva nebude. 1) ta deska zas tak moc nesaje 2) i kdyby, ta zed neni rybn…
bahno 05.01.2011 12:07
bahno
Pokud nad stropní deskou,v prostoru střešní konstrukce není aspoň 25 cm tepelně izolačního materiálu…
Jabraka 03.01.2011 17:31
Jabraka
Děkuji za názor. Určitě na to budu myslet.
Mirek CB 03.01.2011 18:39
Mirek CB
Jestli se do toho muzu montovat - merit. Zmerit teplotu, vlhkost vzduchu a neni spatny si poridit ne…
bahno 03.01.2011 19:43
bahno
Samozřejmě. Každý nápad vítám. Navíc jde přeci o veřejnou poradnu :-).
Mirek CB 03.01.2011 19:55
Mirek CB
Mirku, nebyla by fotka? přiznám se, že jsem nepochopil kde je plíseň. ale domnívám se stejně jako ja…
milan.cukrar 03.01.2011 21:36
milan.cukrar
Fotka nebyla, ale už je jich dost. Viz přílohy. Pokud jde o řez stropem, to co je na fotkách je vniř…
Mirek CB 09.01.2011 17:49
Mirek CB
zkuste mě nalézt on line!
milan.cukrar 09.01.2011 21:29
milan.cukrar
Takhle nějak jsme si to všichni představovali, ale dokud nebudou změřené teploty a relativní vlhkost…
zoul 10.01.2011 11:55
zoul
neni soucast stropu nekde parozabrana(igelit) na te v souviislosti s nizkou vrstvou izolace se bude…
danielh-mobil 04.01.2011 21:15
danielh-mobil
Právě že tam není vůbec nic. Žádná izolace, která by tam možná být měla.
Mirek CB 11.01.2011 19:27
Mirek CB
tam je pouze "pazderodeska" a nad ni nevytapena puda ?
Danielh 11.01.2011 19:59
Danielh
Přesně tak. Deska, vzduch, deska, vzduch na púdě, střecha a pak nekonečno.
Mirek CB 13.01.2011 20:26
Mirek CB
No, jestli nad tim neni zadna izolace, tak tam bude plenivet i nerezovej plech. Prostrikat poradne s…
bahno 12.01.2011 07:54
bahno
Není. Součástí stropu je jen plesnivějící deska, pár milimetrů vzduchu a další deska. Pak půda, stře… poslední
Mirek CB 13.01.2011 20:31
Mirek CB
Mirku ze síbička?
milan.cukrar 05.01.2011 20:45
milan.cukrar
Pokud jsou síbíčkem myšleny vysílačky, je to možné. Ale už dlouho, od té doby, kdy pásmo ovládli pob…
Mirek CB 08.01.2011 15:32
Mirek CB
ano, souhlas. Kde jsou ty krásné doby sibíčkářské!!!
milan.cukrar 09.01.2011 21:28
milan.cukrar
Od izolace stropu to má sice daleko. Ale opravdu nostalgicky vzpomínám na začátky provozu na tom tec…
Mirek CB 10.01.2011 18:10
Mirek CB

Děkuji za jedinou reakci. Asi jsem problém nepopsal dosti výstižně. Je mi jasné, že je problém ve vlkosti. Teplota stropu určitě také hraje roli. Ale myslím, že největší chyba byla, že strop byl položen příliš brzy. Stěny nevyschly a nijak neošetřené trámy a stropní deska vodu nasávají. Je to viditelné i na vnějších stranách stěn, které nejsou omítnuty. Jsou stále vlhké a ze spár mezi cihlami odkapává voda.

Aha. Pokud jste nenechali nové zdi a omítky vyschnout, je to těžké. Nenapadá mě než hodně topit, větrat a pořídit odvlhčovač. Plísně můžete sestřelit třeba Savem nebo něčím podobným a snad se vám podaří vlhkost udržet na rozumné hodnotě, aby se plíseň nevracela. (Místo Sava by možná šel použít Guanicid, který nesmrdí. Vlastní zkušenost nemám.) Pokud se plíseň bude vracet, chtělo by to fotky, případně podrobnější nákres konstrukcí, nejlíp pak někoho schopného přímo na místě.

Znovu díky. Chci jen poznamenat, že vše dělal zedník. Ten právě pracuje kdesi v Rakousku.
Prosím o názor - nechci ten fujtajbl řešit chemií. Chci zetě a dceru přesvědčit, aby se stropní deska provrtaná plísní nahradila novou. Myslím, že nejde o tak velké náklady ve srovnání se zdravím vnučky. Ale netuším, zda mezi obvodové stěny, trámy a novou stropní desku dát nějakou izolační fólii, nebo jiný materiál. Mám vlastní teorii, že ta stropní deska nasákla vodu z obvodových stěn; a tomu je třeba zabránit.

Zedník klidně mohl odvést špičkovou práci, ale pokud konstrukci nenecháte vyschnout nebo je špatně izolovaná, není to nic platné. Ohledně chemie mám podobný názor, ale kdybych si měl vybrat mezi plísní a chlórem (= Savo), vybral bych si chlór (a větral jako o závod). To je samozřejmě jen dočasné řešení, výhledově je potřeba udělat něco systémového. Souhlasím s bahnem – změřte teplotu povrchů a relativní vlhkost v místnosti, udělejte pár fotek a plánek konstrukce a budete mít mnohem větší šanci na slušnou odpověď.

Nepochybně Vy i "bahno" máte pravdu. Leč zedník, který odvedl perfektní práci dělal vše. Od přípravy až po zakrytí onou plesnivějící deskou a jakýmsi zateplením stropu.
Problém je, že celou věc musím vyřešit tuto sobotu. A do té doby ty fotky a nákresy asi nezvládnu.

Ta teorie pravdepodobne pravdiva nebude. 1) ta deska zas tak moc nesaje 2) i kdyby, ta zed neni rybnik. Kdyby to tak bylo, budou maximalne oplesnively 1-2cm u zdi, ne nejaka vetsi plocha.
Prvotne bych to zlikvidoval savem a vyvetral. Savo neni nejak drsna chemie, tu trochu chloru bych prirovnal k hodinovymu pobytu u bazenu. Za to plisne sou zavaznej problem. Nicmene tohle neni reseni
Reseni je najit pricinu. Tech muze bejt mnoho, od spatnyho pouzivani baraku po zasadni chyby vyzadajici si kompletni predelani stropu. Dulezity je fakt merit. Pokud se tam nevetra a vlhkost je 90%, nepomuze nic nez vetrani. Pokud tam nekudy zatika, musi se najit kudy. Pokud je tam nekde tepelnej most(a to je to pravdepodobny) musi se najit a doizolovat.

Mirku, nebyla by fotka? přiznám se, že jsem nepochopil kde je plíseň. ale domnívám se stejně jako jabraka, že jde o teplený most a kondenzace vodní páry. Zeptám se přesněji, v místě plísně. když pomysleně provrtáte materiály, sdělte, prosím, složení stěny? jaká tam je tepelná izolace?

Fotka nebyla, ale už je jich dost. Viz přílohy. Pokud jde o řez stropem, to co je na fotkách je vniřek místnosti. Nad té nádherně plesnivé deskce je opět jakási pazderodeska. Ta je tam jen položena, žádná izolace, prostě deska na desce. Mezi obvodovými stěnami, trámy a stropní deskou také není nic. Žádná izolace.

Takhle nějak jsme si to všichni představovali, ale dokud nebudou změřené teploty a relativní vlhkost vzduchu a dokud nezjistíte, jaká je konstrukce stropu nad těmi dřevěnými deskami (tj. řez domem až na střechu), rozumnou radu vám bez křišťálové koule nikdo nedá.

Od izolace stropu to má sice daleko. Ale opravdu nostalgicky vzpomínám na začátky provozu na tom technicky nejhorším pásmu. Šum, rušák. Ale když jsem se ozval na kanále (hlavně v autě), měl jsem jistotu, že mluvím s kamarádem který udělá vše, aby mi pomohl. A to i ve chvíli, že jsme jeden o druhém znali jen volačku. Tenkrát to stačilo. Volačka byla zárukou slušného člověka a tím i kamaráda. Ono také kdo jiný by tehdy za dost velký peníz kupoval nějakou vysílačku, dlouhé drahé koaxy, antény ..... Lump asi ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru