Avatar uživatele
Damiana

Jak „komunikovat“ s hluchým psem?

Doplňuji:
Netýká se to mého zvířátka, ale zajímalo mne to obecně, protože občas potkávám lidí se starými, hluchými pejsky, kteří se sotva vyznají v netu a kdyby tu měl někdo nějakou radu, ráda bych jim pomohla…
Netýká se to tedy žádného výcviku, ale toho, aby se pejsek nelekal, apod.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? aramah, veruska, anonym před 4397 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Stupeň hluchoty je třeba určit,protože pes se zbytky sluchu může „slyšet“ Pro lidské ucho neslyšnou píšťalku,kterou používají myslivci atd.Existuje vyšetření hluchoty,které vám přesně zjistí,jak je pes hluchý a zda na obě uši. Jinak mám zkušenost,že se dá pes naučit na znakové povely,podobně jako služební pes nebo neslyšící lidé.Také jkde o to,jestli se jedná o hluchotu vrozenou nebo získanou následkem onemocnění či stáří.V každém případě,pes musí být na vodítku a pokud mu chcete dát nějaký povel-upozornit jej aby vám věnoval pozornost a potom ukázat co po něm vyžadujete.Volně bych takového jedince pouštěla jen v nějakém bezpečném oploceném pozemku. :D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Bobule

Tady je článeček, myslím, že dobrý. : -http://www.bi­lyboxer.info/im­g/vycvik%20hl­.psa.htm

sama jsem proti elek.obojkům, ale když jsem si četla různé diskuze, plno majitelů mají hluchého psíka a nedají na ně dopustit, protože jim pomohl k tomu, aby je pes „poslouchal“. myslím, že nejlepší je vyzkoušet vibrační obojek a formou palsků pomalu cvičit a ono to půjde. Zkuste si do googlu zadat Výcvik hluhého psa. vyjede strašně moc odkazů a fór.
Držím palce

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
escibe

Máme doma 14letého psa který je už asi 2 roky hluchý, poveli mu dáváme rukou (posunky) a zvládá to velice dobře

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kapka

Pokud jde o starého psa, který časem ohluchl a nemáte na mysli výcvik, ale pouze běžné soužití doma, pak mě napadá toto: Pejsek se pravděpodobně lekne, pokud na něj někdo znenadání sáhne zezadu, když ho pes nevidí nebo třeba ve chvíli, kdy odpočívá. Takže rada je jednoduchá, chodit ke psovi tak, aby nás viděl, případně vedle odpočívajícího psa zadupat, neuslyší rány, ale ucítí vibrace podlahy /no ale nesmí tedy asi ležet třeba na molitanovém pelíšku na betonové podlaze, tam bych řekla, že vibrace nebudou nic moc/.
Jinak samozřejmě pes rozumí i z dřívějška naučeným posunkovým povelům, jak už tady bylo řečeno. U staršího psa bych se asi spíš přimlouvala za to, nezačínat ho najednou učit nějaké novoty, jen proto, že je hluchý. Spíše využívat toho, co už umí. Spoustě situacím bude rozumět i beze slov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aramah

Asi jako se slyšícím,dávat mu příkazy, vždy aby Vás viděl, používat určité posunky.
Nemám zkušenost :(

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Shuffle

Ahoj jak mám správně pochopit slovo komunikovat? Jako naučit ho povelům? Pokud myslíš základy výcviku, bude to sice náročnější, ale jisté cviky se dají zvládnout. Nespoléhej na verbalní komunikaci, ale použivej gesta. Napřklad sedni, ke mně, lehni, dokonce i štěkej, zůstaň a další. V tvém připadě bych ti doporučila koupit si knihu ( nejlepší 101 psích triků) o psech a o výcviku a tam máš přesný postup, jak psa na učit povely na gesta.
Nezapomeň, ale že i zdravý pes se učí cvikům 1–3 týdny. Chce to hlavně trpělivost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Souhlasím se zde uvedeným. Také nejsem příznivcem el.obojků, ale někdy je to dobrá pomůcka. Měla jsem ho v ruce a na 1. stupeň pouze mírně brní, takže upoutá pozornost na pána a ten pak může dát posunkem povel.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Barbucha 66

Psy jsou na veřejnosti na vodítku většinou, ale dorozumívání je většinou posunky a ukazováním

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Damiana

Ale co mají dělat doma? Přece nebudou starého psa trápit v obojku i v soukromí?

před 4397 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek