Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jak a hlavně čím (jakým pájedlem) zapájet zásuvku USB mikro do tištěného spoje?

Potřebuji do tištěného spoje zapájet zásuvku USB mikro. Má pět připojovacích bodů v rozsahu cca 2,5 mm, takže jde o body asi 0,5 mm. Pokoušel jsem se už jednou o přiletování této zásuvky, normální mikropájkou, pistolovou pájkou se slaboučkým drátkem smyčky, ale nezdařilo se. Poradí někdo, jak těchto pět „mikrobodů“ zapájet, tak aby nedošlo k poškození, jak u zásuvky, nebo na tišťáku? Za radu děkuji.

jáára – rada a snaha dobrá, realizace se však nezdařila. Použil jsem dle rady vše, nešlo to! Vyřešil jsem to nakonec tak, že jsem instaloval nový konektor, do jiného místa v tabletu (mono sluchátkový 3,5 mm jack), vlepil „mamutem“. Ten už snad vnučky neulomí. + přiletoval na původní místo u USB (bod 0.7 mm). To se podařilo nakonec „spešl“ vyrobeným hrotem z CU drátu průměru 1,5 mm zbroušeného do ostré špičky a osazeným do regulované mikropájky. Potenciál – jsem připájel, už bez problému, přímo na vývod u baterie. A nabíjení je zajištěno, tablet opět funkční. Data přes USB sice musím oželet, ale bez nich je možno se obejít, případně je řešit třeba přes SD kartu. Otázku doplňuji a řešení uvádím, pokud by měl někdo podobný problém.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 2647 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Použil bych horkovzdušnou páječku.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jáára

Normálně mikropájkou, + pájku s olovem a flux. Flux používám RMA-223.

  1. Přesně nastavíš a jedním tahem zaletuješ.
  2. Zaletuješ uchycení konektoru.
  3. Hotovo

Edit: Zapomněl jsem knot na odsání zbytku staré pájky z desky, ale to je snad samozřejmost…

Upravil/a: jáára

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Normální páječkou ( pájka je špatně a znamená něco jiného) s tenkým špičatým! hrotem.
USB byl utržen. Je více než pravděpodobné že se utrhly i proužky tištěného spoje. Proto nevyšel žádný pokus s připájením. Bylo čím, ale nebylo na co.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

mosoj- vystihnuto přesně, ale i když v obou případech zbytky byly, připájení stejně, pro mne, nebylo reálné. A nejsem úplný magor a ruce se mi neklepaly. Ale zvládnout tu „hodinářskou“ práci a přiletování, do těch drobných bodečků, jakýmkoliv zařízením, myslím si, že je pro člověka asi nereálné. Vždy v těchto případech obdivuji technická zařízení, automaty, které zvládnou ty jemné spoje a součástky proletovat tak, aby pájka byla tam kde má a ne v místech kam nepatří a nikde nevznikl zkrat a vše fungovalo.To byl totiž můj hlavní problém. Za použití slova „pájka“ pro (páječku) pájedlo se omlouvám, slengově se to používá. Jinak pochopitelně rozdíl mezi pájedlem a pájkou znám. 🙂

před 2646 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jáára

Ono to chce taky trochu cviku. Ze začátku mi to taky moc dobře nešlo, teď měním konektory „na počkání“.

před 2647 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

jáára- co je to ten flux (pájecí voda, nebo lak?) a kde ho sehnat? Na netu jsem jej zatím nenašel, ani v GM electronic. A když jedním tahem přejedu všechny kontakty, tak se mi cínem propojí, ne? Jaksi to trochu nechápu. Můžeš mi to ještě doplnit, polopaticky? Omlouvám se, ale nemám s tím zatím žádnou zkušenost. A už jsem při tom i něco „zmrvil“. Tišťák při opravě tabletu, na desce s ulomeným USB micro. Ty vlásky na tišťáku se mi upálily. Děkuji.

před 2655 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jáára

Flux = tavidlo.
Je to k tomu, aby se pájka dobře roztekla při nějakejch 180°C.

Jestli nemáš vodivý cesty, tak to je skoro na vyhození.
Chce to správný vybavení.

před 2655 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jáára

když tam dáš flux, tak se kontakty nespojí.

před 2655 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jáára

GMe jsou drahý a nemaj všechno.
http://www.ame­.cz/Seznam-zbozi-_g40520528_10­699.aspx?FullTex­t=flux

před 2655 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

jáára- děkuji moc, teď je to opět aktuální, vnučky ulomily další USB mikro v desce u tabletu. Po prvé se mi to nepodařilo, opravu jsem vyřešil výměnou desky z druhého, stejného, s rozbitým digitizérem. Další motherboard ale nemám a tak se budu muset pokusit, na základě Tvé rady, za niž moc děkuji, připájet zpět to USB. Drž mi palce.

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek