Avatar uživatele
anonym

Jak a podle čeho dostal název hrad Bezděz?

Obrázek: http://upload­.wikimedia.or­g/wikipedia/com­mons/thumb/8/8d/Bez­dez_0.jpg/1920px-Bezdez_0.jpg

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, gagaga před 2682 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„Jméno vsi a hradu Bezděz na stejnojmenné hoře v severních Čechách patří k starobylé vrstvě místních jmen vlastnických, odvozených přivlastňovací příponou -jЬ z osobního jména zakladatele nebo prvního majitele osady: osobní jméno Bezděd-jЬ dalo po změkčení "dj“ v „z“ podobu místního jména Bezděz „Bezdědův (majetek)“.

Jak vyplývá z nejstaršího dokladu (1264 silva nostra in Besdeth…villicus de Besdeth – „les náš v Bezdězi…správce z Bezdězu“) nazýval se tak nejprve dvorec, sídlo knížecího správce korunních statků, založený asi už koncem 12. století a záhy rozšířený o ves. Když byl nad obcí postaven v letech 1260–75 hrad na vrcholu vyšší homole (zvané podle vsi Velký Bezděz), byl rovněž pojmenován Bezděz.

Vesnici se pak někdy na odlišení říkalo Bezdězí nebo Podbezdězí. Německé obyvatelstvo nazývalo hrad i obec od 18. století až do r. 1945 Bösig (jde o poněmčenou podobu českého místního jména). Obec v podhradí, jež se r. 1293 stala městem, ztratila městské právo po založené Nového Bezdězu, dnešní Bělé pod Bezdězem."
Informace pocházejí z publikace:
LUTTERER, Ivan; MAJTÁN, Milan; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa: slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. Praha: Mladá fronta, 1982.

http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/puvod-nazvu-obce-bezdez
..
Ještě původ slova Bezděz.

"Snad nejznámějším divným názvem je Bezděz. Známý hrad a pod ním malá vesnička stejného jména. Proč se to tu tak jmenuje, ptáme se starosty Vladimíra Kuřátka.

„No variantu, kterou já jsem slyšel, tak ta hovoří o tom, že už v době výstavby hradu došlo k nějakýmu napadení, patrně nějakou soldateskou tady místních loupeživejch nevím, jak bych je nazval, a jelikož ti stavebníci hradu bez děsu hájili tu stavbu a házeli na ně materiál, kterej měli připravenej na stavbu a podařilo se jim je odrazit, takže neprojevili bázeň, ale bez děsu jako se ubránili, tak vod tý doby se tomu začalo říkat Bezděz. Ale prosím vás, je to naprosto nepodložený.“

Kastelán Bezdězu Jan Jurička připojil další hypotézy. První je prý už z pohanských dob.

„Kdy se píše, že jeden kopec se jmenoval Bies a druhý Dies, takže z toho vznikl Biesdies, a z toho se vyvinul i Bezděz.

Druhá verze je, že při kolonizaci kraje, která postupovala od Prahy směrem sem na sever, tak že tohle území vlastnil nějaký Bezděd.“

Jazykovědec Milan Harvalík souhlasí. Bezděd ale podle něj není označení člověka, který neměl dědečka.

„Bez značí absenci, nepřítomnost něčeho, a děd můžeme spojit s výrazy jako dědit nebo dědictví, čili to byl člověk, který byl bez dědictví.“

Marek Janáč, Pavel Tumlíř, Milan Harvalík – Divnopise Bezděz
http://www.ra­dio.cz/cz/rubri­ka/udalosti/div­nopis-bezdez

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Podle blízké osady, která byla pojmenována po jakémsi Bezdězovi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek