Avatar uživatele
Danina65

Jak a proč vzniká efekt „rozšířily se mu oči hrůzou“?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, gagaga před 2496 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Souvisí se strachem a emocemi. Strach je přirozená reakce, na něco děsivého, která je spojená s emocemi. Takže v případě něčeho, co nás vyděsí, tělo spustí obrannou reakci.

Jak se projevuje ? Píše Radkin Honzák
„Napnou se svaly, což vnímáme jako „napětí“ a když se napínají moc, začnou se přetahovat natahovače a ohýbače a máme tu třes od jemného, až po úroveň kvalitního ratlíka. Ke svalům přitéká krev obohacená živinami a musíme si uvědomit, že krve v těle máme jen pět litrů – to zas není tolik, to je láhev od okurek. Když nateče ke svalům, odkrví se ostatní organismus, kůže zbledne, zblednou také útroby, což pociťujeme jako nepohodu v břiše a k tomu hlavně sucho v ústech. Ledviny pracují o stošest a výsledkem je opakované nucení na močení (pro pilné, co si to chtějí poznamenat: stresová polakisurie). Mívali jsme srst, kterážto zježena zvětšovala obrys postavy a to mělo zaplašit nepřítele. LDnes nám z téhle reakce zbyly divné pocity na kůži nebo husí kůže, málokdy se povede dosáhnout takové intenzity strachu, že nám vstanou vlasy na hlavě hrůzou. Zornice se rozšíří v zájmu zlepšení periferního vidění, naproti tomu pohlavní orgány jak mužů, tak žen mají tendenci se scvrknout; na milování teď není čas!“
http://blog.ak­tualne.cz/blo­gy/radkin-honzak.php?ite­mid=27896

Takže je to jakýsi vnitřní pocit, spouštěč na vznik strachu, úzkosti atd. Záleží samozřejmě na temperamentu člověka, zda je víc emotivní atd.
!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Protože strach má veliký oči ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek