Avatar uživatele
tazatelka

Jak aspoň částečně vybělit staré dřevěné latě BEZ použití šmirglpapíru?

Potřebujeme vybělit (umýt, zkulturnit) ještě PŘED nátěrem starší laťtky. Šmirglovat se nám to nechce. Nevadilo by budoucímáu nátěru pořádné vydrbání saponovou vodou s kapkou SAVA? Děkuji za odpovědi!
Doplňuji:
Natírat nechceme barvou, ale lazurovacím lakem, nejraději bychom transparentním, ale jsou i barvené. V případě barvených si právě nejsme jisti, jak dalece kryjí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4691 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
janek66

Určitě bych zůstal u šmirglu.Právě opalujeme a čistíme staré dřevěné dveře, po opálení manželka zkoušela všechno možné jak dveře očistit od fermeže a zesvětlit je a nakonec poměr námaha-výsledek vyhrál šmirgl.Lazurovací lak pokud použijete tmavší odstín zakryje celkem dost.Zkoušeli jsme odstín ořech a ten měl dobrou krycí schopnost.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Savo to sice vybělí ale během krátké doby se rozloží a vznikne obyčejná sůl ( chlorid sodný). A to nebude to pravé ořechové pro dřevo a hlavně pro pozdější natírání.
Používají se přípravky různé louhy, ale tady bych raději použil komerční přípravek.

http://www.flo­orforever.cz/wo­ca/zakladni-uprava-dreva-interier.html

Když ten saponát tak bez toho Sava, jenom samotný neředěný, nechat chvilku působit, a potom umýt, nechat vysušit a vlákna dřeva které se uvolní začistit jemným brusným papírem.

Lazurovací laky mnoho nekryjí ( proto ten název lazurovací). Tyto laky mají za úkol dřevo vytónovat a vytáhnout léta tak aby byly vydět a napuštěním dřeva ochránit.
Silnovrstvé lazury potom ještě na povrchu tvoří průhlednou lesklou vrstvu.
Každým dalším nátěrem se zamozřejmě kryvost zesiluje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
FOG

Ja cistim steny i podlahy tim,ze nastrikam rozredenym savem,cca 1 ku 3 s vodou v postrikovaci,na­pr. na stromy a pak nebo jen wapkou – proudem vody za pomoci stroje-tlakovaci cerpadlo,nevim jak se to v cz jmenuje,drive jsme tomu rikali vapka ci wapka.Jsou tam ruzne druhy trysek podle tlaku ,ktery potrebujeme,abychom neporusili material.
Po vyschnuti je to pripraveno k nateru ci impregnaci.
Cistim tim i zasly beton,kameny,bal­kon,fasadu a pod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek