Avatar uživatele
anonym

Jak bude stát řešit problém chybějícího zdravotnického personálu?

Měl bych otázku, Česká republika se podle MZČR potýká s vysokým nedostatkem lékařů, zdravotních sester, asistentů a sanitářů, i když každý rok ministerstvo zdravotnictví přidává na platy zdravotníků, jak tedy bude stát řešit tento problém v budoucnu?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? yuko, dejavu, BergySeltzer před 2521 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Danina65

Nechci být špatným prorokem, ale řekla bych, že těžko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
yuko

Pokud vim, tak se resi tim, ze se jim ted nabizi naborove prispevky, bydleni a vyssi platy. Chce-li si je stat urzet v CR, musi byt jejich platy natolik vysoke, ze nam nebudou odchazet do zahranici nastalo, ale jen na lekarskou praxi. Jejich platy musi byt takove, jake si zaslouzi vzhledem k jejich kvalifikaci, narocnosti povolani, stresujiciho zamestnani, praxi, miste prace atd. Musi jim byt dany ruzne benefity. Nesmi se dopustit, aby lekari delali prescasy, pracovali neodpocinuti a ve stresu. Vynikjici lekare, zdravotniky a pecovatele v dobre nalade porebujeme vsichni.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Stát napravil problém, který způsobil (EU) ve vzdělávání SŠ pracovníků (ovšem jen u sester) prodloužením 4 letého studia na 7 let (po 4 letech absolvent nic neumí a pacienta se nesmí dotknout), Zkracuje se na 5 let.
Stát by mohl, pokud na to vybere peníze navýšit platbu ZP ⇒ navýší nám odvod na zdrav. pojištění :).
Ceny služeb (strava, prádlo, ůklid, opravy aj.) stát nijak ovlivnit nemůže. To je na těch podniokatelích, kteří služby poskytují.
Platy/mzdy:
Stát může ovlivnit tabulkově výši platů u státních zaměstnanců (FN). Valná část zdravotnicjých zařízení a nemocnic jsou soukromý sektor, tam stát nic nezařídí/nenařídí.
Stát by mohl vyžadovat na studentech zaplacení studia, pokud odejdou do zahraničí a neodpracují doma 3 – 5 let. Dříve to bylo běžné a umístěnky do pohraničních oblastí, kde chyběli lidé bylo samozřejmé (všichni také měli vojenskou hodnost. Pozdějiu, v případě války jsme všichni věděli, kde a na jakou práci budeme třeba jako zubní technici nasazeni).
Nařizování a příkazy do „demokracie“ nepatří, omezování lidské svobody je nemyslitelné ;).
Jsou tady cizí lékaři a přijdou krom slovenských sester i jiné (Ukrajinky, Bulharky, Rumunky, Vietnamky apod.), Přijdou i lékaři 😁-
V Karlovarském kraji jsou nemocnice plné lékařů z Ukrajiny aj. rusky mluvících zemí už léta (minimum z Ruska), Též je zde mnoho muslimů (ti schopnější chodí za prací dál, do Německa…).
Byty, ani současné výhody a benefity sestry ani lékaře v nemocnicích neudrží.
Na odpovídajícé mzdy nejsou peníze, nebo se špatně hospodaří… (nadbytek léčiv a zisk FA průmyslu na miohl jít do mezd atp.)
V některých vyspělých zemích je nižší počet lékařů na počet obyvatel…
Lékaři jsou kvalitní a pacienti se uvědoměle statrají preventivně o své zdravé (méně platí apod.).
Podpora kraje formou 2 tisícového měsíčního stipendia studentům na 2 – 3 roky, se zatím míjí účinkem. Kdo by zůstal (vracel se) v sice krásném (příroda, lázně) zapomenutém kraji na konci světa, kde „chcípl pes“, jsou nejnižší mzdy…
Není tady žádný pořádný, český kapitál, který zaměstnance spravedlivě odmění mzdou 😁 A to je začarovaný kruh ⇒ odvede se málo na daních a zdravotním pojištění.
Podívejte se kolik let trvalo, než prišlo nějaké navýšení MINIMÁLNÍ mzdy.
Stát nemůže nařizovat soukromému sektoru výši mezd, tedy ani ve zdravotnictví.
Vždyť jen stejná židle, nábytek, jakmile je určená pro zdrav. zařízení je o několik set dražší, než stejná do kanceláře---

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dejavu

Stejně jako dřív, dovozem levných lékařů a sester z ciziny, přetěžováním současného personálu a poklesem úrovně zdravotnické péče, bohužel. ☹
A pak čekám, že to půjde americkou nebo britskou cestou, kdy za dobrou péči si musíš platit nebo mít drahou pojistku.
Bohužel, efektivní řešení v podobě zvýšení finančního ohodnocení vyučujících, včetně zaškolujících lékařů nováčků, se stále kašle.
Pomohlo by určitě i to, co bývalo dřív, že doktor se kvalifikoval na výkony sestry sesterským diplomem v 5. ročníku. Něco obdobného je na Západě, kdy skládá něco jako bakalářskou zkoušku v půli studia a pak může šít, píchat injekce, držet háky při operacích. Může si tak nejen přivydělat zajímavější brigádou, která ho lépe připraví na praxi, než dělat sanitáře, ale též vytrhnout trn z paty špitálům, které mediky na kvalifikovanější práci uplatnit podle zákona nesmí.
Další cestou je stipendium nadaných studentů u nemocnic, které mají nedostatek personálu, kdy si v 5. ročníku přichytí absolventa, který se jim upíše. Další formou je náborový příspěvek, ale ani to nestačí, protože do personálně vyprázdněné nemocnice, kde jsou uštvaní doktoři, kteří nemají čas ještě hlídat nováčka, je o hubu pro nováčka nastoupit na takové odd. a ani náborový příspěvek a ubytovna zdarma je tam nezláká.

Upravil/a: dejavu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Bude se o tom hodně mluvit, určitě se založí několik komisí které budou nad problémem hloubat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já doufám, že bude pokračovat v tom, jak to řeší dosud. Postupně se přidává na platech, jak to ekonomická situace státu dovoluje, zmírnily se požadavky na kvalifikaci sester (studium). Snad časem nebude nutné lanařit personál z Ukrajiny a dalších třetích zemí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Já myslím že se to nějak vyřeší, sestrám teď snížili požadavek na vzdělání, nedávno prej senát bloknul to zastavení nabírání cizinců, takže neštěstí je zažehnáno, teď už stačí jen počkat na ty autobusy bulharů, rumunů a mongolců co jsou už na cestě, a doktorů bude brzo zase dostatek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Nevím, jak to stát bude/hodlá řešit.

Vím jen, že navrhovaná cesta → snížení požadavku
na kvalifikaci sester nepovede k ničemu dobrému.

Po roce 1989 se u nás hrozně snížila úroveň středoškolského
vzdělání. Někdejší maturitě dnes odpovídá ± bakalář, případně
absolutorium na některé lepší VOŠ.

Pokud by chtěl stát situaci opravdu řešit, měl by začít
vzděláváním (nejen) zdravotnického personálu.

_________

Pro starší:

Vzpomínáte si někdo, jak počátkem 90. let byly naše zdravotní
sestry „s pouhou maturitou“ žádány v Německu a Rakousku?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pepe88

Jim to je jedno jestli nás bude operovat či trhat zuby dr.Mengele,třeba.
Myšleno tak že si v rusku nebo Urajiny koupi doktorát a bude mít u nás v čechách zaměstnání,a úlevu od výzum.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

ivzez: není to jen o vzdělání zdravotních sester a aby málem zastupovaly lékaře. Jedna taková vzdělaná mi nedokázala zavést ani kanylu, řval jsem bolestí a pak přišla jedna „frontová“ a měl jsem to tam natotata.

před 2520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Oni sou ti naši „špičky“ stejně héén héén, stačilo by aby zvedli pořádně minimální mzdu, a voni by ti štamgasti na ÚP pracovat šli a pak by bylo i na ty doktory ale to se raději nabíraj lidi co jsou ochotný pracovat za hrst rejže a pak si stěžujou že nezaměstnanost už neklesá a z nemocnic to utíká za kopečky.

před 2520 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek