Avatar uživatele
bobrik

Jak by asi vypadala spartakiáda, v dnešní době?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, johana 56, Bičiště, fablen před 4445 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

V dnešní době by podobnou akci zadara nikdo nezorganizoval.
Doplňuji:
Tak já musím doplnit. Nácviky nebyly v pracovní době a nebyly placené. Přesto se , zejména ženy, o účast doslova praly.

Placená byla pouze účast na oficiálních vystoupeních okresního, krajského a celostátního rázu! Z čehož časově nejnáročnější bylo celostátní cvičení.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Dnes by to nebylo realizovatelné. Finančně a nezájmem lidí. Jen si vezmi, že tehdy s nadšením cvičil opravdu skoro každý – od mrňat s matkami až po důchodce.
Já byla Poupě a ničeho nelituji. Byla to paráda a rozhodně bych neměnila ten zážitek ze své puberty s dnešním rychlým dopíváním ani za nic! Připadaly jsme si v těch červenobílých dresech a čelenkách jako na obří diskotéce nebo na pódiu z filmu Flashdance, Michal David letěl (protože frčel i Diskopříběh), bylo to takové populární aerobickové Cvičme v rytme, kluci nám říkali Poupátka a nakukovali nám při nácviku do tělocvičny, posílali nám psaníčka a ovazovali je stonky pampelišek. Dneska by už nic z této – pro mě nostalgie a velké legrace – nikoho nenadchlo. Priority jsou jinde, hodnoty jsou změněny, lidé rozkastováni. Jsem ráda, že já ty vzpomínky mám. Bylo to fajn a byla to prča. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

to si neumím představit, že by vůbec chodily děti cvičit, když se tak ulejvaj a neumí ani kotrmelec !! natož nacvičovat spartakiádu..
my jsme z toho měly radost a z vesnické školy jsme jako mladší žákyně jely do Prahy a jak jsme byly pyšný, rozjela se trasa metro Hradčanská, jezdily jsme zadarmo to bylo prima, s naší učitelkou tělocviku jsme si užily tolik legrace..
když jsme stály na tom Strahově tak strašně pršelo proudy antuky tekly všude, ale nám to bylo jedno..
dnes je školství na dně a takovou akci by nikdo nepodpořil, protože není aktuální, jako byla dříve, myslím tím v rámci tělovýchovy, na to nyní moc lidí nehledí..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Čo tak robiť to spôsobom ako kedysi boli Sokolské slety – veď Spartakiáda bola vlastne pokračovaním Sokolských sletov v socialistických podmienkach.
Nebolo by to až tak supermasové, ale myšlienku by bolo škoda zatracovať.
Dokonca viem si predstaviť aj myšlienku spoločnej Česko-Slovenskej Spartakiády, ako symbolu spolupatričnosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Hehe, to podobná utopie jako když všichni naši cigáni jdou v průvodu o božím těle, mají v rukou košíčky a okolo sebe rozhazují okvětní lístky kytiček , které předtím sami vypěstovali na záhonech sídliště Chánov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Dnes už by to asi nikdo nedal dohromady chybí finance,snaha a navíc to většinou berou jako akci komunistů.Spar­takiády ale nahradily původní Sokolské slety,které byly výsledkem nadšeni a zapálení Sokolů pro dobrou věc.
I já párkrát prošla bránou na Strahově a občas zavzpomímám na pěkné zážitky.
Krajské a okresní bývaly většinou v sobotu,TJ hradily autobus z příspěvků členů.Na samotnou Prahu jsme vybíraly 5–8 dovolené,strava se platila z vlastní kapsy.Zaplacením odznaku bylo možno využívat MHD a později metro zdarma.Jelikož fungovalo ROH,šlo požádat o příspěvek na oblečení a cvičební pomůcky.
Pro nás mimopražské to byla ale také jedinečná příležitost poznat a objevit pozoruhodnosti hlavního města,po secvičných jsme chodívaly ze Strahova pěšky,každý den jinou trasou.

Doplňuji:
5–8 dnů

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

demokraticky.kazdy by si delal,co chtel.tooo by byla asimetrie na hřišti:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bičiště

Pizlicka i Mosoj mají pravdu! V demokracií a kapitalismu spartakiáda našeho mládí už nikdy nebude. Spartakiáda byla organizována státem, nácvik trval celý rok,stát vyrobil cvičební pomůcky, cvičila armáda,ženy, muži,školy.Kdo nacvičoval,šel mu plat.Tak jak to bývalo,to může organizovat pouze totalitní režim.Jen tak mimochodem, spartakiáda nebyl vynález komunistů, ale sokolů.Ti to ale dělali dobrovolně a ve svém volnu.Takové nadšení se už dnes nevyskytuje.Takže jak by vypadala spartakiáda dnes? Strahov by nezaplnila, stačilo by třeba hřiště „Bohemky“ a pár nadšenců.A ke koukání by to asi moc nebylo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ella

asi nijak, protože zadarmo a po pracovní době by žádný člověk v dnešní době secvičovat nešel… to je holt dnešní doba

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

To nestačí jak tato vláda s námi cvičí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Dovolím si ještě malý dodatek.Nevím,komu plat běžel nebo ne,já chodívala na směny a vvždy jsem musela mít zástupce,nebo si vyměnit směnu.Zaměstnavatel nebyl ochotný platir za práci,kterou jsem neodedla.

před 4397 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Pro mně nejkvalitnější odpověď od „johana 56“ !!!

před 4444 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Děkuji,moc jsem si netroufala se na toto téma ozvat.Názory na partakiády bývají většinou záporné.

před 4398 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek