Avatar uživatele
Kelt

Jak by se vypočítal příklad o člověku v uzavřené místnosti?

Jsem v místnosti třeba o rozměrech 5 × 4 × 2,5 m. Zavřu dveře na fabku, otevřu okno a pustím tam 10 minut čerstvý vzduch. Pak okno zavřu (plastové) , předpokládám, že dveře a okno dokonale těsní. Potom budu sedět a dýchat, třeba 6 x za minutu , objem plic je 1000 ml ať se to lépe počítá. Vzduch má 21 % kyslíku, vdechovaný, vydechovaný třeba 17 % a 4 % CO2. Jde samozřejmě spočítat, kolik je v místnosti vzduchu, kyslíku a kolik nádechů, tedy jak dlouho tam člověk vydrží. Vydrží tam člověk opravdu celou tu dobu, nebo odpadne dříve? Klidně lze zvýšit počet lidí, aby se akce urychlila. Je možné, že by došlo k vydýchání kyslíku? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2614 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Limitujícím faktorem není zbývající obsah kyslíku, ale nárůst koncentrace CO2. To je známo z nuceného pobytu ponorek pod hladinou, kdy ještě nebyly pohlcovače CO2. Koncentrace 4 % byla už životu nebezpečná a posádka začala kolabovat. Rovněž při havárii během letu Apolla 13, hrozilo nebezpečí nárůstu obsahu CO2, což bylo nakonec odstraněno improvizovaným použitím pohlcovačů z jiného úseku lodi. CO2 je odstraňován ze vzduchu díky reakci s hydroxidem draselným, nebo sodným.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jirkec

Člověk by pravděpodobně odpadl dříve než by se udusil, začala by ho zmáhat únava, zkolaboval by. U netrénovaných lidí je problém fungovat už v oblastech např. nad 3000 m.n.m., kde je koncentrace kyslíku nižší. Když si k tomu přidáme vysoký obsah CO2, je vystaráno.

Kromě toho z dřívějších dob jsou známy nejen případy úmrtí z důvodu koncentrace CO, ale i ve špatně větrané místnosti, kde lidé spali a vydýchali si kyslík.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lamalam

jirkec > koncentrace kyslíku ve vzduchu je pořád stejná a na nadmořské výšce nezáleží, ale klesá jeho parciální tlak.

před 2613 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek