Avatar uživatele
jiriii

Jak bych měl začít s opravou podlahy v bytě umístěném v domě z roku 1910?

Za měsíc se chci vrhnout na celkovou rekonstrukci a bolí mě s toho mezi ušima. Podlaha je 100 let stará, dřevěná, jen prkna, žádné parkety, dost už vrže. Ještě jsem do ní nevrtnul, nevím co pod podlahou najdu, asi nejspíš škváru, nemáte s tím zkušenosti? můžu po té škváře vůbec chodit? Stropy jsou 3.6m, nerad bych se propadl 😁 Nebo mám raději říct statikovy nebo nějakému podlaháři.Díky
Kdyby někdo chtěl napsat budu moc rád – neddik@seznam.cz
2 patro

Zajímavá 0 před 2926 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nejdříve to chce zjistit co pod podlahou je. Stačí oddělat jedno prkno, nebo udělat alespoň díru a hlavně rozmyslet, jakou podlahu tam chci. Spousta těchto podlah bývá velmi zachovalá, kde stačí znovu přetlouct hřebíky, ktéré se uvolnily, podlahu očistit, popřípadě přebrousit a dát nový lak. Většinou byly dělány z kvalitního, masivního dřeva.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Já teda bydlím v rekonstruovaném baráku jen o 30 let mladším, taky prkenné podlahy, které jsou jenom ke vzteku. Při rekonstrukci je radši nechali v původním stavu. Asi to není žádná sranda a chtělo by to odborníka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

přízemí či patro?
Ostranit prkna a polštáře, povrch urovnat Liaporem, polžit OSB desky, pak koberec, plovoučku lino atd..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Barák určitě nebude mít izolaci. Na podlahu nesmí přijít žádný beton. Zase jenom prkna nebo něco prodyšného ( ale nevím co) jinak ti půjde vlhkost do zdí !!!! To se týká podlahy v přízemí. V patře budou podle mne nosné trámy a záklop ze spodu + rákos a nahození. Není možno po tom chodit je to opravdu o tom propadnutí. Ze zhora pouze záklop těmi podlahovými prkny. Mezi, podle mně, nebude nic nebo pouze něco lehkého.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Cukrar: ze zadání je jasné, že se jedná o patro. Tam řešení není tak jednoduché.

před 2926 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cukrar

Pane kolego Keplere, já nejsem tak zdatný, abych poznal, že se nenejdná o přízemí. Nikde v textu není zmíňka, že jde o 2. patro, až po doplnění. Právě můj ověřený postup je vhodný pro patra, kde se nemusí řešit hydroizolace..
Nebo v čem vidíte problém?

před 2926 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Od začátku je tam uvedeno, že by se nerad propadl o 3,6 m, takže jasné to bylo. V patře není důležitá hydroizolace, ale nosné prvky – v tomto případě asi příčné dřevěné trámy. Tak to vidím já.

před 2926 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cukrar

V pořádku, máte pravu, já četl, že místnost je vysoká 3,6, stejně jako moje. Propadnout se může i deska, pokud bude na škváře špatně provedená. je jasné, že se musí prozkoumat jaké je složení stropu. V posledním domě, co jsme dělal podlahy byl záklop, na něm škvára, v nich uloženy polštáře, na nich prkna.
Polštáře může oddělat, nostnost se nenaruší, spíše vylepší, rozložením zátěže do plochy.

před 2925 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek