Avatar uživatele
dudu

Jak byste v referendu o garantovaném příjmu hlasovali vy a jaké by asi byly dopady experimentu na naši společnost?

Švýcaři v referendu podle odhadů odmítli garantovaný státní příjem pro všechny občany. Proti se mělo vyslovit až 78 procent hlasujících, píše agentura Reuters. Příjem měl současně nahradit veškeré podpory v nezaměstnanosti a další sociální dávky a příspěvky, které by byly zcela zrušeny.

Zdroj: http://zpravy­.aktualne.cz/e­konomika/svyca­ri-v-referendu-odmitli-garantovany-prijem-od-statu-prot/r~2c40c9­802b1311e6bff10025900fe­a04/?utm_source=cen­trumHP&utm_me­dium=newsbox&ut­m_term=positi­on-1

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Alesh, gagaga, marci1, střevo před 2852 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Tak přesně tuhle otázku jsem sem chtěl tak položit. 🙂
No, odpověď oba známe, ne? 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Hlasoval bych proti.
Co mi přijde zarážející je, že žádná(?!) média neuvádějí přepočet na naši situaci. Ono je hezké slyšet, že každý bude mít 61 tisíc mesíčně. Což je více než dvojnásobek naší průměrné mzdy(28 tisíc Kč). Ovšem když se to vztáhne k jejich průměrné mzdě(156 tisíc Kč) tak je to ani ne polovina, což by u náš činilo asi 11 tisíc korun. To už nezní tak moc hezky. Navíc když hodlají zrušit veškeré dávky, tak to už vůbec není moc lákavé.

Zdroj: https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/List_of_Eu­ropean_countri­es_by_average_wa­ge

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Já bych hlasoval pro, protože …podle statistiky bylo v roce 2015 ohroženo příjmovou chudobou 9,8 procent obyvatel. Desetina nejchudších musí šetřit především na nákupech…nadpis na netu.
Tímto by se vyrovnala startovací čára pro všechny a kdo by chtěl mít více, tak by šel pracovat.
Jenže u nás to není možné, protože ODS A DALŠÍ PRAVICOVÉ STRANY (TOP 09 aj.)by byly proti, protože by jim pak z rozpočtu nic nekáplo.
Jestliže Klaus dokázal UKRÁST (tedy rozpustit v rozpočtu) důchodový fond ve výši 330 miliard korun (a nyní se vlády vymlouvají, že není na důchody), tak pochybuji, že pravicové vlády by dokázaly přenést přes srdce platit lidem ZA NICNEDĚLÁNÍ.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

hlasoval bych proti, protože nesnáším netáhla a že jich kolem mne je

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

U nás by takové referendum být nemohlo. Nejsou nato peníze a pokud by bylo, dopadlo by opačně. Podobná otázka zde byla již včera.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dismas

Kdo nepracuje, ať nejí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jindra B

Není otázkou jestli nýbrž kdy. Chtě nechtě, stroje budou schopny zastávat více a více lidské práce. Část se sice přesune od nahraditelné práce do té nenahraditelné, ale zbytek bude mít smůlu. Nejsou prostě třeba. Stroje ušetří obrovské náklady. Ty je třeba pomocí vhodně nastavených daní vybrat a rozdat nejen těm, kteří mají smůlu.
Že to nahrává nepracujícím lidem? Děláte si srandu? Dneska jsou na tom finančně nejhůře právě pracující, nebo snažící se pracovat. Kdo vážně makat nechce tak i dneska ze státu dostane víc, než o kolika si mohou mnozí pracující nechat jen zdát. Jaká je zaměstnanost mezi romy a kolik dostávají od státu? V Čechách jen tak garantovaný příjem nebude stačit na důstojný život. Kdo tedy bude chtít důstojně žít, půjde do práce. Jenže tam půjde beze strachu o přežití a půjde tam třeba i pracovat a ne si jen vydělat prachy svou přítomností. V neposlední řadě by to vedlo k radikálnímu zvýšení mezd a tím i částečný dorovnání sousedních zemí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

Celý fígl tohoto řešení je založen na předpokladu, že za několik roků nastoupí na mnoho pracovišť inteligentní roboti a práce pro všechny potencionální zájemce prostě nebude. Většina lidí by se tudíž ocitla v zcela nedůstojných podmínkách. Takto by však mohl slušně vyžil každý, vetně těch kteří nikdy pracovat nehodlají. Naopak, případní maniaci by si práci snadno našli a přivýdělkem si vydaně přilepšili. Těžko odhnout chování společnosti a důsledky, ale zkušenost ze socialismu říká, že všeho co bylo zadarmo si lidé brzy přestali vážit.

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
střevo

dudu ten fígl budou muset zavádět nejdřív v zemích s nejdražší pracovní sílou protože to jinak fakt nepude

ceny všeho rapidně klesnou, třeba u holiče na polovinu, a i státní dluhy .. teď se Draghi snaží pro jeho zadluženou Itálii dostat úroky co nejníž..
tohle by je z toho vysekalo razdva, ale zavádět to bude nehdřív nějaká malá země vyspělá jako Dánsko a ty velký vyčkávat páč to je pro ně experiment
ve Finsku to pokud vím zavedli v jednom regionu na zkoušku

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Podle mého názoru se mýlíš. Jako první budou muset reagovat státy se zanedbaným vědecko-technickým rozvojem. Výstižně jsou nazývány montovnami. Roboti nastoupí především na linkách sériové výroby a vystrnadí všechny dělníky, kteří nebudou flexibilní a přístupní zvýšit si o několik řádů svoje pracovní dovednosti.

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
střevo

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

pro Quimby
okud beru v úvahu, že jsem pracoval (a ještě pracuji) za 10000 Kč čistého a3 tiíce (nyní 1500) dám za benzín, tak pro mně je to královský peníz.
Zrovna tak pro manželku, která pracovala za 8500 a 1200 dala jen za autobus, tak v tomto případě bychom si žili jak králové a nemuseli bychom do práce.

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek